Hlavní navigace

Český cloud na fenoménu OpenStack pomáhá CERNu i německé burze

3. 11. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Ultimum Cloud
Česká firma Ultimum Technologies vyvíjí vlastní distribuci OpenStacku soupeřící se světovými značkami. Provozuje i první certifikovaný cloud ve střední a východní Evropě.

Při cestách po konferencích celého světa už nějakou dobu nelze přehlédnout nový fenomén. Je jím OpenStack, který si oblíbily nejenom komunity zaměřené na open source, ale také tradiční komerční společnosti. Otevřená platforma určená pro budování cloudů se šíří podobně nakažlivě, jako třeba Docker či Hadoop. A i když se OpenStack v Česku začíná více probouzet až nyní, už nějakou dobu tu roste firma, která s ním spojuje svoji budoucnost.

„OpenStack jsme začali dělat v době, kdy si kvůli tomu hromada lidí klepala na čelo. Teď se zdá, že se nám to všechno vyplatí,“ říká pro Lupu v kanceláři hned vedle pražského Divadla Archa výkonný ředitel společnosti Ultimum Technologies Aleš Hejkal. On a jeho partneři v minulosti vyvíjeli systémy pro obchodování na finančních trzích. Některé výpočty přesouvali do cloudu Amazon Web Services a celý koncept výpočetní síly v oblacích je zaujal.

V té době se začal objevovat OpenStack. Pražské firmě se zalíbila jeho otevřenost a už v roce 2012 začala pracovat na vlastních úpravách. O rok později se na trh dostala produkční verze technologie, která se dnes jmenuje Ultimum Cloud. Její vývoj byl prozatím podpořen zhruba 50 miliony korun od podílníků a k dalšímu rozvoji má být použita investice, kterou firma oznámí v dohledné době. Společně s tím dojde také k rozšíření týmu – k aktuálním patnácti lidem se má během příštího roku přidat řada dalších.

První v regionu

Ultimum vytváří vlastní distribuci OpenStacku, kterou používá ke dvěma hlavním účelům. Prvním z nich je provoz tradičního cloudu ve formě infrastruktury (IaaS). Ten v současné době běží na zhruba 1500 procesorových jádrech v datovém centru TTC v Malešicích, do budoucna se nicméně chystá ještě jedna lokalita, pravděpodobně v jiné evropské zemi. Ultimum Cloud se zároveň stal vůbec prvním oficiálně certifikovaným veřejným cloudem OpenStacku ve střední a východní Evropě a prozatím zůstává i jediným.

Certifikací od OpenStack Foundation se může chlubit i druhá část byznysu českého podniku. Vytvořená distribuce, kterou Ultimum nasazuje na infrastrukturu zákazníků, patří mezi zhruba 25 oficiálních celosvětových distribucí OpenStacku a řadí se tak po bok verzí od značek jako jsou SuSE, IBM, Red Hat, Dell, Oracle, Rackspace, HP, Ubuntu, VMware, Cisco nebo Mirantis.

Ultimum Technologies pro svojí distribuci OpenStacku vyvíjí vlastní moduly.
Autor: Ultimum Cloud

Ultimum Technologies pro svojí distribuci OpenStacku vyvíjí vlastní moduly.

Samotné nasazování této distribuce je přitom hlavní činností Ultimum. „Na IaaS cloudu se nedá až tolik vydělat, je to komodita. Proto náš veřejný cloud do jisté míry slouží jako demoverze celé naší distribuce a platformy. V té vidíme hlavní těžiště do budoucna,“ vysvětluje Hejkal. „V současné době se totiž otevírá obrovský prostor pro nasazování cloudové technologie na stroje zákazníků.“

To ovšem neznamená, že je hned nutné stavět tradiční privátní cloud jako takový. „OpenStack do jisté míry vnímáme jako nástroj pro orchestraci a správu velkých IT infrastruktur. Firmy teď aktivně řeší, jak sjednotit hardware, software a všechny systémy. Chtějí mít ideálně jedno univerzální prostředí, přes které je možné vše spravovat a které se zároveň dokáže začlenit do procesů,“ navazuje technicky ředitel Ultimum Stanislav Ulrych.

Aktivní přispěvovatelé

Česká firma tak do jisté míry postupuje podobně, jako americký obr VMware. I ten se v současné době snaží prodávat nástroje, které z datového centra vytvoří jednu softwarově definovanou platformu, kterou lze jednoduše spravovat a která se chová jako cloud. První fází v tomto přerodu je sjednocování a správa. Podobnou cestou jde s Azure Packem a v budoucnu i Azure Stackem také Microsoft.

Ultimum Cloud funguje jako tradiční OpenStack distribuce a také jako IaaS cloud.
Autor: Ultimum Cloud

Ultimum Cloud funguje jako tradiční OpenStack distribuce a také jako IaaS cloud.

„Myslíme si, že jsme dokonce o něco dále než VMware. My už v praxi reálně nasazujeme technologie jako SDN pro virtualizaci sítí,“ pokračuje Hejkal. „A to právě proto, že tyhle technologie pak umožňují propojení a jednotnou správu.“

OpenStack je otevřený software a obchodní modely zde tedy fungují podobně, jako v případě Linuxu a dalšího open source. Ultimum se aktivně podílí na vývoji samotného otevřeného softwaru (chce se zařadit mezi dvacet největších přispěvovatelů kódu) a vydělává pak na přidaných funkcích a službách okolo, podobně jako to dělá třeba Red Hat. Česká firma tradiční OpenStack rozšířila o vlastní moduly, mimo jiné pro „billing“, monitoring a podobně. V roadmapě je řada dalších enterprise „fíčur“.

Ultimum své technologie prodává primárně na zahraničních trzích (hlavní je Evropa), kde se OpenStack začal prosazovat dříve, než v Česku. Počátkem letošního roku nicméně společnost otočila své zraky také na tuzemský trh, protože se o této otevřené technologii začalo mezi velkými firmami více mluvit. „Myslíme si, že je zde velká šance působit lokálně proti velkým hráčům,“ věří vedení Ultimum.

Na německé burze

Češi se často v soubojích o klienty setkávají s OpenStack distribucemi od Red Hatu a HP a snaží se navazovat partnerství s integrátory. Firma už generuje tržby z prodejů, k dalšímu růstu má nicméně pomoci již zmiňovaná investice. Už s první verzí se Ultimum vydali na zahraniční trhy a zákazníky získávali mimo jiné přes reklamu na Googlu.

Během vývoje se firma dostala do zajímavých mezinárodních projektů. Německá burza (Deutsche Börse) například letos spustila ostrou verzi obchodování s výpočetní kapacitou (Cloud Exchange). Ultimum Cloud se na této akci podílí od roku 2013.

BRAND24

Podobným projektem je i vědecký cloud Helix Nebula, za nímž stojí i organizace typu CERN. Jeho myšlenkou je, aby akademické a vědecké organizace mohly za dobré peníze nakupovat výpočetní výkon a nestarat se o provozování vlastní nákladné serverové infrastruktury. Ultimum patří mezi první čtyři providery.

Zdá se, že OpenStack v Česku postupně začíná být více vidět. Vedle Ultimum na něm staví také písecký TCP Cloud a na bázi této otevřené platformy vzniká například i služba SnackHost spadající do portfolia Damira Špoljariče a jeho VSHostingu. S myšlenkou OpenStacku jako pohonu druhého veřejného cloudu od dob Michala Čupy koketují také České radiokomunikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).