Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Černý doménový listopad každý rok? od Ladislav Zajicek - Chtel bych se postavit "na druhou stranu". Otestoval...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 11. 2000 16:54

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Chtel bych se postavit "na druhou stranu". Otestoval jsem si letos funkci CZ.NICu s platbami domen az na doraz, tj. i s upominkou a uhradou zcela posledni den (hotove v jejich bance). Vsechno probehlo OK. Potvrzujici zpravu o platbe i o tom, kdy budu platit priste, jsem dostal e-mailem druhy den po platbe. Domeny bezi, zadny problem nikde.
    Nutnost velkeho papirovani pri nekterych zmenach jsem uz sveho casu kritizoval, ale holt chteji mit jistotu (znaji sve filistinske). Po zavedeni elektronickeho podpisu to snad zrusi.
    Zadny system nefunguje na 100% (i Americani mohou vypravet hruzostrasne historky). Tak si jen rikam, ze kdyz me letos nic nepostihlo, jsem pravdepodobnostnim vysledkem te stastnejsi, ale podstatne vetsi casti. A vim, ze nekdy priste mohu spadnout do te mene stastne. Tak to proste je, at se spravci systemu snazi, jak chteji.
    Souhlasim s nazorem, ze vedeni spravy domen si lidi mohou nechat delat nekym jinym, kdyz to sami nedokazou. To prece neni zadna hanba a pri uhrade par stovek navic mohou mit klid (pokud ten prostrednik funguje dobre, of course).
    Takze vo co de? Jen o nutkavou potrebu brblat?:)
  • 22. 11. 2000 18:30

    MK (neregistrovaný)
    to je proto, ze nejste normalni clovek :-)
    ja se priznam, ze jsem na tom podobne :-)
  • 22. 11. 2000 18:51

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Asi taky nejsem normální. Formuláře na www.nic.cz jsem pochopil za pět minut, logika věci mi přišla rozumná. Veškeré problémy, které jsem s registrací měl, byly způsobeny tím, že se měnilo, jak striktní výklad RFC momentálně registrátor vyžadoval (a já jsem nutně potřeboval několik A záznamů na tutéž IP adresu). Asi to bude tak, že u spokojený člověk se diskuse zapojí teprve poté, co uvidí dvacet mailů těch nespokojených. Nespokojení naopak píší hned.
  • 22. 11. 2000 20:13

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ze by slo o generacni spor (ne ve smyslu biologickeho, ale internetoveho veku) ? Ze by jsme kolega MK, pan Zajicek a ja (pana Kubecka neznam) jsme byli stari korenove, zvykly na system, ktery v domenach panoval odjakziva, vyzadujici od toho, kdo domenu registruje alespon zakladni znalosti, probihajici e-mailem - a tak nam soucasny system pripada sice mozna ne idealni, ale pochopitelny a prijatelny ? A pak ze by tu byla mlada nastupujici generace teenageru (zase nikoli biologicky vek), kteri nicemu nerozumi, ale nejsou si to schopni priznat a tak si nikoho, kdo tomu rozumi nesezenou (tato vlastnost je ovsem spolecna i teenagerum biologickym) ? No a pak, kdyz si natlucou koleno, si samozrejme stezuji, ze chyba je vsude mozne jinde a ze je nikdo nema rad a nikdo se o ne dostatecne nestara a domahaji se toho, aby je nekdo osetril ?

    To samozrejme nemyslim uplne vazne, to bych si nedovolil - to byla jen takova nadsazka. Ale jadro ...

    Je normalni, ze v podobnych diskusich automaticky prevazuji negativni nazory - spokojeni lide povazuji celkem pochopitelne spokojenost za samozrejmost, kterou neni potreba rozebirat. Realna situace je ostatne oproti lonsku daleko klidnejsi a zaplaceno je daleko vic, nez ustavodarna vetsina domen, ktere zaplaceny byt maji. Excesy jsou proste jen hodne videt (obzvlast nektere) a je okolo nich hodne hluku. Tim samozrejm nechci rict, ze je vse O.K.

  • 22. 11. 2000 23:28

    Roman Vithous (neregistrovaný)
    Souhlas. Nemám pocit, že by s CZ-NICem byly nějaké zásadní problémy. Myslím, že jeho vstřícnost je přiměřená okolnostem.
    Konkrétně, v září mi na adresu admin-c přišla výzva ke kontrole a aktualizaci údajů v databázi, s upozorněním že plátce brzy dostane mailem výzvu k úhradě. Totéž asi dostal i technický kontakt "hostitelského" serveru, protože mne také přátelsky upozornil na brzkou platbu a nutnost kontroly.
    Pár dnů nato dorazila na platební kontakt výzva k úhradě, s více než přiměřenou lhůtou splatnosti. Po zaplacení standardním způsobem přišlo na administrativní i platební kontakt potvrzení o zaplacení vč. data úhrady a upozornění na termín příští fakturace v r. 2001.
    Podle mne je ta komunikace směrem od CZ NICu natolik intenzivní, že snad ani není možné ji přehlédnout :) Jen je nutné občas zkontrolovat platnost kontaktních adres, dát do pořádku vnitřní komunikaci ve větších firmách a upustit od běžně rozšířeného zvyku platit vše dva tři týdny po lhůtě.
    To jsou asi hlavní zdroje všech NICu vyčítaných potíží.

    Pokud se týká formulářů CZ NICu, jsou sice nepřívětivé ale ne nesrozumitelné. Ostatně, třeba aktualizace v RIPE databázi se provádí obdobným způsobem.
  • 23. 11. 2000 0:00

    MK (neregistrovaný)
    Dane,
    pod ten prvni odstavec bych se podepsal. Neni to nic prasiveho, skutecne tomu tak je. Pokud bys mel primejsi vazbu na nejake ISP a prisel do styku se zakazniky, pozoroval bys to uz delsi dobu.
  • 23. 11. 2000 2:40

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Hm, jenze zatim co ja si myslim, ze auto nepatri do rukou bez ridicaku (nebo bez ridice), zbran nema byt sverena cloveku bez zbrojniho prukazu (ale muze mit bodyguarda) a domena nepatri do rukou laikovi, ktery si nesehnal znalou osobu, ty se domnivas, ze domenu muze dostat kazdy a jedinym kriteriem maji byt penize. Spammeri take rikaji, ze si za pristup k internetu plati a tak nikdo nema pravo je omezovat v tom co delaji - no, to je asi ta komercionalizace ...

    Kdyz clovek necemu nerozumi, ale neni schopen si to priznat natolik, aby si ty znalosti bud sehnal, nebo si sehnal nekoho, kdo je ma, pak na tom je neco nezdraveho (slovo prasivy bych nepouzil) a da se to tolerovat nejvyse u deti - a i ty je to potreba odnaucit. Ja nejsem obchodnik a nemam proste ten skrzpenezni pohled na svet ...

    A co se tyce tech ISP - jsou taci, kteri na svych adresach nechaji klientovi otevreny SMTP relay - vzdyt si preci plati a kdyby se ho nekdo pokousel poucovat nebo omezovat, mohl by odejit k nekomu jinemu. No pak jsou taci, kteri mu proste open relay nedovoli, protoze se to proste nedela - a jestli se mu to nelibi, tak at jde jinam. Jiste nebude prekvapenim, ze ja fandim tem druhym, ale samozrejme, zasada "za penize kazdy" nahrava tem prvnim.

  • 23. 11. 2000 8:50

    SKY (neregistrovaný)
    ano pane Zajicek, vsiml sem si, jen jste cekal na posledni den az se uvolni urcita domenova jmena a hned posilal poptavky za kolik prodaji.
  • 23. 11. 2000 8:58

    Jana Kucerova (neregistrovaný)
    Ja si taky myslim, ze pocitac nepatri do rukou lidem, ktere s nim nikdo nenaucil pracoval, ale denni praxe v programatorske firme me presvedcuje o opaku. Sama jsem byla svedkem toho, jak clovek na hot-line rikal zakaznikovi: Program si spustite stiskem tlacitka START. Kdybych u toho nebyla, tak tomu neuverim.
    Takze stejne tak, jak se k pocitacum dostavaji lide pocitacove negramotni, nesmime se divit, ze se domeny pokouseji registrovat lide, kteri si mysli, ze maji jen sama prava a zadne povinnosti a vecne je nekdo bude vodit za rucicku.

    Nemusi se nam to libit, nemusime s tim nesouhlasit, ale to je asi tak vsechno, co s tim muzeme delat.
    Nebo se mylim?
  • 23. 11. 2000 9:25

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nemylite - jde jen o to, jestli se k tomu postavime tak, ze at si to klidne delaji - delaji to na sve riziko, nebudeme jim v tom prekazet, ale nebudeme to ale ani podporovat. A nebo jestli povysime nezodpovednost a bezohlednost (a pouzivat cokoliv co vyzaduje nejakou odbornou peci bez teto pece je nezodpovednost a bezohlednost) na normu a budeme kvuli tomu to manualu od mikrovlne trouby tisknout podrobny seznam zvirat, ktere nelze v mikrovlne troube susit a v manualnu od pocitacove mysi bude normalni veta (cituji) Mys pripojite do pocitace zasunutim konektoru, ktery naleznete na druhem konci kabelu vychazejiciho z mysi.

    Nemuzeme s tim nic delat. Ale mame to kvuli tomu prohlasit za normalni a vsichni se prizpusobit ? Opravdu tato doba povazuje za neslusne a nepripustne pozadovat po nekom nejake dovednosti ci znalosti tak jak tady nekteri (ne vy) naznacuji - a ten kdo to dela je neseriozni a poskytuje nekvalitni sluzby a mel by to rychle napravit ?

  • 23. 11. 2000 10:03

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    On vam mozna odpovi i pan Zajicek, ale ja si take neodpustim utok z jine strany - mel jsem pocit, ze vy tu prosazujete, ze CZ.NIC se ma chovat jako normalni komercni subjekt, coz ma samozrejme sve vyhody (o ktere vam asi jde predevsim - napriklad pecovatelsky vztah ke klientum). Jak tedy muzete nekomu vycitat, ze s k domenam chovat jako normalni komercne obchodovatelne komodite ? Nad tim se muzu pozastavit ja, protoze mam jiny nazor na to kde v zebricku hodnot dle dulezitosti je komerce v domenovem prostoru - ale vy, ktery CZ.NICu vycitate, ze neposkytuje tak kvalitni sluzby jako komercni subjekty ? Tak se mi zda, ze vy sve nazory na problem tvorite ad-hoc podle toho, jak se vam zrovna v danem okamziku hodi. Na tom zrejme neni principielne nic spatneho - spousta lidi to tak dela (takze to tedy nebudeme povazovat za neco spatneho, ale za normu a vsichni se prizpusobime).
  • 23. 11. 2000 10:26

    SKY (neregistrovaný)
    ja jen konstatoval jak se chova, ja ho mam na haku (uz prevaznou cast domen jsem prestehoval na net a com) akorat me nastvali po trech letech co tam mam domeny poprve to nejak nezvladi, a to vim jak to chodi, samozrejme prvni rok jsem na placeni jako zajic zapomel, a domeny fungovaly 3 tydny po terminu kdy vyprsel predchozi rok, rekli me ze se nic nedeje lhuta je mesic po a pak je rezou, ze znaji jak funguji posty, banky atd.....(tusim ze to bylo i nekde psano), coz letos zjevne 1. nedodrzeli uz je proto ze to fikli bez vazne priciny driv a nebo to zrusili ale to nema vliv na to aby to rezali drif.
  • 23. 11. 2000 12:51

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Znáš (nebo aspoň znal jsi) :-). Ale jinak jsi to odhadl naprosto přesně, s Internetem pracuju od roku 1992. A myslím si, že by nebylo vhodné podléhat tlakům komerčního prostředí. Jinak totiž kvalita všech služeb na Internetu dosáhne tak nevalné hodnoty, jako tomu je dnes u e-mailu a WWW. A to by rozhodně nebylo dobré, zvlášť u DNS.
  • 23. 11. 2000 14:17

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Tak ted uz to vypada tuplem jako komplot, kdyz se tedy zname vsichni.
    Celkem mi nevadi co se deje na WWW - to je system, ktery nemusi kooperovat (vzdy jen server a uzivatel) - kdyz mi neni sympaticka Java nebi VBS scripty, tak si je vypnu - a kdyz ten server pak neni pouzitelny, tak ho nepouzivam - to je jejich vec. Ale DNS je soucast provozne-technickeho zajisteni Internetu - tedy do znacne miry odborna technicka zalezitost a to je proste o necem jinem nez WWW.
  • 23. 11. 2000 16:20

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    Jste dezorientovanej nebo blbej? Pokud pouze dezorientovanej, tak si pletete zajicky. Za to byste se mel omluvit. Pokud blbej, je to holt biologie.
  • 23. 11. 2000 16:35

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Plest si zajicky ? To vypada jako zajimava spolecenska hra pro dospele ... :-)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).