Hlavní navigace

Český rozhlas zahajuje řádné digitální rozhlasové vysílání v DAB+

31. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Messe Berlin
UVNITŘ MAPA POKRYTÍ DO KONCE ROKU – Oznámeno bylo na dnešní společné tiskové konferenci Českých Radiokomunikací a Českého rozhlasu.

Digitální experiment Českého rozhlasu (ČRo) v Praze odstartoval z vysílače Žižkov dne 6. srpna 2015 s výkonem 20 kW. Zítra se vysílání překlopí na řádné se stejnými parametry a kompresí HE-AAC v2. Řádné vysílání v Praze tak kontinuálně naváže na vysílání experimentální.

Součástí multiplexu ČRo DAB+ budou i stejné rozhlasové kanály, mj. tedy všechny celoplošné stanice a také digitálně vysílající stanice.

NAPSALI JSME: Český rozhlas spouští digitální vysílání ze Žižkova, jeho devizou bude zvuková kvalita

ČTÚ představil plán využití rádiového spektra pro digitální rozhlas

ČRo rozšiřuje DAB do Berouna

Jako přednost digitálního rozhlasového vysílání DAB+ bylo mj. uváděno, citujeme, „kvalitnější zvuk, srovnatelný s poslechem HiFi sestav“, „jednoduchá volba programu“, „rozšíření programové a žánrové nabídky“ a také „kvalitní příjem i v členitých oblastech, větší dosah“.

Český rozhlas musel se zahájením vysílání čekat na přidělení řádných kmitočtů, což umožnilo až vydání takzvaného opatření obecné povahy Českým telekomunikačním úřadem v listopadu 2016 v návaznosti na vládní usnesení ke koncepci rozvoje zemského digitálního vysílání.

UX DAy - tip 2

„V dalších lokalitách, tedy v Brně, Ostravě a v Plzni, je v plánu zahájit řádné digitální vysílání za půl roku.“ Podle prohlášení zúčastněných nejpozději kolem poloviny prosince 2017.

Roční provoz DAB+ multiplexu veřejnoprávního rozhlasu v síti Praha, Brno, Ostrava a Plzeň má stát 12,9 mil. Kč. Veškeré náklady bude Český rozhlas hradit ze stávajících zdrojů bez nároku na navýšení rozhlasových poplatků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).