Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Cloud v českém podniku? Už je to tady od pas - Jistěže můžete do Google Docs ukládat libovolná šifrovaná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 6. 2011 20:15

    pas (neregistrovaný)

    Jistěže můžete do Google Docs ukládat libovolná šifrovaná data. Ale já osobně používám Google Docs hlavně proto, že v hromadě všech mých dokumentů za posledních pět let můžu během pár vteřin cokoliv rychle najít, a to třeba na telefonu, když mě to napadne v tramvaji. To by při šifrování nešlo.

    Je zajímavé, že řada lidí považuje možnost šmírování v datech za hlavní důvod existence cloudových služeb, zatímco třeba u úschoven zavazadel nepovažují za hlavní motivaci jejich provozovatelů možnost přehrabovat se v cizích kufrech.

  • 10. 6. 2011 0:28

    Maadi (neregistrovaný)

    No hlavně je zajímavé, jaká nesmyslná srovnání dokáží lidé vymyslet.
    V úschovně zavazadel není vůbec snadné prohledat cizí zavazadla tak, aby si toho dotyčný nevšiml. Navíc prohledávání je dost drahé (náklady na pracovníky) a nelze ho moc automatizovat. Pokud se tedy nespokojíte s nějakým scannerem, kde zase zjistíte obsah jenom velmi nepřesně.
    A jak vlastně ty informace o tom, co mají lidé v kufrech využijete? Kdo je koupí? Jak na jejich základě dokážete vylepšit nějaké vlastní služby (např. reklamu)?

    Oproti tomu prohledávání dat co spravuji a co nejsou šifrovaná je velmi levné a data co vydolujete mají značnou cenu - můžete je použít k vlastnímu cílení reklamy, nebo je prodat ať jako data anonymní, nebo jako data někoho konkrétního.

    Jenom upozorňuji, že vaše srovnání kulhá a motivace šťárat v datech v cloudu je nesrovnatelně vyšší, než motivace šťárat v kufrech v úschovně.

  • 10. 6. 2011 8:27

    pas (neregistrovaný)

    Každé srovnání v něčem kulhá a v něčem nekulhá. Máte samozřejmě pravdu, v čem kulhá. Mě šlo jen o vyjádření momentálního pocitu z těchto diskusí, kdy už jakoby se automaticky předpokládá, že každý provozovatel cloudu to dělá za účelem šmírování. Podezíravost je na místě, ale zkusil jsem si tu podezíravost představit i v těch tradičnějších oblastech - bez ohledu na přesnou kvantifikaci rizika.

  • 10. 6. 2011 8:43

    a.dlouhy (neregistrovaný)

    Pokud platí, že vaše data jsou takového charakteru, že jejich případné prohlížení někým jiným ničemu nevadí, pak je na místě využívat výhody cloudových služeb.

    Stejně jako dát si do úschovny kufr s oblečením a plavkami není žádný problém, ale dát si tam zavazadlo s nějakými cennostmi - to už si leckdo rozmyslí.

    Ano, úschovny (a nebo třeba logistika zavazadel na letištích) nevznikly kvůli šmírování lidí, ale občas se stane, že se kufr ztratí, že jej vykradou, nebo prohrabe policie a nebo vám do něj strčí bombu (zdravím na Slovensko)

    Vaše přirovnání dále trochu kulhá v tom že data lze snadno a levně zkopírovat, aniž by jste si toho všiml, jak je poznamenáno níže.

  • 9. 6. 2011 17:23

    a.dlouhy (neregistrovaný)

    Mít data u někoho a věřit že se na ně nekoukne je možné jen tehdy, že je mi vlastně nezáleží na tom, že se na ně koukne.

    Další možností, která se nabízí je aby zákazník data do cloudu před uložením nějak kvalitně zašifroval.

    Nevšiml jsem si, že by nějaký cloud poskytovatel nějakou takovou možnost nabízel. Ačkoliv by tím elegantně sebral sebral hlavní argument nevěřícím Tomášům. Pokud to existuje, hurá, cloudy jsou zajímavé.

    Přiklad - mějme google docs a v prohlížečí by byl nějaký mecahnizmis (plugin), který by každý text odesílaný na server transparentně zašiforovával (a odšifrovával). K tomu by byla nějaká infrastruktura klíčů (mimo google) pro teamovou práci. Docela by mne zajímalo, jak by google zareagoval, kdyby se to nějak opravdu masově rozšířilo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).