Hlavní navigace

Čechy budou mít brzy nový multiplex pro pozemní digitální televizi

22. 10. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
TÝDENNÍ REVIZE - V pátek vás server DigiZone.cz jako jediný informoval o blížícím se spuštění nového digitálního pozemního multiplexu z vysílače Ještěd. Překvapivě ale nepůjde o žádnou z dosavadních sítí, ale zcela novou - regionální. V souvislosti s tím se objevuje řada otázek, které by však měly být brzy zodpovězeny. Vždyť multiplex s libereckým kanálem RTM už má odstartovat 1. listopadu. Nejdůležitější událostí je ale bezpochyby ode dneška konec vysílání reklamy na kanálech ČT 1 a ČT 24.

1. listopadu odstartuje z Ještědu nový digitální multiplex

Celkem čtyři televizní digitální sítě bude možné od 1. listopadu naladit z libereckého vysílače Ještěd. Nezačne odtud ale vysílat multiplex 4 společnosti Telefónica, nýbrž nový regionální multiplex místní televize RTM. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) společně s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) stanici umožnily pokračovat v pozemním vysílání i po vypnutí analogového signálu, a to na kanálu 32. Rada vyznačila dle čl. II bodu 5 zákona č. 235/2006 Sb. provozovateli regionálního televizního vysílání Studio ReVi, s. r. o., se sídlem Arbesova 18, 466 04 Jablonec nad Nisou, právo po dobu platnosti licence č. Ru/177/98 udělené dne 7. dubna 1998, šířit program RTM v nezměněné podobě prostřednictvím vysílací sítě určené pro regionální zemské digitální televizní vysílání. Územní rozsah digitálního vysílání stanovila v souladu se žádostí provozovatele a stanoviskem ČTÚ, uvedla vysílací rada v tiskové zprávě ze svého posledního zasedání.

Jan Potůček: Z Ještědu začne 1. listopadu vysílat další, regionální multiplex DVB-T

Programy ČT 1 a ČT 24 přestaly vysílat reklamu

Česká televize se rozhodla vyhovět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a ukončí z pátku 21. na sobotu 22. října vysílání reklamy na kanálech ČT 1 a ČT 24. Podle původních plánů měla skončit reklama na obrazovkách veřejnoprávního média až v listopadu, s koncem procesu terestrickém digitalizace, nicméně nepozornost zákonodárců zapříčinila to, že novela zákona o ČT je platná už dnem jejího vydání, a to byl pátek 14. října. RRTV dala včera České televize lhůtu k nápravě v délce tři dny. Neukončí-li v této době provozovatel protizákonné jednání, kterého se dopouští zařazováním reklamy na programech ČT 1 a ČT 24 a teleshoppingu na programech České televize, Rada přistoupí k zahájení správního řízení. Dle § 60 odst. 1 písm. l) zákona o vysílání je Rada oprávněna za porušení povinností stanovených pro obchodní sdělení uložit pokutu ve výši od 5 000,– Kč do 2 500 000,– Kč, uvedla včera RRTV v tiskové zprávě, kterou zaslala médiím.

Česká televize, Kavčí hory - letecky

Kavčí hory jsou nečekaně rychle bez reklamy na kanálech ČT 1 a ČT 24. (Foto: Čestmír Polák, DigiZone.cz)

Lukáš Polák: ČT 1 a ČT 24 budou od soboty bez reklamy a teleshoppingu
Jan Potůček: Nova, Prima i Barrandov mají prostor pro část reklamy z ČT 1 a ČT 24
Jan Potůček: ČT smečuje: s koncem reklamy přestane financovat Fond kinematografie
Jan Potůček: ČT 1 a ČT 24 mají přestat s reklamou do tří dnů, jinak dostanou pokutu
Jan Potůček: Politici přiznali chybu: reklama na ČT 1 a ČT 24 měla skončit v listopadu
Jan Potůček: ČT 1 a ČT 24 prý vysílají reklamu nelegálně. Měla ale skončit až 11.11.2011

Digitální pozemní vysílání se otvírá dalším zájemcům

12. listopad přinese jako první den po ukončení procesu analogového pozemního vysílání velké změny do rozhodování o tom, kdo se dostane do terestrické digitální sítě a kdo ne. Zatímco doposud mohli prostřednictvím DVB-T vysílat řádně prozatím pouze majitelé takzvaných kompenzačních licencí, případně subjekty označené jako převzaté vysílání, nově bude mít právo na její získání každý, kdo o ní požádá a zaplatí u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) správní poplatek. O umístění stanic do jednotlivých sítí budou rozhodovat sami operátoři. RRTV uvádí, že půjde o sítě 2 až 4, v praxi je ale jasné, že jednání budou s největší pravděpodobností probíhat pouze s Českými Radiokomunikacemi pro multiplex 3. Síť 2 je již plně obsazena a konkurenční operátor Telefónica Czech Republic se nemá k tomu, aby svou síť z Prahy, Brna a Ostravy rozšiřoval podle Technického plánu přechodu (TPP), jízdního řádu české digitalizace, i do dalších lokalit. Firma síť dlouhodobě nebuduje, naopak v minulosti vypnula jeden ze svých vysílačů – Plzeň.

Kronplatz - vysílač 500

Přes pozemní vysílače už teď bude moci vysílat téměř každý. Bude k tomu stačit licence a zaplacení správního poplatku 50 tisíc korun. (Foto: Lenka Poláková)

Lukáš Polák: DVB-T otevře po 11. listopadu brány téměř všem zájemcům

Stručně

Žádost o licenci pro řádné celoplošné zemské digitální televizní vysílání podala k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) televize Barrandov. Současná kompenzační licence totiž Barrandovu umožňuje vysílat jen do termínu dokončení procesu digitalizace televizního vysílání v České republice, kterým zákonodárci určili letošní 11. listopad. V případě, že by Barrandov do té doby nezískal řádnou vysílací licenci, dalším vysíláním by porušoval zákon.

Jan Potůček: Barrandov požádal o udělení řádné licence pro celoplošné DVB-T vysílání

Televize Pohoda zaměřená na mladého diváka, která by měla odstartovat podle svých webových stránek na počátku příštího roku, bude znovu žádat o vydání licence pro pozemní digitální vysílání. Management stanice si totiž neuvědomil, že dokument, který jí byl vydán Radou pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) poměrně nedávno, je platný pouze do ukončení procesu zavádění pozemního vysílání, tedy první poloviny listopadu.

Lukáš Polák: TV Pohoda požádá RRTV znovu o vydání licence pro DVB-T

Slovenský podnikatel Ivan Hronec se blíží k realizaci svého nového projektu – stanice Film Europe, která se bude orientovat výhradně na produkci, jež vznikla na starém kontinentu. Kanál zahájil své zkušební vysílání. Současné vysílání, které je dostupné v satelitní službě Skylink, slouží k otestování technické kvality programu a distribučních tras. Podle původních plánů chtěl Hronec spustil ostré vysílání programu symbolicky 17. listopadu.

Lukáš Polák: Nová stanice Film Europe zahájila zkušební vysílání

Telekomunikační operátor Towercom chystá ve spolupráci se svými slovenskými partnery přesun tamních základních satelitních programů na nový transpondér (frekvenci). Informovalo tom server SatelitnáTV.sk. DigiZone.cz tuto skutečnost potvrdil výkonný ředitel Skylinku Jaromír Glisník s tím, že tato zpráva zazněla na setkání obchodních partnerů, které se konalo na Slovensku.

Lukáš Polák: Základní slovenské programy pro služby CS Link a Skylink čeká přesun

Financování Státního fondu na podporu kinematografie je ohroženo nejen po zbytek letošního roku, ale i pro celý následující rok 2012. Od Nového roku sice začne platit ustanovení zákona, podle něhož mají do fondu přispívat komerční plnoformátové televize Nova, Prima a Barrandov dvěma procenty z celkových ročních výnosů z reklamy, tato částka se ale bude vypočítávat až z roční uzávěrky zmíněných televizí. Serveru DigiZone.cz to potvrdil ředitel PR Novy Vladimír Mužík.

Jan Potůček: Fondu kinematografie zaplatí komerční televize poprvé až na jaře 2013

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Digitální signál z bavorského vysílače Hoher Bogen, který byl přeladěn z pásma VHF (kanály 1 až 12) do UHF (21 až 69), lze zachytit také v hlavním městě Praze. Serveru DigiZone.cz se podělil se zkušenostmi s příjmem jeho čtenář Pavel Bárta, který dodal také jako důkaz čtyři fotografie obrazovek, kde na každé z nich je jeden program této sítě. Vysílače Hoher Bogen a Hohe Linie jsou posledními, které ve VHF pásmu fungovaly.

Lukáš Polák: Nový bavorský DVB-T multiplex na 42. kanálu lze zachytit i v Praze

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je):

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).