Hlavní navigace

Český rozhlas stále tají, jak bude vypadat chystaná VKV síť pro Rádio Plus

21. 1. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Původně se předpokládalo, že Rádio Plus by do VKV pásma mělo vstoupit v březnu, případně dubnu. Vstup stanice do FM pásma je ale závislý na rychlosti, s jakou ho odsouhlasí politici.

Český rozhlas prozatím tají, jak by měla vypadat síť VKV/FM kmitočtů, která má v horizontu několika měsíců vyrůst čistě pro okruh mluveného slova, tedy Rádio Plus. Český rozhlas se na případný vstup stanice Plus na VKV dlouhodobě připravuje. Počítá se s technickými opatřeními i změnami ve vysílání, sdělil serveru DigiZone.cz mluvčí veřejnoprávního média Jiří Hošna a doplnil: Obecně můžeme potvrdit, že Český rozhlas bude frekvence hledat optimalizací vlastních kmitočtů a nebude usilovat o ty, které se uvolní v komerčním sektoru. Hošna však neodpověděl na otázku, o jaké lokality by mělo jít a s jakými se počítá výkony.

K TÉMATU: Český rozhlas se dohodl s komerčními rádii na celoplošném šíření ČRo Plus na VKV

Původně se předpokládalo, že Rádio Plus by do VKV pásma mělo vstoupit v březnu, případně dubnu. Na dotaz, zdali se očekávaný termín podaří splnit, reagoval Hošna tím, že v současné době takzvaná malá novela stále v počátku legislativního procesu – čeká ji druhé čtení v Poslanecké sněmovně, schválit ji bude muset Senát a podepsat prezident. Nechceme proto v této chvíli předjímat, co a jak bude konkrétně vypadat. Podrobnosti k podobě stanice Plus i ke konečným technickým řešením budeme samozřejmě postupně zveřejňovat. Rádi bychom ale počkali do doby, než „malá novela“ projde schvalovacím procesem v Parlamentu, konstatoval mluvčí veřejnoprávní instituce.

ebf - partner 1

ANALÝZA: Jak Český rozhlas vyhandloval s komerčními rádii kmitočty pro „Plusko“

Na internetu se mezitím množí spekulace o tom, které frekvence by mohl Český rozhlas pro budoucí síť Rádia Plus využít. Facebookový profil Jihlavského DX klubu (JIDXC), jenž nové koordinace dlouhodobě sleduje, například přinesl informace o tom, že veřejnoprávní médium si vytipovalo tři nové kmitočty v Chebu, další frekvence pak v Jihlavě, Příbrami a Trutnově. Jde však prozatím o neoficiální zprávy o nových VKV frekvencích Českého rozhlasu, takže v tomto směru jde pouze o spekulace. JIDXC je nicméně třeba ocenit za snahu, kterou věnuje svému seznamu FM vysílačů. Jde o nekomplexnější přehled na českém internetu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).