Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co říká nová verze Technického plánu přechodu na DVB-T? od Jan Potůček - Článek 4 Stanoví principy rozdělení rádiových kanálů. Rádiové kanály...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 11. 2006 11:15

    Jan Potůček
    Článek 4

    Stanoví principy rozdělení rádiových kanálů. Rádiové kanály pro digitální vysílače velkých výkonů byly rozděleny jednotlivým státům Plánem, a to při dodržení stanovených plánovacích parametrů tak, aby bylo umožněno vybudovat v každém státě obdobný počet vysílacích sítí. Z toho plynou podmínky pro přidělování rádiových kanálů pro jednotlivé vysílací sítě. Tyto podmínky vymezují maximální využitelnou přenosovou rychlost příslušného digitálního multiplexu, která dosahuje cca 19 Mbit/s. Příslušným digitálním multiplexem je tak umožněno při využití metody zdrojového kódování MPEG-2 v praxi šířit s ohledem na zachování dostatečné kvality obrazu 4 televizní programy včetně dalších služeb, které jsou součástí zemského digitálního televizního vysílání. V návaznosti na současný stav vývoje metod zdrojového kódování, technologií i obdobný postup v ostatních zemích Evropské unie lze důvodně předpokládat, že metoda zdrojového kódování MPEG-2 bude využita zejména v období do úplného vypnutí zemského analogového televizního vysílání. V případě, že vysílací sítě jsou zajišťovány s využitím jiných než plánovacích parametrů podle Plánu, nemusí přidělené rádiové kanály umožnit dosažení takového pokrytí území, jak je předpokládáno. Z důvodu efektivního využití rádiových kanálů a naplnění požadavku na zajištění maximálního počtu výsledných vysílacích sítí, nelze pro jednu vysílací síť vyčlenit v jedné oblasti více rádiových kanálů z Plánu než stanoví toto opatření.
  • 3. 11. 2006 10:58

    anonymní
    Tento odstavec který píšete je lež jak věž !!
    Prosím přečtěte si TPP.

    Důvodem je rozhodnutí ČTÚ, aby provozovatelé digitálních sítí po přechodnou dobu do ukončení analogového vysílání snížili datový tok na 19 Mbit/s (nynější multiplex A vysílá s 22 Mbit/s), přičemž mají využívat kompresní standard MPEG-2. S ohledem na zachování dostatečné kvality obrazu nebudou moci v jednom multiplexu vysílat více než čtyři televizní programy. Omezení týkající se využití standardu MPEG-2 je dočasné a potrvá jen do úplného vypnutí analogového vysílání. Teprve poté by mohli někteří operátoři přejít na novější standard MPEG-4 včetně zemského vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).
  • 3. 11. 2006 12:03

    anonymní
    Ano,
    tento odstavec je v části TPP "Odůvodnění", tj. není součástí vlastního znění TPP.
    Dle mého názoru, jej není možné interpretovat tím způsobem, jako ve Vašem článku.

    Uveřejněním plného znění tohoto "Odůvodnění článek 4" jste nabídl ostatním čtenářům možnost udělat si vlastní názor na Vaši původní interpretaci.

    Tím za sebe považuji Vaši chybu za opravenou a za to Vám děkuji.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).