Hlavní navigace

Českem se opět šíří podvodné výzvy od exekutora, pozor na přílohy mailů

19. 10. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Olivier Le Moal / Shutterstock.com
Dlužíte, zaplaťte. Zdánlivá výzva od exekutora obsahuje skutečné informace o exekutorech, které útočníci zkopírovali z webů.

„Pro povinné“ začíná podvodný e-mail, tvářící se jako výzva exekutora k zaplacení dluhu. Částku sice neobsahuje, ale číslo účtu a další údaje jsou skutečných exekutorů. 

Samotná Exekutorská komora už před podvodnými e-maily varuje (viz Exekutorská komora varuje před podvodnými e-maily vyzývajícími k úhradě dluhu (19. 10. 2015)). Paradoxně ve varování ujišťuje, že „kdyby to bylo pravé“, tak pošlou přílohu v PDF a opatří vše elektronickým podpisem – v zásadě ideální pokyn pro příští vlnu podvodných e-mailů.

Prakticky totožně působící spam byl rozeslán loni v červenci (viz Další vlna podvodných e-mailů je tu. Tentokrát vyhrožuje exekutorem a Další vlna spamu s falešnou exekucí je tady, neotevírejte přílohy) a znovu v prosinci 2014.

UX DAy - tip 2

Čerstvý i loňský spam se shodují i v použití údajů skutečných exekutorů, jiné varianty se pravděpodobně pouze pokoušely přiživit a uváděly neexistující jména, ale zato existující účet a částku. Současná vlna spamu má příjemce opět přinutit k jediné věci, otevřít přílohu, protože ta obsahuje malware, které se pokusí napadnout počítač.

Nyní stejně jako v předchozích případech Exekutorská komora ve vyjádřeních informuje o podávání trestního oznámení, o tom, zda se vůbec kdy podařilo najít původce těchto masově rozesílaných mailů s virovou přílohou, ale nic známo není. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).