Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Brusel umetá cestičku pro 5G. Novinka by měla dostat část „sedmistovky“ od Trauntenberk - O té efektivitě bude rozhodovat KDO? Co je špatného...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 2. 2016 9:38

    Trauntenberk (neregistrovaný)

    O té efektivitě bude rozhodovat KDO?
    Co je špatného na agregaci pásem 800+1800+2600 pro LTE?

    V ČR, že je mobilně draho?
    30GB za 50e v DE nebo 500 Kč za 40GB v ČR
    https://zuhauseplus.vodafone.de/internet-telefon/lte/
    https://www.t-mobile.cz/internet-na-doma

    Většina pásma je harmonizovaná přes celou EU, takže s tímto musíte do Belgie.

  • 6. 2. 2016 7:54

    John (neregistrovaný)

    S každým novým G dochází k dalšímu neuvěřitelnému plýtvání frekvencemi, přičemž ty předchozí se ani plně nevyužijí a kolikrát nedobudují. Často ty modernější systémy ani neumí to, co předchozí (4G/LTE neumělo nabídnout telefonování a teprve se to složitě doplňuje a bude to znamenat další obměnu telefonů - VoLTE).
    Ve výsledku se na jednom místě překrývá několik systémů (G) na různých frekvencích, které mají dělat totéž 2G/EDGE, 3G/UMTS/HSPA, 4G/LTE - milion frekvencí zabraných a na všech se přenáší de-facto totéž, jen s různou efektivitou. A to všechno ještě vynásobeno počtem operátorů, aby to bylo ještě méně efektivní.
    Neustálé další přidělování (rozdávání) frekvenčního spektra navíc vůbec netlačí právě na tu efektivitu, kdy 2G/GSM/EDGE mělo postupně přejít jen do základního (záložního) pokrytí a uvolnit část 900/1800MHz kanálů, stejně jako 3G by mělo postupně mizet z pásem na 2,1GHz ve prospěch 4G, takže i bez navyšování přídělu frekvencí by ČR pokrylo 2G/EDGE+4G/LTE - staré telefony by si zavolaly.
    A kdyby rádiové pokrytí nebylo od začátku rozděleno mezi operátory, což znamená často také výskyt 3 anténních věží těsně vedle sebe, ale základní spojovou vrstvu provozoval jeden subjekt (kupodivu státem řízený) poskytující operátorům kapacitu rádiové vrstvy, mohlo být pokrytí také efektivnější.
    Ale jelikož to není, tak i operátor může plýtvat provozováním x-násobných překryvů technologií, což si pochopitelně nechá zaplatit od klientů (ještě otázky proč je v ČR tak mobilně draho?).

  • 6. 2. 2016 17:13

    Nox (neregistrovaný)

    Take mi prijde, ze soucasne mobilni site se roztahuji a vsemozne kombinuji, misto aby byl nejaky rozumny upgradovatelny model. Plus ta podpora vsemoznych technologii a frekvenci jak v mobilech tak ve vysilacich asi neni uplne nejlevnejsi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).