Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Čechy budou mít brzy nový multiplex pro pozemní digitální televizi od Marek Svoboda - První regionální multiplex v ČR s rozumným umístěním...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2011 20:12

    Marek Svoboda
    První regionální multiplex v ČR s rozumným umístěním vysílacího systému.
    TV GIMI vysílá z nízkého stožáru uprostřed zástavby, mimo hlavní přijímací směr/Kleť/, nízkým výkonem a ještě s modulací 64QAM. Hned několik negativ, které se podílejí na minimální sledovanosti tohoto vysílání. Takovýto regionální multiplex se musí cpát na stejný azimut, kam je směrovaná většina terestrických antén v regionu, jinak nemá šanci se do podvědomí diváků dostat. Reklama na vysílaní je minimální, aktraktivita programu logicky také. Dalším důležitým faktorem je kvalita příjmu, vysokým výkonům třech hlavních muxů je třeba konkurovat především použitím více robustní modulace, která vyžaduje postatně menší C/N pro spolehlivý příjem, než je 64QAM. 16QAM je ideální i pro 4 programy v MUX/viz AUT,SRN/, pokud je v MUXu solo program, pak se přímo nabízí QPSK, viz region MUX na Lichtenbergu, kde jsou pod QPSK dokonce dva programy LT1 a dorf. Hlavně je třeba mít ideální kotu, co nejblíž hlavnímu vysílači v okolí, v tomto případě je Ještěd ideální řešení. Protože například kvuli TV GIMI si nikdo selektivní příjem na druhou anténu z jiného směru pořizovat nebude. To si ale pánové z TV GIMI asi neuvědomují. Na Kleti nyní vzniká nový soukromý vysílací komplex, který je podobným aktivitám přímo ušitý. Snad to pánům z TV GIMI dojde.
  • 25. 10. 2011 1:38

    Leoszz
    Umístění vysílače na kopci Ještěd bylo pro RTMko dlouhodobým snem. Doteď mělo dva vysílače: Liberec - Krajský úřad a Jablonec - Radnice. To znamenalo, že většina domácností musela mít pro příjem dvě antény - jednu na Ještěd, druhou na KÚ / radnici. V Jablonci to byl historicky o něco menší problém, protože tam zajištění příjmu alespoň na sídlištích podporovalo město už v dobách TV Jablonec a i mimo sídliště byl relativně velký zájem o příjem městské televize. A určitě zájmu prospělo i historické přebírání dalších kanálů v určitých časech (Galaxie, TV3, Óčko).

    Daleko větší problém to byl a dodnes je v Liberci, kde vysílač na KÚ je poměrně mladý, nikdy na něm kromě regionálky nic nevysílalo a navíc většina Liberečáků si vystačila s Genusem a nechtěla řešit komplikace s potřebou další antény.

    RTMko tato skutečnost vždycky velice limitovala a je dobře, že se to konečně povedlo technicky vyřešit - především ke spokojenosti a pohodlí diváků. Otázkou jen zůstává, jaká bude konfigurace tohoto muxu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).