Hlavní navigace

Názory k článku Cesta kolem světa za 80 vteřin

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 3. 2005 13:41

    Eso (neregistrovaný)
    "Jen je možná škoda, jak málo lidí o tom dokáže přemýšlet - a čtivě psát..."

    Já bych to neviděl tak zle. DOporučuju například knihy od Neala Stephensona.
  • 30. 3. 2005 9:58

    Jirka Cech (neregistrovaný)
    zajimalo by mne co pisou hvezdy soucastne sci-fi dneska o dobe za 100 let? Co tipujete na nejvetsi vynalez, ovlivnujici zivoty obycejnych lidi VY?

    Ja bych zkusil:
    studenou fuzi
    supravodivost pri pok. teplote
    orbitalni vytah
    aplikovane nanotechnologie

    neocekaval bych zadny prulom v kybernetice, tedy myslim ze za 50 let se pocitace umele inteligenci nepriblizili ani o krok....
  • 30. 3. 2005 11:34

    noname (neregistrovaný)
    já zkusím vizi věcí pro obyčejné lidi a odhad snížím na 20-50let
    doprava: nechlazené keramické motory, dvojnásobná účinost oproti dnešním, spotřeba do dvou litrů paliva na 100km. Palivové články, čím dál tím větší penetrace elektricky poháněných aut a vůbec příklon k "zeleným" technologiím.
    letadla: nárůst počtu (malých) letišt, snížení ceny malých letadel na hodnotu dnešních lepších aut, automatický pilot zvládající přistání i vzlet, přesun dopravy bohatších lidí do vzduchu (být našimi krachujícími výrobci letadel, okamžitě přesedlám na malá dopravní letadla 4-20 míst s maximální bezpečností a minimální cenou -max. 2-4mega - a v ceně nabídnout letecký kurs)
    technika: přesun ke spotřebě, počítače budou jak dnešní televize, málo lidí se v nich vyzná, všichni je budou prostě "používat". každé zařízení bude vybaveno možností komunikace s centrem a ostatními zařízeními. Výrobci (plus "poskytovatelé" - tato zařízení se totiž možná budou "dotovat" spolu se "superinternetem" - internet+hlas+3D+video) budou tato zařízení propojovat do megasítě a budou jej zpětně využívat -
    automatické ládování reklamy podle přítomných osob, automatická nabídka kanálů, zpětná analýza sledovanosti a účinnosti reklam, budou využívat nevyužité kapacity pro složité výpočtu - kapacitu budou prodávat výzkumným ústavům, státu, školám, vojákům atd.
    Nemyslím, že by se ujali "roboti", ale spíše jednoúčelová zařízení budou umět fungovat do značné míry samostatně a pseudointeligentně - vysavače, kuchynští roboti ...
    mobily, mp3, foťáky... - vznik víceúčelového zařízení - komunikátoru - s funkcemi vysílačky, hodinek, telefonu, zápisníku, diktafonu, přehrávače, rádia, internetového prohlížeče, televize, peněženka, herní zařízení... váha do 100g, lidé budou tahat jen jedno zařízení, které bude umět všechny funkce.
    móda - jednoduchá, ne vzdálená té dnešní, drahé technické materiály zajišťující optimální pohodlí.
    jinak jestli bylo 20 století stoletím elektřiny, pak 21. bude století techniky.
    Budou války o zdroje, věřím ale, že jen lokální a la Irák. Postupně budou ale všichni nuceni dojít k využití alternativních zdrojů (nedostatek zdrojů zvýší jejich cenu, alternativní se rozšíří, čímž se sníží jejich cena a tudíž se ještě více rozšíří. Větrná elektrárna nebude mít návratnost 20 let, ale jen 4, každý barák bude mít solární panely, fofrník větrné elektrárny a/nebo alespoň tepelné čerpadlo).
    politika:
    Největší hrozba - Čína: brzo státy pochopí, že nemohou číně konkurovat, neboť tam se nedodržují ekologické normy ani lidské podmínky (práce dětí, práce v životu nebezpečném prostředí...) a už vůbec ne copyrighty, které dohromady zdražují výrobu na dvoj a vícenásobek. Budou tlačit na dodržování společných podmínek, čína se nebude chtít podvolit, budou tedy zavádět omezení vývozu. Čína odpoví zastavením dovozu. Bude se snažit vše vyrábět sama, má největší trh, nicméně bez vnějšího přísunu prostředků není žádný samostatný trh udržitelný. Bude se snažit paktovat s Ruskem, když se Rusko brzo nezdemokratizuje, tak jej čína v podstatě "koupí". Pro demonstraci síly vezme Čína zpět Taiwan, nikdo se jim nepostaví, leda pošlou "diplomatické nóty". Dalším cílem může být Korea, když Čínani (samozřejmě tajně) velmi masivně podpoří komunistickou část Koree. Bude další studená válka.
    Vzninou společenství států ameriky (J+S), afriky, evropy a asie+austrálie+oceánie
  • 30. 3. 2005 12:08

    m (neregistrovaný)
    zkusim pesimistictejsi variantu (jsem realista:-)

    po serii nekolika valek o suroviny(ropa, zplyn,)
    hlavne ale voda a cista puda tech co zivorí (afrika, cina indie..)
    po nastupu nekolika odolnych nemoci (viru)

    "vyssi" technologicka uroven, ale vice "v hajzliku"..

    mene vody, mene jidla, autoritarske rezimy, bombove a jine utoky na dennim poradku..

  • 30. 3. 2005 12:25

    Eso (neregistrovaný)
    Celkem hezké teorie, zdá se mi, že zapomínáte na genetiku.

    Ta možná změní svět víc, než cokoli ostatního.

  • 3. 4. 2005 23:42

    Lukas M. (neregistrovaný)
    Tipoval bych, ze budou "Suicide Booths" (podle "phone booth") jako ve Futurame. I kdyz ve Futurame je receno, ze byly vyrabeny uz v roce 2008.
  • 30. 3. 2005 13:04

    Zdeněk (neregistrovaný)
    Hlavni problem vidim v tom, ze resite problem omezenosti zdroju priklonem k takzvanym alternativam. Tyto alternativy, ale nejsou s to nabidnout alespon stejny soucasny celkovy vykon, ktery navic kazdym rokem rapidne roste. Jedina mozna alternativa je jaderne stepeni a hlavne termonuklearni fuze. Tato posledne zminovana technologie je pro dalsi rozvoj lidstva klicova. Doufejme ze ITER splni ocekavani. Ne nadarmo je stupen civilizace urcovan energii kterou produkuje a/nebo ovlada.

    přistání i vzlet na autopilota - v beznem provozu ani nahodou, staci se jen podivat na automaticka auta, kde jsou (vim, ze jsou studie a polokomercni nasazeni)? A to se tam musi resit o hodne min vztahu nez u letadla. A co alternativa k leteckemu benzinu, jehoz cena (jiz beztak vysoka, dana jeho podstatou) poroste?
    pocitace - vas predpoklad pocita s perfektnim blbuvzdornym bezchybnym software
    víceúčelového zařízení - jako kuriozita urcite uz dnes, ovsem chcete se divat na televizi na 320x240 a psat na klavesnici s tlacitky 3x3mm? Ale hlavni problem je tu kupodivu opet zdroj energie.
    Vetrne elektrarny - opet mimo, pocasi clovek neovlada a technologicky uz tam skoro neni co zlepsovat.
    Solarni panely - opet, priroda je priroda, ale urcite se bude zvysovat jejich ucinnost a jednou mozna vyrobi vice energie nez je potreba na jejich vyrobu
    Tepelne cerpadlo - dobry, ale pro baracek, a ne pro panelak s 50 rodinama
    Cina - to mate recht, Taiwan vidim velmi brzo. Rusko ale podcenujete a to uz tu jednou bylo.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).