Hlavní navigace

Analogová ČT 2 dnes končí na Sušicku a Chomutovsku

14. 12. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Pouze do dnešní půlnoci budou moci diváci na Chomutovsku a Sušicku naladit pozemní cestou analogové vysílání druhého programu České televize. Tedy alespoň ti, co ho přijímají na kanálu 52 z vysílačů Jedlová hora a Svatobor. Pokud chtějí nadále sledovat Dvojku, musí si pořídit digitální přijímač, případně přejít na některou z placených televizních služeb: satelit, kabel nebo IPTV. Jak z Jedlové hory, tak ze Svatoboru již Česká televize a všechny její čtyři programy vysílají.

Vypínání kvůli multiplexu 3 pro Plzeňsko

Na rozdíl od jiných regionů, kde se muselo analogové vysílání ČT 2 vypínat kvůli startu veřejnoprávního multiplexu České televize na stejném vysílacím kanálu, mohou diváci na Sušicku a Chomutovsku naladit digitální signál ČT již nyní. Proč se tedy analogová ČT 2 vypíná dříve než ČT 1, Nova a Prima? V obou lokalitách je třeba uvolnit vysílací kanál 52, na kterém už v pondělí zahájí vysílání digitální multiplex 3 z hlavního západočeského vysílače Krašov. Signály z Krašova, Jedlové hory a Svatoboru by se navzájem rušily. Digitální vysílání má podle Technického plánu přechodu na DVB-T přednost, ale protože multiplex 3 z Krašova odstartuje o dva týdny později, než se předpokládalo, mohla analogová ČT 2 v Chomutově a Sušici vysílat o něco déle.

Diváci na Sušicku i Chomutovsku jsou na konec analogového zemského vysílání ČT 2 upozorňováni už řadu týdnů, a to nejen ve vysílání ČT, ale i v rozhlasu, tisku, outdoorovou reklamou a letáky distribuovanými do schránek. Snadno také poznají, že skutečně přijímají analogový signál, jenž bude vypnut. Na digitální příjem musí přejít, jestliže na ČT 2 vidí v pravém spodním rohu obrazovky piktogram v podobě čtyř čtverců a průběžně se jim zobrazuje textová informační lišta. Lidé, kteří tyto grafické atributy na Dvojce neregistrují, využívají analogový signál z jiného vysílače. Tento jim zůstane prozatím zachován, sdělil Štěpán Janda z tiskového odboru ČT.

Ilustrační anténa na střeše

Vypnou nám ČT 2. Co máme udělat, abychom o ni nepřišli?

Pokud patříte mezi ty diváky, kteří dnešní půlnocí přijdou o možnost sledovat pozemní cestou analogovou ČT 2, máte hned několik možností, jak si její příjem zachovat. Nejde jen o pozemní digitální příjem, ke kterému je třeba jednoduchý set-top-box, existuje i několik dalších možností, z nichž většina ale zároveň znamená přejít k placeným televizním službám. Výčet možností a přehled všech typů digitálního vysílání nabízí speciální článek DigiZone.cz.

Jak naladit digitální vysílání ČT?

ČT 2 i ostatní tři programy České televize naladí diváci na Chomutovsku prostřednictvím set-top-boxu nebo digitálního televizoru na kanálu 33 z vysílače Jedlová hora, odkud bylo možné přijímat také analogovou Dvojku. Na Sušicku ČT vysílá digitálně na kanálu 49 z vysílače Svatobor. Oba tyto vysílače tvoří jednofrekvenční síť s vysílači vyššího výkonu ve svém okolí: Jedlová hora z Bukovou horou u Ústí nad Labem a Svatobor s Kletí u Českých Budějovic. Na Chomutovsku lze digitálně přijímat i programy televize Nova a Prima, a od pondělí k nim přibude také filmový kanál Nova Cinema (všechny ve společné digitální síti 2 na kanále 58 z vysílače Jedlová hora), na Sušicku zatím digitálně vysílá pouze Česká televize.

Mux 1 - pokrytí Chomutov Jedlová hora

Mapa teoretického pokrytí digitálního vysílání České televize z chomutovského vysílače Jedlová hora na kanále 33 (Zdroj: Česká televize; mapu lze kliknutím zvětšit)

Kromě zemského digitálního vysílání lze na Chomutovsku a Sušicku naladit ČT 2 a další veřejnoprávní programy také prostřednictvím satelitu, ale pouze s dekódovací kartou u některého z provozovatelů satelitních služeb Skylink, Gital, UPC Direct nebo Digi TV. Program ČT 2 je také povinnou součástí základních programových nabídek kabelových operátorů a provozovatelů digitální televize přes pevnou linku (IPTV). Diváci, kteří budou mít po vypnutí analogového vysílání Dvojky na Chomutovsku a Sušicku problém tento program naladit, se mohou obracet přímo na ČT, a to prostřednictvím webu www.digict.cz a horké linky digitalizace Diváckého centra ČT na čísle 261 13 74 74 (denně od 7:30 do 20:00 hod.).

BRAND24

Mux 1 - pokrytí Sušice Svatobor

Mapa teoretického pokrytí digitálního vysílání České televize ze sušického vysílače Svatobor na kanále 49 (Zdroj: Česká televize; mapu lze kliknutím zvětšit)

ČT 2 letos vypnula už devět velkých vysílačů

Chomutovská Jedlová hora a sušický Svatobor jsou poslední dva vysílače analogové ČT 2, které se letos vypínají. Od července, kdy jako první přestala ČT 2 analogově vysílat na plzeňském městském vysílači Krkavec, následoval v září středočeský Cukrák a jihočeská Kleť, a v říjnu pražský Žižkov, ústecká Buková hora, plzeňský Krašov a chebská Zelená hora. Svatobor a Jedlová hora měly původně následovat již 29. listopadu, ale kvůli pozdějšímu startu multiplexu 3 z plzeňského Krašova mohlo být toto vysílání zachováno o dva týdny déle, než se předpokládalo.

Jakým způsobem přijímáte ČT 2?

  • Pozemně analogově.
    13 %
  • Pozemně digitálně.
    51 %
  • Přes kabel analogově nebo digitálně.
    10 %
  • Přes satelit.
    23 %
  • Přes IPTV.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).