Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Crosstitial nebude překrývat obsah stránek od Jan Dvorak - No, trochu me zarazi temer az nenavistna prohlaseni...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 8. 2003 19:13

    Jan Dvorak (neregistrovaný)
    No, trochu me zarazi temer az nenavistna prohlaseni na adresu Flash technologie - je to zatracene silny nastroj a ve spouste veci ma o tridu naskok. A jiste, na dost veci se taky nehodi .-) Ty pomerne spatne zkusennosti, ktere asi mate, jdou spis na vrub amateru, co se povazuji za Flash designery, ale to s technologii nema co delat - v rukou lamera je i bezne html pekelny nastroj.
    Navic to, co je z moznosti Flashe bezne k videni, je primitivni vyuziti par zakladnich, nekolik let starych postupu.
    A opet - rozhoduje vetsina, to, ze se to par procentum v Lynxu (ci necem podobnem) nezobrazi, designerum, managerum a zkratka vetsine lidi vrasky nedela. (a nenarknete me jako windowfila, protoze ja jedu na BSD :-)
    Na druhou stranu rozumim snaham "vypinacu" ActiveX, co maji wokna, protoze jejich bezpecnost je celistva asi jako emental... .-), ale proc by si mel nekdo na Macovi ci nejake variante Unixu sriptovani ci Javu vypinat? Tam k tomu neni prilis duvodu.
  • 27. 8. 2003 20:18

    Martin Douda (neregistrovaný)
    Pouziti flashe pro prezentaci sebou nese problemy s prisupnosti webu a take s pouzitelnosti pro vyhledavace - a to by managery zajimat melo.

    Vypnuti jakehokoliv skriptovani je v kazdem pripade z bezpecnosniho hlediska dobra vec - nezavisle na typu skriptovaciho jazyka a operacnim systemu.
  • 27. 8. 2003 20:32

    Jan Dvorak (neregistrovaný)
    ...Vypnuti jakehokoliv skriptovani je v kazdem pripade z bezpecnosniho hlediska dobra vec - nezavisle na typu skriptovaciho jazyka a operacnim systemu.

    tak uplne nezavisle to zase neni, na nekterych systemech je riziko celkem prijatelne, i kdyz souhlasim, ze vypnutim nejake sluzby se teoreticky a povetsinou i prakticky rizika zmensuji, tak s takovouto logikou - branou dusledne - bychom pak daleko nedosli, protoze nakonec nejbezpecnejsi pocitac je ten, co k siti neni pripojen vubec .-)
  • 27. 8. 2003 21:25

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Ta technoligie je tak silná, že mi občas zakousne prohlížeč - a na stránky, které mě donutily ho restartovat se tedy určitě znovu nepodívám.

    Svého času jsem si potřeboval vytisknout katalogové listy ve flashi - to je teprve pochoutka, strávil jsem nad tím několik hodin a nakonec to vyřešil print screen. A co teprve copy-paste z flashové stránky.

    Podle mě ten odpor k flashi u řady uživatelů webu je způsoben tím, že jim nic nepřináší, jen otravuje a komplikuje život. A reklama ve flashi tu antipatii jen posiluje.

    Takže co je pak platné, že to může být dokonalá a úžasná technologie? To zajímá jen pár autorů.

    Ostatně - proč je celosvětově snad nejpožadovanější vlastností do Mozilly právě možnost blokovéní flashe z určitých serverů?
  • 27. 8. 2003 22:35

    NEMO (neregistrovaný)
    Ano přesně tak.
    A to nemluvím o přetížených reklamních serverech, kvůli kterým se stránky někdy ani nenačtou nebo to trvá strááááášně dlouho...
    Managoři jsou hóóóódně vzdálení realitě... ;)
  • 28. 8. 2003 9:02

    Jan Dvorak (neregistrovaný)
    - me se teda prohlizec na Flashi nekousl nikdy (pouzivam Mozillu a obcas Safari na MacOS, parkrat i IE na woknech) - v par pripadech jsem narazil na narocnou nekonecnou smycku prikazu ve Flashi, a tam to po par vterinach hodi hlasku, nechcete-li to prerusit.

    - to ze se Vam nedarilo stranky vytisknout je pravdepodobne proto, ze na to autor nemyslel - jinak je totiz ve Flashi primo funkce pro tisk (definovani oblasti, apod.), pomerne komfortni. Takze treba nechtel, abyste to mohl tisknout .-) Stejne je to s copy&paste - to se da taky zakazat, coz je mimochodem hodne dobra vlastnost (kdyz uz nekdo chce vyhrabat text odnekud, odkud ja nechci, aby to slo, tak at si to alespon hezky rucne opise :-)

    - a to ze je nejvyuzivanejsi forma Flashe agresivni reklama jde opet na vrub managementu. Ale tezko je za to muzete zatracovat, pokud opravdu funguje. Me stve i bezna reklama v televizi, je hodne otravna - tam pretrpite i 10 minutova preruseni toho, co vlastne chcete videt, coz Vam na internetu, jak pevne doufam, nehrozi... .-)

    Ja jsem vyzkousel (po delsi dobu) vetsinu existujicich prohlizecu, a to na rade OS i ruzne kvalite pripojeni, a muzu rict, ze mi Flash vzdycky pripadal jako prinos a pripady jeho nestastneho pouziti jsem prezil celkem v klidu a nijak zvlast me to neobtezovalo. Podle me je apriorni odmitani Flashe hodne kratkozrake a jde spis o pozerstvi nez internetovou zkusennost.
  • 28. 8. 2003 9:17

    LK (neregistrovaný)
    Já se s dovolením přidám k diskuzi. Flash nainstalovaný nemám a nebudu mít. Zatím jsem se setkal s následujícími aplikacemi Flashe na www stránkách (při práci na různých počítačích, kde Flash byl):
    1. Reklamy. Naprosto nejběžnější a nejotravnější, co snad může být. Rozbaluje se to přes text, huláká to do repráků, fakt opruz. Jednoznačně to pro mně hovoří proti flashi
    2. Animované obrázky. Často hezčí než animované gify, možná i menší, nicméně reálný přínos pro mně nula celá nula nic. Objektivně je to asi malé plus, nicméně pro mně naprosto nevýrazné.
    3. Navigace. Většina slušných webmasterů udělá navigaci (když už musí mít tu Flashovou) i v HTML. Jsou stránky, které mají navigaci pouze ve Flashi a z takových rychle utíkám, protože je zřejmé, že jde o amatéry. Nicméně může to být malé plus.
    4. Obsah stránek. Druhý nejhorší příklad použití Flashe, hned po reklamách. Co na tom, že Flash umožňuje definovat tisk, když to stejně nikdo nedělá. Kolikrát nejde zkopírovat text lokálně, stránka nejde uložit lokálně, není vidět, kam vedou odkazy, neindexuje se, opravdu děs a hrůza. Mít stránky (firemní) pouze ve flashi může mít s prominutím pouze magor, který dá na pouťový zjev (všude se něco hejbá, všude nějaká přechodová animace apod.). Velké, výrazné mínus.
    5. Animované prezentace - různá animační dema ala PowerPoint (často o tom, jak funguje nějaká technologie, program apod.). Mám-li o takové demo zájem, pak mi Flash opravdu chybí a je to jediná oblast, ve které nemám prot Flashi ani ň.

    To je můj pohled na to, jak si momentálně Flash stojí a z výše uvedených důvodů vyplývá, že jediný důvod, proč bych si měl flash pořizovat, je navigace a prezentace. U navigace si v naprosté většině bez Flashe vystačím, prezentace si stáhnu jako SWF do počítače a přehraju přes IrfanView. A opravdu mně nikdo nedonutí k tomu, abych si nainstalovat Flash do prohlížeče, trpěl otravnou reklamou a jako jediné plus oproti současnému stavu získal funkční flashové animace na stránkách, které mají navigaci pouze ve flashi (kam však nelezu, protože si vždy najdu slušnou alternativu, kde mně do flashe nenutí).

    Toť mé soukromé zkušenosti s Flashem.
  • 28. 8. 2003 10:12

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Já používám Mozillu na Win98 a to vytuhnutí vypadá tak, že se skokově vyčerpají všechny systémové prostředky. Nestává se to často, možná jednou za měsíc nebo dva, ale vzhledem k tomu, že Mozilla NIKDY jindy nepadá, tak i to je příliš.

    Příklad podle mého názoru odpudivého využití flashe je http://www.hugaopto.com.tw/ , a toho ne-tisku http://www.hugaopto.com.tw/prdct-1.html - všichni oststní výrobci mají takovéto specifikace v pdf nebo html, to bych se divil, aby ten ne-tisk byl úmyslný.

    U reklamy není nejhorší ta agresivita, ale to, že se často flashovou reklamou nezvratně překryje text článku a nejde s tím nic dělat - aspoň tedy v té Mozille. Svého času tím vynikaly oranžové bannery Aliatelu, že se rozvinuly směrem dolů, pak svinuly nazpátek ale text článku zůstal smazaný. Tohle jsem opravdu nevěděl jak vyřešit.
  • 28. 8. 2003 13:45

    Roj (neregistrovaný)
    S padanim mam naprosto stejnou zkusenost, i vcetne te periody. :-)
    Bannery aliatelu byly uplne prvni veci, ke ktere jsem vyuzil mozilacke filtrovani
    Od te doby mam Lupu pomerne pouzitelnou. Se spoustou bilych ploch, na krere muzu bez nasledku i kliknout :-)
  • 28. 8. 2003 17:13

    Michal Krsek (neregistrovaný)
    Zaplatpanbuh, ze nekteri z nas neberou proud od rozvodnych spolecnosti, ktere patri CEZu. Ti jsou skutecne bezpecni :-)))
  • 29. 8. 2003 14:22

    x (neregistrovaný)
    Popsana pricina neni tak uplne pravda. Ma-li byt vec pro tisk, da se upravit a pripravitp primo ve flashi (spec.verze) . to je vlastnost ve flashi , ne vynucena a konstruovana funkce. Kdyz to neni, je to bude zamer nebo neznalost. nelze z toho ale vinit format.
  • 29. 8. 2003 15:18

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Vám připadá pro prezentaci obsahu vhodná forma, u které musím explicitně označovat části, které se mohou tisknout? Mně ne.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).