Hlavní navigace

BSA varuje nové majitele počítačů před bezpečnostními hrozbami

23. 12. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Kontroverzní protipirátská organizace Business Software Alliance vydala varování, že přibližně čtvrtina stránek s nelegálními kopiemi softwaru obsahuje bezpečnostní hrozby: BSA před bezpečnostními riziky varuje zejména nové vlastníky počítačů, kteří jej obdrželi jako vánoční dárek. Bezpečnostní rizika spojená s vyhledáváním a používáním tzv. pirátských kopií počítačových programů nejsou žádným novým zjištěním. BSA tentokrát vychází ze studie analytické společnosti IDC, která prověřila 98…

Kontroverzní protipirátská organizace Business Software Alliance vydala varování, že přibližně čtvrtina stránek s nelegálními kopiemi softwaru obsahuje bezpečnostní hrozby: BSA před bezpečnostními riziky varuje zejména nové vlastníky počítačů, kteří jej obdrželi jako vánoční dárek. Bezpečnostní rizika spojená s vyhledáváním a používáním tzv. pirátských kopií počítačových programů nejsou žádným novým zjištěním. BSA tentokrát vychází ze studie analytické společnosti IDC, která prověřila 98 stránek s nabídkou nelegálních kopií počítačového softwaru. Bylo zjištěno, že 17 procent z těchto webů obsahovalo řadu bezpečnostních hrozeb a dalších osm procent přímo šířilo malware.

WT100

BSA také shrnuje své aktivity za poslední rok. Jen v první polovině letošního roku jsme vydali 2,4 milionu žádostí o odstranění softwarů umístěných na P2P a BitTorrentových sítích. To je o 200 procent více než ve stejném období loňského roku, uvedl Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA pro Českou republiku. Mnohem větší ohlas u veřejnosti ovšem vyvolala kampaň zaměřená na firmy, kterou BSA rozjela na podzim i v České republiky. Do firem rozeslala dopisy vyzývající k nahlášení konkurence, u které je podezření na používání softwaru bez řádných licencí.

Kampaň však značná část laické i odborné veřejnosti označila za udavačskou. Někteří kritici ji neváhali přirovnat k praktikám minulého režimu. Mě se to rovněž nelíbí, ale na výběr nemáme. Je to jediný způsob, jak se o nelegálním softwaru dozvědět, uvedl k udavačství Jan Hlaváč v online rozhovoru se čtenáři našeho sesterského serveru Podnikatel.cz. Nepodáváme trestní oznámení na nějaká neviňátka. Jsou to flagrantní případy pirátství, proto s tím nemám problém, dodal. I tak ale BSA skončila v anketě Křišťálová Lupa 2009 v kategorii Anticena na druhém místě.

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).