Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku CZ.NIC - reformy pokračují, domény budou levnější od Martin - Chapu nazory, ze by se cena .cz domen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2005 9:20

    Martin (neregistrovaný)
    Chapu nazory, ze by se cena .cz domen menit nemela, ale prijde mi to jako krok do zadu. V zivote plati, kdo driv prijde, ten driv mele. Nevidim duvod, proc by to nemohlo fungovat i tady. Nevidim duvod, proc by nemohl mit kazdy svoji domenu. Urcitou samoregulaci by mohlo byt to, ze by v urcitych pripadech mohla byt domena odebrana tomu, kdo na nic mit nebude a to treba po dobu dvou let. Ovsem i tohle mi prijde zbytecne restriktivni. Podobne zlevnovani a dostupnost pro vsechny, zene potom urcite jedince k vynalezani novinek, novych postupu a vubec dalsich veci. Taky mi neprijde domena .cz neco jako BMW, aby se muselo platit za znacku. To by s sebou muselo prinaset urcitou nadstadardni kvalitu, kterou zrovna nikde nevidim.
  • 22. 6. 2005 9:36

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Urcitou samoregulaci by mohlo byt to, ze by v urcitych pripadech mohla byt domena odebrana tomu, kdo na nic mit nebude a to treba po dobu dvou let.

    To ovšem předpokládá, že takovou věc budete schopen poznat - nebo aspoň definovat. Takže bych vás poprosil o definici vašeho na nic mit nebude (předpokládam, že tím myslíte "na ní nic mít nebude", a rád bych věděl, co tím konkrétně myslíte).

  • 22. 6. 2005 9:53

    Petr Kadlik (neregistrovaný)
    Ano, vlada zalozi 'Urad na odebirani dome' a ten bude tyto situace rychle a spravedlive resit.

    Ja zas nevidim duvod, proc by kazdy mel svoji domenu mit. Navic co by na to rekli asi spekulanti - ted se jim vyplati drzet a platit jen par desitek domen a doufat, ze ji za super cenu nekomu prodaji. Jakmile by se cena domeny zmensila treba na desetinu, uz si nikdo ani zezaregistruje ani www.to-neni-tak-dobra-domena-ale-vsechny-ostatni-uz-jsou-obrazene.cz.

    Navic pokud chcete domenu opravdu pouzivat, tak cena domeny tvori vzdycky jen (mensi) cast toho, co stoji samotny provoz domeny.
  • 22. 6. 2005 10:17

    Pepak (neregistrovaný)
    "Navic pokud chcete domenu opravdu pouzivat, tak cena domeny tvori vzdycky jen (mensi) cast toho, co stoji samotny provoz domeny."

    To mi prijde jako velmi odvazne tvrzeni. I kdybych prijal nevysloveny, ale z vasi argumentace zretelne vystupujici nazor, ze "pouzivat" znamena mit na domene prinejmensim svuj web, samozrejme s tisicipolozkovym e-shopem, tak to porad moc nevychazi (explicitni naklady dostanu pod cenu domeny celkem v pohode, implicitni za urcitych okolnosti taky - treba je vyvazi implicitni benefity typu "naucil jsem se neco noveho a tyto znalosti mohu prodat nekomu dalsimu").

    Osobne si ale pod "pouzivanou domenou" predstavim i takovou, na ktere mi bezi akorat e-maily (a provoz je po uvodni investici uz skoro nebo i uplne zadarmo).
  • 22. 6. 2005 11:19

    Petr Kadlik (neregistrovaný)
    Nikdo nemluvi o eshopu a gigabajtovem webu. To uz jsme pak v uplne jinych cenach. Ale kde sezenu slusny hosting, kde se za rok vejdu pok 6-7 stovek? (Pomijim free projekty jako Pipni.cz.) Podle mych zkusenosti je ten limit nekde kolem 1000,- a vyse.
    Pokud si nekdo zaregistruje domenu a pritom ji pouziva jen na email - tak ji proste vyuziva jen castecne a z meho hlediska plati neco jako 'dan z luxusu'. Na neco takoveho v podstate uplne staci nejaky free Gmail.
    -------------------
    Nerikam ze ceske domeny nejsou drahe a nemely by se o neco slevnit. Dalsi veci muze treba byt, co se s temi utrzenymi penezi deje. Ale chtit domenu za 100-200 je podle me spatna cena a ve vysledku by to vsem, co chteji neco podnikat na ceskem internetu, jen ublizilo.
  • 22. 6. 2005 13:39

    MarSik (neregistrovaný)
    Pokud vim tak system DNS (a tudiz domeny) byl vytvoren pro usnadneni pouzivani internetu pro uzivatele (a to jeste vice zacne platit s prichodem ipv6). Takze nevidim duvod, proc by domena musela obsahovat http sluzbu. Tech moznosti co na serveru muze bezet je totiz mnohem vic. Tudiz vase veta:

    "Pokud si nekdo zaregistruje domenu a pritom ji pouziva jen na email - tak ji proste vyuziva jen castecne a z meho hlediska plati neco jako 'dan z luxusu"

    se mi pranic nelibi. Trosku mi to pripomina jednani nekterych subjektu co se nove GL tyce, ktere vypada stylem: My uz jsme se ve volnem pasmu uchytili, takze to zpoplatnit aby tam jini mohli jen s obtizemi (samozrejme pouze ilustracni priklad, ty navrhovane ceny totiz byly v uplne jinych radech).
  • 22. 6. 2005 15:02

    J (neregistrovaný)
    Viz predchozi reakce, netusite k cemu domena je. Domena != web. Muzu na ni provozovat stovky sluzeb, ktere nemaji s webem nic spolecneho.

    Aby jste byl v obraze trochu vic, pod nedavnym clankem o IPv6 jsem se vyjadroval k provozu irc na cesnetu (omezeno na domenu cz). Kdyby cz domena stala 100Kc (to je tam maximum co jsem ochoten dat), tak si ji poridim. Takto mam zdarma domenu net.
  • 22. 6. 2005 16:44

    Jiny J (neregistrovaný)
    Hele čoveku, CESNET kouká do reverzních záznamů, takže i dyby sis koupil deset miliónů českejch domén, stejně Ti to bude k prdu, poněváč tvuj provajdr bude mít na svejch adresách svoje záznamy ...
  • 22. 6. 2005 19:25

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Pokud si nekdo zaregistruje domenu a pritom ji pouziva jen na email - tak ji proste vyuziva jen castecne a z meho hlediska plati neco jako 'dan z luxusu'.

    Promiňte poněkud extrémní příklad, ale doména in-addr.arpa je podle vás úplně zbytečná jen proto, že není používána pro web ani mail?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).