Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Češi si musí do šesti let vyměnit televize, od roku 2021 se zřejmě neobejdou bez tuneru DVB-T2 od Pamětník - Já už se nedivím ničemu. Sice je ještě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 10. 2015 8:25

    Pamětník

    Já už se nedivím ničemu. Sice je ještě brzy na to, hodnotit, zda budou komerční stanice trvat na zpoplatnění jejich stanic v HD verzi, zda budou vysílat souběžně i volně v SD, nebo připustí pokles své sledovanosti? Dále se snad už ani nedivím, že toto téma zařadil web DZ do placené sekce, jen to zatím není HD verze.

    Ve zprávě mne také zaujal fakt, že se nikde nezmiňuje řešení přechodu přes STB pro DVB-T2/HEVC! To jen stagnuje prodej nových televizorů a jejich výrobci už zalobovali na tom správném místě?

    Pozoruhodná poznámka je také o budoucí nutnosti tak často měnit TV jako mobily. Je sice pravdou, že někteří závisláci na inovacích mobilů je mění možná každoročně, ale jsou i tací, kteří si vystačí s jedním modelem i mnoho let. Možná inspirovalo plánovače i to, že ceny luxusnějších mobilů jsou srovnatelné s cenami nejnovějších modelů televizorů s běžnými úhlopříčkami do domácnosti? Jen aby se někteří šeredně nemýlili!

    Nakonec se uvidí, zda uvažované miliardové náklady pro inovaci domácností na DVB-T2 nakonec tuto u nás oblíbenou platformu nezlikvidují a budování pozemní sítě nebudou vyhozené peníze?

    I když vlastním více zánovních TV, které současné vysílání 100% zvládají, nebudu všechny vyhazovat jen proto, že nemají HEVC. Mám tu výhodu, že od UPC dostávám vše potřebné pro 4 televizory a pokud v jeho nabídce zůstane i těch pár nejsledovanějších stanic ve volném formátu, budu mít vystaráno i pro ten zbytek. Jistě si v příštích letech alespoň jeden TV s tunerem pro nový standard pořídím, alespoň na pokusy a budu doufat, že to bude jen přirozená obmněna za porouchaný kus.

  • 15. 10. 2015 10:03

    Pamětník

    Moje karty si dobrovolně platím, i když právě tu se SERPO nejméně rád a vlastně jí operativně nevyužívám, jen mám možnost být v obraze satelitních změn.

    Nevidím důvod, proč by se měly časem automaticky zvedat poplatky za stávající služby. Pokud nedojde ke zkvalitnění, nebo rozšíření nabídky, potom naopak nové technologie šíření většinou přináší úspory provozovatelům a není důvod něco "inflačně" zdražovat.

    Pokud vím, nutnost zavedení SERPO údajně nesouvisela s rozšířením nabídky o HD, což je mimochodem extra placeno v balíčcích, ale se zvýšením úrovně služeb pro abonenty. U mne se ve službách za tu dobu nic nezměnilo, kromě toho, že je musím platit.

  • 15. 10. 2015 7:12

    P K (neregistrovaný)

    Zatímco naše veřejnoprávní a v zahraničí většina televizí přechází na HD, tak my budeme mít HD Novu plnou reklam a ještě si za ni budeme platit ... potlesk

  • 15. 10. 2015 9:29

    Pamětník

    Na věky určitě ne. Ale také nevidím cíle inovace v zavádění SERPO, zvyšování jeho poplatků, stejně jako abonentských u kabelovek.

  • 15. 10. 2015 7:16

    bez přezdívky

    I zahraniční komerční TV jsou placené a s reklamou, takže v tomto nebude Nova žádnou výjimkou. Navíc platit bude pouze ten, kdo bude sám chtít, to není žádná povinnost (na rozdíl od veřejnoprávní TV, za kterou musíme sypat desátky všichni bez ohledu na to, jestli chceme nebo ne).

  • 15. 10. 2015 7:18

    K-A-R-L-O-S

    Tak se na Nova HD nedívejte a ignorujte jí. Problém. Je to její obchodní politika ala Skylink. A placená tv s reklamními bloky. Divíte se Já nikoliv.

  • 15. 10. 2015 10:38

    Pamětník

    Téma poplatků za odpad všeho druhu je snad dost mimo, i když tak někdo označuje i většinu televizní programové nabídky. Co se týká přechodu z DVB-T na DVB-T2, tak největším technologickým přínosem bude, že se do jednoho kanálu vejde více stanic = sníží se poplatky za vysílání. Proč by se tedy na straně diváka měl naopak příjem zdražovat? To zavání nějakou ekonomickou chybou. :-)

    SERPO lze schovat za cokoliv, ale stačí se podívat na první bod na samotném webu Skylinku : "1. K čemu slouží Servisní poplatek?
    Servisní poplatek pokrývá náklady na provoz, administraci, technické zajištění a zákaznický servis satelitní televize Skylink.". Prvotně zde žádná souvislost s programovým základem, ani přechodem na HD nabídku, není uvedena. :D

  • 15. 10. 2015 13:10

    Pamětník

    Závidím Ti to uspokojení z víry, že dopředu víš, jak se zachová tržní hospodářství v oblasti přechodu mezi DVB-T a DVB-T2. Připouštím, že do doby realizace lze počítat i s extrémními scénáři. Nezapoměl jsem ale na to, jak byla na počátku vyzdvihována vlastnost DVB-T2 - levnější vysílání pro stávající stav a je to i fyzikálně odůvodněné. Od DVB-T2 ale nehrozí pokles počtu volných TV kanálů v SD rozlišení, jeho kapacita se naopak technologicky zvýší. Idealistické kalkulace komerčních stanic, že vše v HD a atraktivní zpoplatní, mohou narazit na pochopitelný nezájem abonentů. Já bych se spíše obával toho, že další levné SD klony čehokoliv opět zaplácnou kapacitu DVB-T2 jen proto, aby v rozšířené nabídce nebyla skulinka pro opravdovou konkurenci. A to si budou moci dovolit silní hráči na TV trhu právě jen proto, že se kapacita zvýší a cena poklesne. Nepodezříval bych hned proto budoucí provozovatele DVB-T2, že, kromě jistých investic, budou kapacitnější cestu zdražovat, když platících bude více. A nebude na to mít vliv ani moje případná nevědomost tržního hospodaření. :-)

  • 15. 10. 2015 14:30

    Pamětník

    Opět hledání jen těch nejkatastrofič­tějších scénářů. Průvodním jevem nástupu digitálních divident je fakt, že existují technické prostředky, jak zužování prostoru dosavadních mediálních služeb řešit. Právě novými technologiemi, novými formáty, normami, včetně přidaných nových doplňkových služeb. On může hrozit i totální a masivní blackout, ze kterého nám žádné mobilní internety nepomohou, když už si mám také vymýšlet, co nám případně může hrozit.

    Bylo by dobře nezapomenout, že se nediskutují současné poměry, ale něco, co asi přijde až za pár let. Kdy třeba bude HD, jako zastaralý formát, běžně volné a do kategorie payTV se dostanou UHD a SUHD. Zbytečný předpoklad? Stejný, jako že HD už bude navěky placené.

  • 15. 10. 2015 17:46

    Pamětník

    To jsou zase argumenty. Ono nestačí výmysl jen napsat v jediné větě, aby se stal pravdou. Je vyzkoušeno, že to musí být nejméně 1000 x. Co dokazuje názor, že víc stanic z FTA přešlo na Pay? Které a proč? V našem DVB-T, nebo v kabelovkách? V kterém celkovém počtu stanic a jakých, vede Pay. Nejlépe se ale manipuluje s obecným tvrzením. Že?

    Němci žijí v kapitalismu déle, přesto mají dost volných stanic v HD, čili jen samotným kapitalismem a nějakými trendy to nebude. To jen financování takových stanic není tak zřetelné, jako koncesionářské poplatky, peníze z reklam a abonmá. Když Tě vezmu za slovo, i SD mazanice musel někdo vyrobit/nakoupit, tudíž kapitalisticky zaplatit a kupodivu jsou zadarmo. Tady ekonomické zákony tedy neplatí?

  • 15. 10. 2015 9:22

    bez přezdívky

    Tak kde je ta cenová výhoda pozemního vysílání...Jednou zainvestuješ a máš na věky vystaráno? Ať chceme nebo ne, inovuje se ve všech oblastech, byť by někteří rádi přešlapovali celý život na místě.

  • 15. 10. 2015 9:45

    bez přezdívky

    Pokud někdo musí spravovat tvoji přístupovou kartu, tak to celkem logicky nemůže dělat "navěky zadarmo" nebo za nějaký jednorázový poplatek, protože systém letadla opravdu nefunguje.
    Co se týká zvyšování poplatků, tak asi nejsi úplně v obraze, protože ceny rostou naprosto všude, tj. není důvod, aby u služeb elektronických komunikací stagnovaly nebo šly dokonce dolů. Nicméně je ale dobré se podívat, co za úhradu serpo dostal člověk před pár roky a co dostává dnes. Tím myslím hlavně nabídku HD na TP 11876. U kabelovek je to pak stejné, navíc tam ceny víceméně zůstávají a zvedají se pouze v souvislosti s tím, jak stát zavádí nějaké příspěvky do fondů kinematografie apod. nebo když nenažrané autorské organizace typu OSA a Intergram zvedají povinné výpalné, které musí každý kabelový operátor za každého účastníka odvádět.

  • 15. 10. 2015 13:52

    bez přezdívky

    "Nezapoměl jsem ale na to, jak byla na počátku vyzdvihována vlastnost DVB-T2"

    Ona nebyla vyzdvihována, on ji někdo vyzdvihoval. A ten někdo mohl, ale také nemusel mít pravdu.
    Reálný pokles počtu stanic hrozit může spolu s tím, jak budou z UHF mizet kmitočty, které bude TV využívat.

    Souhlas ovšem s tím, že kapacitu DVB-T2 zaplácnou další klony. A pokud ne klony, tak se to udělá jako v DVB-T, kdy třeba Nova Cinema trůní ve více muxech, stejně tak ČT :D, Mňam. Takže platících bude pořád stejně, DVB-T2 žádný efekt pro diváka mít nebude (ovšem ať se klidně někdo těší z desítek volných HD stanic, alespoň do doby procitnutí bude mít hezké sny :D ).

  • 15. 10. 2015 14:44

    bez přezdívky

    Je mnohem víc stanic, které z FTA přešly na Pay, než naopak. Stejně tak v celkovém počtu stanic vedou naprosto jasně Pay. Prostě trend nezastavíš nějakým sněním o tom, co by tady mělo být. Žijeme v kapitalismu a platí se za všechno, zadarmo leda věštírny a TV shopy nebo pár SD mazanic, na kterých budeš poslouchat reklamu o HD, jako to dělá teď aktuálně Nova v upoutávkách :-)

  • 15. 10. 2015 18:06

    bez přezdívky

    To jsou argumenty, které ti nejdou po chuti. Ale s tím nic nenadělám, realita je prostě taková a jak někdo trefně napsal, tak socialismus v pozemním vysílání končí, tak se s tím smiř. Zadarmo už nic.

    V SRN nevím, kolik komerčních stanic je v HD volně, ale jejich vysílání do Evropy a hlavně ekonomický potenciál je úplně někde jinde, než v ČR. Takže nemíchej hrušky s jablky.

    A SD mazanice se ještě z reklamy zaplatit mohou. HD už nikoliv, tam naopak platí ti, kteří chtějí HD šířit, potažmo sledovat. Ovšem nic ti nebrání zůstat u SD a užívat si tebou neustále opěvované bezplatnosti. Platit za HD u komerčních stanic opravdu není a nebude povinné.

  • 15. 10. 2015 10:14

    bez přezdívky

    Proč se zvedají poplatky za všechno možné, na to se zeptej nějakého ekonoma, ten ti to vysvětlí. Já třeba také nevím, proč platím za odvoz odpadu pořád víc a víc, když ten odpad mám pořád stejný nebo proč je dražší stočné, když na WC také produkuji již desítky let totéž :-)

    HD nabídka na TP 11876 není v žádném extra balíčku, je to součást naprostého základu, za který platíš serpo. Tedy vyjma stanic Nova Sport 1 HD a RiK, které na tomto TP jsou také.

  • 15. 10. 2015 12:02

    bez přezdívky

    To, že se do jednoho kanálu vejde víc stanic automaticky neznamená, že se sníží nějaké poplatky. A už vůbec ne za situace, kdy klesne počet volných televizních kanálů. Prostě cenu za šíření v muxu bude určovat trh, což samozřejmě není žádná ekonomická chyba, nýbrž pouze tvoje nevědomost tržního hospodářství :-)

    A k čemu slouží serpo, je mně jako divákovi úplně lhostejné. Mě zajímá, co za tento poplatek obdržím, tj. když jsou to desítky programů vč. těch v HD, tak toto beru jako rozhodující. A ne, jestli si z toho Skylink hradí nějakou administraci nebo to management firmy třeba propije. Jsou to jejich peníze a moje zbytečná starost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).