Hlavní navigace

DAB+ versus FM, ČRo a ČRa proti APSV – a jaké je prosím skóre?

26. 5. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na konferenci Digimedia 2016 se včera mimo jiné diskutovalo o digitálním rozhlasovém vysílání a jeho komerční realitě.

Zatímco zástupci Českého rozhlasu a Českých Radiokomunikací vítají technologii DAB+ jako nejperspektivnější, Michel Fleischmann (na fotce), prezident společnosti Lagardére, která provozuje rádia, jako je Evropa 2 nebo Frekvence 1, prezentoval i stanovisko Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV), jejímž je od konce roku 2014 předsedou. Ta sdružuje zástupce komerčních rozhlasových stanic.

Ve vysoce emotivním vyjádření neudržel Fleischmann v klidu ani mikrofon a hřímal jeden argument proti DAB+ vysílání za druhým. Ti, kdo budou platit za distribuci digitálního rozhlasu, jsou provozovatelé. My máme licenci na vysílání v FM pásmu do roku 2025. Jsme v komerční realitě a musíme ji akceptovat vůči našim akcionářům. DAB+ se v Evropě dobře nerozvijí, mínil Fleischmann.

Ohradil se i vůči argumentu hladkého přechodu na DAB+ v Norsku. Norsko má podle něj velký problém u Evropské unie proto, že tamní vláda tento proces financuje. Fleischmann také zmínil skutečnost, že na konferenci nebyl přítomen ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, se kterým by rád tyto otázky prodiskutoval. Dále vyjádřil rozhořčení nad tím, že jako zástupce APSV nebývá přizván k diskusím o budoucnosti DAB vysílání.


Autor: Čestmír Polák

Digimedia 2016 – pohled do sálu

Stanovisko Michaela Fleischmanna se navenek jeví jako pochopitelné, protože sám má své FM vysílání pokryté celostátně a v první řadě jde vždy o náklady a konkurenci. Je to velice podobné stanovisko jako při digitalizaci televizního vysílání, kdy se tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný také zásadně vymezoval proti rychlé digitalizaci – měl totiž také celostátně pokrytou republiku analogovým signálem. Lobboval tenkrát, co to šlo, a částečně se mu podařilo celý proces oddálit a patřičně ovlivnit i příslušnou legislativu. Jsme ale v roce 2016 a situace se zásadně změnila.

Alexandr Pícha, vedoucí Nových médii Českého rozhlasu, naopak považuje DAB+ za příležitost nejen pro veřejnoprávní rozhlas, ale také pro celý rozhlasový trh. V DAB+ nebudeme již omezeni počtem kmitočtů. Nemáme dostatek vysílacích prostředků k tomu, abychom plnili dostatečně veřejnoprávní roli, konstatoval Pícha. Po skončení digitalizace budou podle něj náklady vysílání o mnoho nižší než dnes. Veřejnoprávní médium si ale simultánní vysílání v analogu a digitálu nemůže dovolit. Vysílání v DAB+ se mi ze všech technologií, které jsem vyzkoušel, jeví jako nejperspektivnější, protože umožňuje poměrně nejefektivnější nakládání s multiplexem, dodal Pícha.

Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací

Marcel Procházka, který je ředitelem pro regulaci Českých Radiokomunikací, přiznal, že přechod na digitální vysílání se nikde neobešel bez „porodních bolestí“, nicméně proces přechodu jde podle něj určitě dopředu, i když zatím jen velmi zvolna. Pochválil Český rozhlas za jeho přístup k rozhlasové digitalizaci a označil ho za lídra celého procesu. Podle Procházky je potřeba liberalizovat rozhlasový trh v České republice. Konstatoval také, že na evropském kontinentu je technologie DAB+ budoucností rozhlasového vysílání. Strkat hlavu do písku před děním ve zbytku světa zkrátka nelze, zakončil Procházka.

BRAND24

Úlohu DAB+ částečně bagatelizoval i generální ředitel společnosti Radio United Broadcasting Martin Hroch. Podle něj je tato technologie pouze jednou z možností šíření signálu. Jak uvedl, DAB a digitální rozhlas není totéž, je to pouze jedna z možných cest.

Probíhá tedy boj argumentů pro i proti a legislativa stále není hotova. Je také evidentní, že dnes existují mnohem palčivější státnické starosti než digitalizace rozhlasu. Navíc se blíží volby a kdo by si dnes vzal na svá bedra nějaké konkrétní rozhodnutí? Lid by stejně začal brblat, že si bude muset koupit nové rádio, zatímco mu to staré analogové na FM ještě krásně a dobře hraje…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).