Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co je ENUM? od Michal Krsek - Dobry den, pochopitelne nikdo nevi, jaka bude percepce ENUM....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 9. 2006 12:28

    Michal Krsek
    Dobry den,
    pochopitelne nikdo nevi, jaka bude percepce ENUM.

    Proto si dovolim jen dva drobne podoteky:
    1. ENUM neni o zjistovani informaci koncovym uzivatelem. ENUM je o tom, ze kdyz vytocite telefonni cislo na Vasem telefonu, dovolate se i pres IP. A dovolate se i pres to, ze neni zadny centralni komercni subjekt, ktery by drzel globalni adresar (treba Skype, Google nebo Microsoft).
    2. Kdyz se v roce 1998 zakladal CZ.NIC, tak nejvetsi optimiste hovorili zasnene o tom, ze domen muze byt AZ 40.000.

    Predvidat uspech ENUMu je neco podobneho, jako predvidat uspech IPv6.
  • 22. 9. 2006 12:09

    nosmo (neregistrovaný)
    nemyslím si, že by měl ENUM nějaké větší šance na úspěch. je totiž otázkou nakolik je telefonní číslo vhodným identifikátorem ve světě internetu.

    zatímco zmiňované DNS je nedílnou součástí fungování samotného internetu (www+všechno co používá symbloické adresy) je ENUM jenom další z mnoha služeb vybudovaných na infrastruktuře internetu a tudíž jej lze provozovat i jiným způsobem než vytvořením systému podobného DNS. Co takhle běžné katalogy telefonních čísel na webu, proč by třeba žluté stránky nemohly kromě běžných kontaktů zobrazovat i informace poskytované systémem ENUM? (a co teprve zkusit zadat telefonní číslo do gůglu? nenašel by nic?)

    to že bude ENUM fungovat celosvětově není jeho moc velkou předností, neboť když už jsem schopen zjistit si telefonní číslo na partnera v indii, tak nejspíš mi můj partner sám předá i ostatní kontaktní údaje, včetně SIP.

    a hlavní příčinu budoucího masového nepřijetí ENUMu vidím v tom, že někdo se musí někde zadat své údaje, které chce u svého telefonního čísla dát k dispozici světu (a možná za to bude i platit). proč bych to dělal, když už jako firma mám své webové stránky a tam je vše k nalezení. opravdu je telefonní číslo tak důležitým identifikátorem na internetu, že moji firmu (kontakt na ní) lze nalézt pouze s ním? to si nemyslím, ENUM je prostě jenom okrajová služba, která upadne brzy v zapomnění.

    a jestli si má někdo představu o tom že budu zjišťovat informace o naprosto neznámém číslu, na které si někdo možná uložil do ENUMu kontaktní informace, tak ať si ENUM provozuje ;)
  • 10. 11. 2008 22:37

    asterisk (neregistrovaný)
    Základní princip enum serveru je překládání čísel na adresy typu sip: něco@pbxustředna.cz...Tak mi prosím řekněte jak na analogovém telefonu zmáčknete zavináč???A proto je i ten enum, aby se hovory spojovaly mimo síť providera voip a tím ušetřit a aby byly všechny hovory (i ty "analogové",isdn,voip atd.) interpretované 12 místím číslem.
  • 22. 9. 2006 13:33

    anonymní
    Rekl bych ze vyhoda ENUM je v tom, ze kdyz bude implementovana ve Vasi firemni PBX, ktera funguje na VoIP i klasicke telefonni siti, tak v pripade ze volany zverejnil pres ENUM svou SIP adresu, tak hovor pujde automaticke pres SIP a tedy zadarmo, aniz by o tom Vas zamestanec, kterymu je to ukradeny vedel, ale Vy usetrite.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).