Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Další Internet zdarma, tentokráte v Praze 8 od Anonym - Stát méně utrácí ... Chm Chm ... Nakonec...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 8. 2006 14:19

    Anonym (neregistrovaný)
    Stát méně utrácí ... Chm Chm ... Nakonec to zadložení vzniká samo, že ...

    Nakonec, v Číně je nezaměstnanost prakticky nulová :-)
  • 22. 8. 2006 14:33

    Anonym (neregistrovaný)
    Překvapivě Národní knihovna nemá výpůjční protokol jako primární agendu ...
  • 22. 8. 2006 16:40

    Anonym (neregistrovaný)
    1. ČEZ monopol nemá.
    2. Elektřina je v ČR levnější, protože je tu regulace.
  • 27. 8. 2006 11:53

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    obec je zakladnim clankem statni spravy a samospravy, toto jsou neoddelitelne pojmy, a obec v ramci prenesene pusobnosti samozrejme vykonava i statni spravu, obec tedy neni soukromy subjekt utracejici vlastni penize, nybrz statem vytvoreny subjekt, utracejici penize vybrane na danich, takzhe napriklat ja ackoli se podilim na provozu czfree zaplatim jakysi obecni internet, ktery mi jeste zamori uz tak dost zahustene volne pasmo :((( kua, to ale socky nikdy nepochopi, kdo se v cssr snazi, dostane nak pres prsty od statu vzdycky, a stado prizivniku bude jeste hulakat, ze je to dobre a bla bla bla
  • 27. 8. 2006 18:32

    Michal Krsek
    No vidite, a ustava je schvalena reprezentanty obcanu. Mimochodem, obavam se, ze ten problem s pravomocemi Vam neni uplne jasny.

    Obavam se, ze Vase vnimani spravy veci verejnych uvizlo nekde hloboko v totalitnim vykladu :-( Kolik penez strci zastupitele konkretni obce do konkretni veci, je vec jen a pouze te obce (tj. obcanu, kteri sidli v te obci). Kdybych bydlel v Praze 8, urcite bych tuto aktivitu po zasluze ocenil (volil bych jinou stranu). Protoze bydlim v Praze 9, je mi do toho prd.
  • 28. 8. 2006 9:07

    Michal Krsek
    Vidite, spoustam zase rekne, ze je zbytecny ten domov duchodcu. Nekdo by zase rad mene strazniku.

    Situace je takova, ze na P8 vyhrala volby pravice.

    Nicmene, je legracni, ze se montujete do toho, co si obcane na P8 poridili. Pokud vim, jedno ze zakladnich pravidel pravicove uvazujicich lidi rika: "Ja pan, Ty pan."

    Mimochodem, kdyz uz jsme u toho srovnavani - za wifiphily utratila radnice v Philadelphii nejmene stejne rady penez (v dolarech). Pokryti bylo jeste minuly rok (po utraceni milionu dolaru) omezeno na okoli radnice. Ano, je to Philadelphia v USA, pokud vim, takovych mest je v USA docela hodne.
  • 28. 8. 2006 17:19

    Michal Krsek
    Jenze ten monopol uz hezkych par let neni. Draty si muze do zeme ulozit kdokoliv.

    Mimochodem, skutecne jste se dostal do stadia, kdy rikate, co ma a co nema delat zastoupeni obcanu v konkretni lokalite? Neni to tak trosku socialni inzenyrstvi? :-)
  • 31. 8. 2006 21:26

    Grant (neregistrovaný)
    A kdo asi plati v CR uzasne vysoke nesmyslne dane?? Ten chudak,kteremu podniky (ktere rejzuji megaback a obcas dostanou nehoraznou podporu statu)daji 4x mene se srovnani se Zapadnimi podniky!
  • 28. 8. 2006 11:05

    Michal Krsek
    Prece byste nevycital soukromemu subjektu Telefonice, ze ma nejakou obchodni politiku.

    Mel jsem za to, ze Vase argumenty se opiraji o nejakou ideologii (jako ze stat nema delat nic nezbytneho). Nicmene ted vidim, ze klicem je obava z toho, ze prijdete o byznys. Mimochodem, v Praze je 2.4 pasmo tak zarusene, ze jeho plosne pouziti pro FWA pristup je ehm ... neprilis vhodne. A pokud bude ta sit P8 nekoho rusit, mame tu CTU - stiznostem na ruseni se meze nekladou.

    Mimochodem telco spolecnostem v USA se wifiphily a podobne projekty prilis nelibi :-)

    Internet je sluzba, ktera zlepsuje inovacni potencial spolecnosti. Pokud se mi podarilo nekdy vzbudit dojem, ze ho povazuju za sluzbu srovnatelnou s domovem duchodcu, tak se vsem potencialne zmatenym diskutujicim omlouvam.
  • 15. 3. 2007 10:40

    thomasCZ (neregistrovaný)
    Jako obcan Prahy8 to vidim trochu jinak, 64kb internet asi nikoho nevytrhne, jen ale aby radnice zustala u 64kb rychlosti! Ale spis si myslim, ze Praha 8 mela postavit rozsahlou optickou sit a prave tu pronajimat ISP. ISP by nasledne na teto siti poskytovali sve sluzby domacnostem a podnikum a vsichni by byli happy :-)
    Radnice - ze pomaha svym volicum
    ISP - ze nemusi investovat desitky milionu do optiky
    domacnost - ze ma pristup ke sluzbam o kterych se jim ani nezdalo

    Par detailu:
    - obraz webove kamery z parkoviste nelze jen tak vysilat na internetu, pratelsky doporucuji panu Noskovi nastudovat smernice a narizeni UOOU
    - to ze poskytuje Google internet zdarma je sikovny tah, ale nezapomente ze Google neni fanouskem video-streamu, i kdyz koupil MyTube a v soucasne dobe musi resit zalobu VIACOMu, zustanme nohama v EU :-)))
  • 24. 8. 2006 0:36

    krakonoš (neregistrovaný)
    s tímhle mohou konkurovat jedině zlodějské nabídce Internet expres od Telekomiků, nebo podobným zlodějům, kteří považují FUP 2G na měsíc za 800 Kč za férovou nabídku a pokud takovíto ,,podnikatelé" zkrachují, bude to jedině dobře.
  • 27. 8. 2006 16:01

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    jo pokrok na trhu nekoupime, proto nam ho musi zaridit obecni internet zdarma, asi ? jen nechapu jakej pokrok je to v praze 8 ? jako pokrok bych to bral snad v mokre nad soupravou, kde se to soukromnikovi opravdu delat nevyplati a potom je to socialni sluzba, ale v praze ?????!!!! clovece proberte se, vystrcte si antenu z okna, pak se podivejte a uvidite, ze skoro na vsech kanalech uz nekdo je a nekde i vickrat :-))))) zboznuju kdyz se nejakej neznam neznamovic neznalkin pusti do debaty o necem, co nevidel ani z richliku
  • 27. 8. 2006 15:54

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    :-) opravdu ?
    vsechny zakony, i ten o obcich, vychazeji z ustavy tohoto statu, ustava je schvalena na celostatni urovni poslanci, bez statu by zadna obec neexistovala, ale naopak, stat bez obci byt klidne muze! stat proste sveril vykon urcitych pravomoci obcim, takze mame obecni cetniky, obecni noviny a obecni internety
    naproti tomu soukrome podnikani existovalo, existuje a bude existovat nezavisle na rozhodnuti statni moci, existovalo dokonce i v tech nejtuzsich totalitnich rezimech
    cili obec je utvar zrizeny statem, a jak se to dale pro potechu stada nazve (verejny, verejnopravni, samospravny, spravni :-)) to uz je jen hra se slovy
    podstatne je, ze soukromnik investuje vlastni penize, obec a stat investuji penize soukromnikovi ve forme dani odebrane, a jestli je utrati stat na INDOS nebo obec na "internet zdarma" je uplne jedno, je to proste podfuk, jako ze se jmenuju Tomas Fuk!!!!! :-))))
  • 27. 8. 2006 19:41

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    pripojit se k internetu muze na pze-8 kazdy sam, zcela soukrome, neni potreba z toho delat "vec verejnou", je to presne ukazka toho, jak se "verejne" penize vyhazuji zbytecne, predpokladam, ze treba do domova duchodcu se na pze-8 bude cekat, ale holt pha-8 ma penez dost
    jak funguje v cssr parlamentni demogracie neni snad treba rozebirat, hlasy volicu se kupuji zvysovanim platu uredniku, socialnimi davkami, regulovanim najemneho, demagogii o bezplatnem zdravotnictvi - proti blbosti tu zrejme jednoduchy lek neexistuje, kdyby se volilo podle toho, kolik kdo zaplatil na danich, pak by ty volby nejaky smysl mely
    je hezke ze vy byste tu stranu nevolil, ale stado ji zvoli, vzdyt neco dostanou zdarma :-)))) co na tom, ze je to lez jak vez, ze za vybudovani hotspotu, konektivitu, dohled, za vsechno bude nekomu zaplaceno
    ostatne v obecnich volbach je stejne Fuk, jakou stranu kdo voli, oni si mezi sebe nezavislou skodnou nepusti
    to ze muze obec brat lidem penize a takto s nimi nakladat je smutne, spatne a hloupe
    a jak si ctu nektere reakce tady, tak socialismus je hluboko zazrany, a prerozdelovani penez neni vec obce, dane proste zaplatite vsude stejne, a tuto zlodejinu umoznuje/narizuje stat, neni treba vytvaret iluze nejakych 3. formach vlastnictvi - bud je neco soukrome, nebo statni, vse ostatni jsou jen odvozene poddruhy, prd vam do toho byt muze, ale precedens je to a nejdriv praha-5 pak praha-8 a kdo se toho chytne dale ?!!!
  • 28. 8. 2006 8:43

    Občan (neregistrovaný)
    Nemám detailní přehled za co vláda USA utrácí, hlavní je to, že jsou tam nižší daně, skutečné zdravotní pojištění a lidé jsou zvyklí za služby platit!
    ¨
    To je totiž kapitalismus, ale ten tady lidem nevoní.
  • 28. 8. 2006 10:30

    Občan (neregistrovaný)
    A já si zase naivně myslím, že ten článek je na Lupě přeci právě proto, aby se o tom diskutovalo :-) Navíc "občané si pořídili" :-) .... svatá prostoto, nějaký jánabrách domluvil někomu z radnice, aby radnice pořídila.

    Občané si pořídili například CZFree a nepotřebují k tomu radnici.

    Až budou moci soukromníci zřizovat svoji policii s pravomocemi jaké mají dnes měšťáci, a budou si tedy s obcí konkurovat, pak můžeme diskutovat o smyslu obecní policie.

    Ve Filadelfii (jakož i USA vůbec) asi wifi nezastává úlohu hlavního připojení domácnosti na net! To je specifikum české kotliny, "díky" monopolu telecomu, který sedí na vedení. Takže narozdíl od USA tady obecní net konkuruje soukromým službám v této oblasti, s potenciálním negativním dopadem na komerční uživatele wifi připojení (pokud by soukromníkům ubyla část klientů a přešla na inet "zdarma")

    Domov důchodců ? a kdo to tu slzel, jak je inet sociální služba ? Zřejmě jde mnoha lidem o to za každou cenu si zdůvodnit, proč se jim ostatní mají na něco skládat.
  • 28. 8. 2006 14:29

    Občan (neregistrovaný)
    To že tu wifi supluje dráty není věc telefonicy, ale letitého monopolu státního telecomu!

    Stát opravdu nemá dělat to, co může dělat a dělá lépe soukromník, protože je strašná sranda že soukromník přijde o byznys, zaměstnanci o zaměstnání, stát o daně a my všichni s takovýmhle přístupem přijdeme na buben.

    Internet je služba, která je na praze-8 bez problémů dostupná téměř každému, kdo má zájem. Proto je absurdní, aby se do toho montovala ještě obec.

    Ta se má starat o věci, o které se člověk sám postarat nemůže, a mezi ně patří například péče o staré lidi, kteří se o sebe postarat nemohou a nemá se o ně postarat kdo jiný.
  • 22. 8. 2006 11:42

    bez přezdívky
    Webkamerka mířící na parkoviště je ÚPLNĚ NA HOVNO, když už to tak musím říct.

    Auta tam vypadají takto: x x x x x x
    s člověkem takto: x x x x.x x

    zcela nelze poznat, jestli to auto krade, nebo jestli je jeho.

    I u normální kamery stačí skejťácká mikina, tmavší brýle a není poznat nic. U webkamery se není třeba maskovat nijak a jediné co získáte je přesný čas odcizení vozu. Což vám bude zcela k ničemu :)
  • 22. 8. 2006 11:50

    bez přezdívky
    A kdepak máme soukromé dálnice, soukromá vedení elektřiny, soukromý vodovod, soukromé železnice?

    Nikde, všechno se buduje z daní. Stejně jako je v zájmu státu, mít fungující dopravu, je i v jeho zájmu mít fungující elektronickou komunikaci i s občany, kteří by si to nikdy sami nekoupili.

    Myslím že každý by tady uvítal situaci, že by měl na každém místě možnost okamžitého přípojení k 64kbps internetu od státu zdarma. Stejně jako má na každém místě zdarma vzduch. Myslím že by nastal neuvěřitelný rozvoj firem, nabízejícíh služby s přidanou hodnotou, že by v konečném součtu výhody rozhodně převážily.
  • 22. 8. 2006 10:04

    Občan (neregistrovaný)
    Jakékoli zásahy státu do oblasti poskytování internetu jdou proti zákonům svobodného trhu - pokud se podnikatel rozhodne, že bude lákat nové uživatele na rychlost 64kbit je to jeho věc. Pokud si kdokoli myslí, že je to výborný nápad, nikdo mu nebrání začít podnikat tímto způsobem!
    Obec hrubě zneužívá svého mocenského postavení - poskytovatelé internetu zaplatí daně, ze kterých je financován jejich vlastní konkurent!
    A doplácejí na to nejen podnikatelé, ale třeba i některé komunitní sítě atd., vlastně kdokoli, kdo nedostává příspěvek od obce a platí si připojení (ať už přes kabel, adsl, dialup, wifi, edge, cdma) kupuje si konektivitu, hardware, software a knowhow za vlastní, tvrdě zdaněné! peníze
    Takto míříme k socialismu, protože se může stát, že lidé místo 256kbit za peníze zvolí 64kbit zdarma, tím uberou část zisků nutných na financování provozu sítě, tím bude podnikatel muset zdražit těm, kdo ještě zbyli ... a nakonec budeme mít všichni ho..no, bohužel
  • 22. 8. 2006 10:36

    Občan (neregistrovaný)
    Jenomže město si na to poskytování nevydělalo, město sebralo peníze těm, kteří je musí vlastní iniciativou, pílí, dobrým nápadem atd. vydělat. - a nyní se jim bude míchat do poskytování ?!

    Proč by mělo být 64kbit veřejným zájmem ? Proč ne 56kbit, 128kbit nebo 512kbit? Co je veřejného na soukromé poště ?
    Budou "zdarma" i dopisy, balíky a noviny ?

    Co je to vůbec za paskvil, ten veřejný zájem ? Pod takovou frázi se schová cokoli, až příliš mi to připomíná "zájem lidu", pod tímto heslem se tu 40 let děly podobné zrůdnosti "zdarma"

    Podle mne by stát za mě uloupené měl zajišťovat pouze ty funkce, které nemůže zajistit soukromník. Poskytování připojení k internetu mezi ně rozhodně nepatří!

    Máme státní televizi, rozhlas a internet ... za chvíli bude státní benzin, chléb a margarin :-( Socialismus jak vyšitý, stát se o nás postará, a kdo na ten provoz státu vydělá ?
  • 22. 8. 2006 10:42

    čtenář (neregistrovaný)
    Nic není ZADARA.Právě proto, že by zde měl fungovat tržní systém, tak by stát nebo obce financované z našich daní neměl podnikat z peněz všech daňových poplatníků.Dává Vám snad někdo zadarmo jídlo ? (jíst se musí), vodu ? (pít se musí) a to myslím, že jde o mnohem základnější lidské potřeby , než internet!!! Spíše jde o to, že za každou takovou rádoby internetovou sítí zdarma je schovaná soukromá firma, která je díky spřáteleným nebo podplaceným úředníkům financována z pěněz daňových poplatníků. Městské části celý projekt akorát vezmou pod svá křídla, protože se jim to hodí do voleb a v mnoha případech mají i ve firmě zajišťující výstavbu a provozující internet i svůj podíl. Stačí se jen podívat kdo za takovými projekty stojí na Praze 5 a 8, jde o největší gaunery ve státní správě...
  • 22. 8. 2006 11:16

    Rado (neregistrovaný)
    To nemůžeš tvrdit, že je to z peněz dan.poplatníků..... Nebo snad nemůže toto zasponzorovat nějaká IT firma? Veřejná doprava je taky dotována, stejně tak třeba vydáváníobecních a městsých novin, knihovny apod.... Je to totéž
  • 22. 8. 2006 11:18

    MaX (neregistrovaný)
    Mno,

    myslim ze jde ve finale spis o ty webkamerky na parkovistich, 64kbps gratis je uplne na nic.
  • 22. 8. 2006 11:45

    Rado (neregistrovaný)
    Pokud se Ti to nelíbí, tak kandiduj na zastupitele s cílem toto změnit, takhle jen plkáš, upřímně....
  • 22. 8. 2006 12:04

    Občan (neregistrovaný)
    Upřímně je přeci jedno, jestli kandiduji nebo ne, na samotné chybě přerozdělování to přeci nic nezmění - diskuse je o tom, jestli je státní internet dobrá věc nebo není.

    Nehledě na to, že si dobře pamatuji, jaké potíže měl nezávislý kandidát s inzercí v obecním plátku zrovna na Praze 8 :-))
  • 22. 8. 2006 11:59

    Občan (neregistrovaný)
    Vodovod samozřejmě je soukromý, na železnici jezdí soukromé vlaky již dnes a od příštího GVD to budou například i soukromé rychlíky Praha-Ostrava!

    Jak vypadají státní vlaky, jak jsou kvalitní a jak jsou drahé státní dálnice bohužel vím, děkuji, nechci aby se stát staral o něco, o co se může postarat soukromník!

    A co všechno by jste ode mne ještě zdarma chtěl ? Vzduch opravdu zdarma je, ale to připojení někdo (když ne vy) zaplatit musí! Drobný rozdíl, pro komunisty zřejmě nepodstatný ... bohužel slovo "zdarma" je pro určité lidi přímo kouzelné

    Myslím, že každý by měl mít možnost volby, za co své peníze utratí - a ne že vy rozhodnete, že se složíme zrovna na 64kbit internet pro vás ...


    Pokud si myslíte, že nastane neuvěřitelný rozvoj firem, tak si jednu založte, nabídněte za své ten inet zdarma, a vydělávejte na té přidané hodnotě! :-)) proč se asi takového skvělého nápadu chopí jen obec, a ne ti "hloupí" kapitalisté ?
  • 22. 8. 2006 13:32

    m (neregistrovaný)
    google to udelal jako kapitalista aby si vylepsil image, nalakal "kunsofty" a udelal si PR..

    soukroma firma vyclenila kus zisku (trzeb) a vrazila je do wifi zdarma...

    NEJSOU to statni penize, jedine ve smyslu ze je radsi hodila svinim(lidem) nez aby je odvedla do rozpoctu...

    v cr vam taky da obcas nekdo zadarmo - obvykle propisku nebo igelitku...
  • 22. 8. 2006 13:40

    Zdenek (neregistrovaný)
    Nepochopil jste moji reakci. Obcan si zrejme nedokazal predstavit, ze lze vydelavat na pridane hodnote.
  • 22. 8. 2006 13:45

    Občan (neregistrovaný)
    já si to představit dovedu ... zdá se mi ale až absurdní, že obec sebere peníze poskytovateli internetu, investuje je do vlastní sítě, zhorší tím podmínky na trhu, a konkuruje tomu samému poskytovateli, který ty daně platí!

    vy si vydělávejte na čem chcete, ale za své peníze(vlastní kapitál, úvěr, půjčka od tchýně, americká hypotéka), nikoli za mé daně

    domnívám se, že jste buď hodně naivní zaměstnanec, nebo státní zaměstnanec, nikoli však soukromý podnikatel
  • 22. 8. 2006 13:57

    kromec (neregistrovaný)
    Nic není ZADARA.Právě proto, že by zde měl fungovat tržní systém, tak by stát nebo obce financované z našich daní neměl podnikat z peněz všech daňových poplatníků.Dává Vám snad někdo zadarmo jídlo ? (jíst se musí), vodu ?

    ANO neprimo dava. Pokud bys ty prisel o prostredky(nezamestnanost, nemoc , autonehoda, prirodni katasrofa...) tak ti stat pomuze socialnima davkama ktere uspoji tve zakladni zivotni potreby!!!!
    Kdyby to tak nebylo, tak ti nepreji ti to zazit viz napr. krize ve tricatych letech nebo nektere casto i docela vyspele zeme kde tento system nefunguje.
  • 22. 8. 2006 14:20

    martV (neregistrovaný)
    I já si myslím, že 64kb připojení je spíše prostředkem "veřejného zájmu".

    Moc bych se divil, že by mělo ohrozit podnikatele-providery. Těžko se totiž živí na tak pomalém připojení. A těm, kteří nabízejí vyšší kapacity, těm spíše klienty přinese, protože trvalé připojení je návyková droga a každý potřebuje dávky větší než malé.
  • 22. 8. 2006 14:43

    Občan (neregistrovaný)
    není nutné slovíčkařit - v Praze je těch knihoven více, třeba technická s širokým fondem odborné tuzemské i zahraniční literatury a vy to dobře víte, a půjčit si v národní knihu můžete - a řeč byla o drahých, nedostupných knihách, které v každé obecní knihovně prostě nejsou!

    tedy paradoxně v praze, kde jsou ony publikace dostupné, v praze, kde je XX možností připojení k internetu, v praze se rozvíjí státní internet, a diskutující to obhajuje chudobou mimopražských rodin ... to je ten paradox, který bych chtěl zdůraznit :-))
  • 22. 8. 2006 14:36

    Občan (neregistrovaný)
    dobrá, proč se neinspirujete touto vlastní myšlenkou, a nezačnete podnikat - tj. poskytovat 64kbit "zdarma" a vyšší rychlosti za peníze ? :-)

    protože podnikání je riziko, kdežto utrácení peněz vybraných na daních je bez rizika, že ... z cizího se rozdává náramě snadno

    co kdyby jste to tedy nechal na těch poskytovatelích, kterých je konkrétně v praze opravdu mnoho ? nebo na členech komunitních sítí ?

    pokud je těch 64kbit k něčemu, pak to někomu asi stačí, někomu, kdo by si jinak platil 128, 256 ... takto si to platit nebude, podnikatel přichází o peníze, propouští zaměstnance, ti jdou na pracák, stát přichází o daně, tak je zvýší ... opravdu výborný nápad, tenhle socialismus
  • 22. 8. 2006 15:55

    Ritchie (neregistrovaný)
    ČEZ má nějaký monopol? Kde to žijete. Není problém odebírat elektřinu např. z Německa. Jenže ona je německá elektřina několikanásobně dražší než ta od ČEZ. Víme? Cena elektřiny na vaší účtence je navíc státem regulována, tedy nižší než v ryzím kapitalismu. Víme?
  • 23. 8. 2006 9:50

    janek (neregistrovaný)
    Pletete si stát a samosprávu, ujasněte si nejdříve základní pojmy.
  • 22. 8. 2006 16:58

    Ritchie (neregistrovaný)
    ČEZ s podílem na trhu 60 % nemá monopol. Co se vám zdá na zisku ČEZ špatného? Mohu vás ubezpečit, že pokud by se zrušila regulace, tak cena elektřiny několikanásobně vzroste, aby dosáhla tržních cen. Na Slovensku budou mít kvůli tomu v příštích letech problém, protože budou muset odstavit několik GW výkonu, takže elekřinu začnou ve velkém dovážet. Hádejte, za jakou cenu? (Napovím, že regulovaná to nebude.) Elektřina je zde levnější nikoliv kvůli mzdovému polštáři, ale protože je regulována. Lidé tak za ni platí mnohem méně, než je tržní cena. Proč v tomto případě nehájíte zájmy volného trhu?
  • 22. 8. 2006 17:13

    Ritchie (neregistrovaný)
    Napsal jste sice dlouhý příspěvek, ale naprosto bez vztahu k mému příspěvku, kde jsem opravoval vaše nepravdivé tvrzení, že si nemůžete v obecní knihovně půjčit drahé a nedostupné knihy.

    Poskytování takto omezeného připojení k internetu je stejná sociální služba jako knihovna. Srovnání je to více než trefné, neboť oboje slouží k zpřístupnění informací. Cena zdarma je přitom dostatečně vyvážena značným nepohodlím. Pokud byste byl ve svém názoru konzistentní, tak prosazujete okamžité zrušení knihoven, neboť přestavují státem placenou konkurenci knihkupcům a vydavatelům.
  • 22. 8. 2006 19:43

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    no nevim USA maj tezkej deficit rozpoctu, dokonce snad vetsi nez tady paroub ;-) utracej za valky a tak ale net je tam levnej
  • 22. 8. 2006 20:11

    Ritchie (neregistrovaný)
    Není mně jasné, čemu se smějete. Já vím, že ČEZ představuje výhodnou investici, a proto jsem taktéž jeho akcionářem. To ovšem nic nemění na tom, co jsem napsal. Právě naopak by bylo nelogické, kdybych očekávaje růst cen elektrické energie na tuzemském trhu a vyšší export akcionářem nebyl.

    ČEZ má podíl na krytí tuzemské spotřeby podle svých materiálů 60 %. Mým dodavatelem elektrické energie je Pražská energetika, nikoliv ČEZ.

    Nikde nepíšu, že ČEZ snad v současnosti na výrobu elektřiny doplácí (očekávaná dividenda 20 Kč za akcii hovoří za vše), ale že kdyby nebylo regulace a ČEZ se choval tržně, tak je jeho zisk mnohem vyšší.

    Snad reaguji na co, co jste chtěl sdělit, protože vyznat se ve vašich výkřicích je úkol nelehký. Příště zkuste psát smysluplné věty začínající velkým písmenem a logicky je řaďte do odstavců.
  • 22. 8. 2006 20:53

    (neregistrovaný)
    Uz to tu tady enkrat bylo napsano.

    Zkus si sehnat pet let stara cisla vedeckych casopisu, ktere v republice odebira jedina instituce. A pak premyslej proc eu zaostava v inovacich.
    Knihovny jsou dulezite pro civilizaci svymi vedlejsimy efekty. Ne vsechno jde primo prepocitat na prachy.

    Leda by opcan vedel jak nakoupit Pokrok na Trhu.
  • 22. 8. 2006 10:28

    Rado (neregistrovaný)
    Právě proto, že máme tržní systém, může poskytovat kdokoliv cokoliv a jakkoliv, tzn i město zadara... Navíc 64ka pro stahování pošty se dá okecAT veřejným zájmem a já su jednoznačně pro
  • 22. 8. 2006 11:34

    Občan (neregistrovaný)
    Kolik daní platíš ? jsi zaměstnanec, nebo zaměstnavatel ?

    :-)) a proč by to ta IT firma neprovozovala sama a cudně se schovává za obec ?

    Obecní noviny jsou většinou děsivé plátky plné pochval na činnost těch, kdo jsou zrovna v obci u koryta ... krásný příklad, jak to vypadat nemá, ačkoli mnohé z nich jsou asi živeny reklamou

    Jakékoli přerozdělování je špatné, knihovny pro dospělé bych převedl na plně tržní systém, vzhledem k tomu, že ale neexistují knihovny soukromé, tak to asi tolik nebije do očí. Samozřejmě ale soukromí knihkupci o nějaké tržby přicházejí.

    Dítě si na sebe vydělat nemůže a za své rodiče také nemůže, proto bych uznal, že je dobré podporovat knihovny, sportovní zařízení atd. pro děti i z mých daní. Jsem ale pro adresné přerozdělení takto vybraných peněz

    Dospělý ať si zábavu (TV, divadlo, sport, knihy) platí zcela sám.

    To že je něco špatné neznamená, že zavedu další špatnou věc (inet "zdarma")
  • 22. 8. 2006 12:49

    kromec (neregistrovaný)
    Tak zrusime statni skoly,knihovny, nemocnice,domovy mladaze....
    TO jsou vsechny instituce ktere konkuruji komercnim firmam a klidne je muze zabezpecit komercni sektor ,proc je tedy vsechny vyspele demokraticke staty plati, vzdyt tim nabouravaji trzni hospodarstvi a ekonomiku tim vrhaji malem do komunismu apod...
    Doporucuji trosku prvni premyslet nez neco napisu. Verejny internet se vmnoha statech stava standart stejne jako verejne kdnihovny, skoly pro vsechny ... Nebo napr. chcete rict ze USA je socialisticka zeme?
  • 22. 8. 2006 12:29

    Občan (neregistrovaný)
    a jak vypadá faktický monopol státem vlastněného ČEZu, to vidím také, na účtence za elektřinu - je to vlastně další skryté zdanění :-(

    komunikace s občany ... ha ha, s jakými ? stejně to nepokryje všechny občany, takže budu muset provozovat dál ostatní způsoby komunikace, navíc zjevně není problém v přenosu dat, ale v kvalitě, aktuálnosti a šíři informací, které obec poskytuje - kdo má zájem, ať si zaplatí za přenos dat (tak jako platím benzín, vodu, elektřinu a telefon), kdo zájem nemá, ať si jde prohlédnout data na místní úřad, v čem je problém ?

    také jste zapoměl koupit občanům wifi anténu, wifi kartu, pc, mac nebo pda ... jo a zaplatit el. energii spotřebovanou na připojení a taky židli k počítači, stát se o nebohé obyvatele musí postarat :-))

    a že jste nezmínil státní telefonování zdarma, to není komunikace ? lekce v podobě státního monopolu SPT Telecom vám nestačila ? :-)
  • 22. 8. 2006 13:06

    Občan (neregistrovaný)
    о knihovnách jsem tu někde psal, státní školství a zdravotnictví je u nás tragédie, o situaci v domovech mládeže opravdu nemám přehled

    co bych zrušil jsou státní TV, státní rozhlas, státní dotace pro zábavu dospělých

    je potřeba ustoupit od systému všechno všechněm všichni dáme, a dohromady budeme mít moc ... protože dohromady budeme mít prd! jeden nesmysl neomlouvá druhý, když už stát utrácí peníze tam, kde nemusí, tak to neomlouvá další "službu zdarma"

    nenapadlo vás, proč tomu mnoho lidí říká "internet zdarma", ačkoli to zdarma rozhodně nění ? je to jedna z forem matení občanů, vějička, na kterou ti méně hloubaví snadno skočí

    školy, knihovny, sportoviště ať jsou zdarma pro děti, dospělý člověk se o svou zábavu a vzdělání postará sám, není třeba, aby mu peníze vzal stát a potom za něj rozhodoval, co mu koupí (TV, inet, divadlo, muzeum, národní fotbalový stadion)

    nebo vy jste neslyšel o slavném internetu do škol ? :-) naivní lidé ... komunistické sny jsou strašně hezké, ale vedou ke strašným koncům (dnes dotacemi prolezlá socialistická evropa s vysokou nezaměstnaností a výbušnými menšinami)

    v USA nebo i v té socialistické Evropě je standardem obcí poskytovaný internet ? ale ale, to si asi něco pletete ... :-)) školné v USA dávno mají, a zdravotní pojištění je skutečně pojištění, nikoli daň jako v ČR :-)
  • 22. 8. 2006 13:22

    Zdenek (neregistrovaný)
    Google je velice "hloupy kapitalista", kdyz poskytuje konektivitu zadarmo, ze?
  • 22. 8. 2006 13:37

    Nesvepravny (neregistrovaný)
    Obcan je zjevne BLEK.uv lupovy pseudonym. I kdyz tady je opravdu v diskuzi vtipny, asi jeho hlasky kopiruje redakce z lepsiho zdroje.
    Lupa konecne prekonala zive, clanky kvalitni byly vzdycky, ale komentare postradaly nejakeho bota. Lidi jako ucastnici diskuze zastarali. Jen tak dal.

    Jo, z clanku jsem nepochopil. Bude otevrenych 5 tcp portu a jeden udp nebo jenom 4 tcp?
  • 22. 8. 2006 13:46

    Zdenek (neregistrovaný)
    Presne tak. Uvazovani Obcana vede k rozdelovani spolecnosti. A tedy pokud haji takoveto rozdelovani jiste ma navod jak se vyporadat z problemy, ktere z tohoto rozdlovani plynou a v zapadnich zemich jsou jasne viditelne (slumy, gheta, pristehovalci).
  • 22. 8. 2006 13:39

    Občan (neregistrovaný)
    google je šikovná firma, investující vlastní peníze za účelem dosažení zisku, obec Praha-8 je útvar zřízený státem, investující cizí peníze za nejasným účelem

    pokud nechápete nebo nechcete chápat rozdíl mezi svobodným rozhodnutím firmy o tom, jak naloží se svým kapitálem, a rozhodntím obce, která manipuluje s penězi vybranými na daních, pak je to opravdu smutné

    mimochodem, víte proč drtivá většina moderních technologíí nikdy nevznikne v socialistickém prostředí, kde moudře rozhoduje stát ?

    myslíte si, že by google vznikl v Praze-8 ? :-)

    založte si vlastní firmu a poskytujte těch 64kbit "zdarma", pokud vám to přijde jako dobrý nápad - neutrácejte ale cizí peníze, pod hrozbou násilí (exekuce, vězení) vybrané peníze na vlastní záměry!
  • 22. 8. 2006 13:57

    Občan (neregistrovaný)
    srovnání školáků srovnávalo jedno státní školství s druhým státním školstvím (základní a střední školy), naši školáci opravdu hodně biflují a hodně toho vědí, neumí však vědomosti použít, takže VŠ jsou ve světové konkurenci už většinou mimo a v praxi jsme na tom špatně (u nás se montuje, jinde vynalézá)

    v 19. století byly knihy pro širší vrstvy obyvatel nedostupné, proto měly knihovny smysl, dnes si přeci knihu koupit můžete! stejně jako si můžete zaplatit připojení na internet :-)

    Nevím co sem taháte TV Nova, nesleduji ji, ovšem ani duchaplnou a objektivní státní televizi, která má čas dávat Banánové rybičky, ale stydí se za dokument o vlastní stávce :-))

    Ať si dospělí lidé platí za svou zábavu sami, nevidím jediný důvod, proč třeba privilegovat nezdravé a pasivní sledování státní TV ! (on ten důvod existuje, politici mají své poslušné medium, a soukromé TV mají menší konkurenci a více reklamy)

    kdyby byly nižší daně, tak má rodina vyšší příjmy, proboha odkud myslíte, že se ty příjmy státu berou ? z oslíčka otřes se ? ne, právě od těch rodin, které zaplatí daně přímo, a potom ve výrobcích a službách (přímo dph, nepřímo mzdy, soc. a zdrav. daně)
  • 22. 8. 2006 14:02

    Občan (neregistrovaný)
    no vy jste jak 100+1 v hlubokém socialismu ... je to tragédie ... člověk z ghetta nemá počítač, tudíž se nepřipojí na internet, takže mu musíte koupit počítač, a taky zaplatit elektřinu! a kde na to vezmete ?

    ghetta a slumy vznikaly dávno před existencí internetu, a vznikaly ve městech, čili tam, kde paradoxně byly třeba ty knihovny - a v


    v USA je mnohem menší nezaměstnanost než v socialistické evropě, právě proto, že se tam lépe podniká, mimo jiné proto, že tam jsou nižší daně, mimo jiné proto, že stát méně utrácí!
  • 22. 8. 2006 14:07

    Občan (neregistrovaný)
    ve vyspělých zemích (USA) existuje věc jménem pojištění ...
    u nás máme sociální daň a zdravotní daň, takže na nemocenskou chodí nízkopříjmové skupiny, kdo vydělává, ten si nemůže dovolit být nemocný

    díky štědrému sociálnímu systému je v evropě 10% nezaměstnanost proti 4-5% americké
  • 22. 8. 2006 14:16

    kromec (neregistrovaný)
    Ve skolstvi se biflovani posledni dobe zlepsuje uz na to neni takovej duraz. A urcite neni dobry ani druhy extrem kdy skolak v Americe casto ani nevi kdo to je Kolumbus.

    Dival si se nekdy na ceny knih, hlavne pro uzce zamerene obory? Stoji casto tisice.
    Pro duchodce, mlade rodiny s ditetema s hypotekou ,ale i napr pro ucitele je dost velky pruvan v rodinem rozpoctu. A to nemluvim kolik by takovou rodinu prislo kdby si cas od casu chteli zajit do divadle za komercni vstupne.


    Ty nizsi dane by pomohly ,ale ne moc. Uz ted maj mlada rodiny s detmi relativne male odvody, ale jejich zivotni uroven je podprumerna. Oni vsichni neziji v Praze a neberou 25kkc mesicne, vetsina lidi v CR ma podprumerne prijmy nizsi dane uz jim tolik nepomuzou. A kdyby meli platit komercni skolstvi,knihovny, divadla .. z vlastni kapsy tak to neutahnout a vetsina techto instituci zanikne.

    Ale tim jsem odbocil. KAzdopadne dostupny internet je pro spolecnost prospesny ¨zvysuje informovanost spolecnosti a je dostupnejsi i socialne slabsim. A podporuje to i soukrome firmy!!! Cim vic lidi ma internet tak se tim lip rozviji internetova komerce, takze je teoreticky mozne ze cas nakladu se vrati ve forme dani.
  • 22. 8. 2006 14:28

    Občan (neregistrovaný)
    tak, nežijí v Praze, ale právě tam je národní knihovna s úplným knižním fondem, tudíž financují provoz této instituce, ačkoli je jim obtížně dostupná :-)

    Drahých věcí a služeb je spousta, kdo moudrý rozhodne o tom, že něco budeme dotovat a něco ne ? Není lepší lidem peníze nebrat (a navíc tak zlevnit ceny zboží i služeb), než jim je sebrat a přerozdělit ?

    v ceně knihy je bohužel cena mzdy zaměstnance, a v té je zase bohužel to vysoké zdanění ...

    Internet je samozřejmě dostupný, v Praze-8 máte na výběr z XX možností, jak se připojit! Dlouhodobou nedostupnost internetu zvláště v menších obcích zavinil právě stát se svým telecomem!

    Komerční školství nezanikne, komerční zábava nezanikne - nenařizujte lidem, co se jim má líbit, jaká kultura, zábava ... nechte jim jejich peníze a ať si sami zvolí, co si za ně koupí (někdo VŠ vzdělání na prestižní škole, někdo knihu za x tisíc, někdo denně krabku cigaret a 6 lahváčů a novou barevnou TV s obrovskou uhlopříčkou, někdo počítač a připojení na inet)
  • 22. 8. 2006 15:43

    Ritchie (neregistrovaný)
    Drahé nedostupné knihy si můžete bez problémů půjčit v každé obecní knihovně. Říká vám něco meziknihovní výpůjčka?
  • 22. 8. 2006 15:53

    Občan (neregistrovaný)
    dobře víte, že k času na rezervaci se zde ještě připojuje čas na samotnou dopravu publikace do té obecní knihovny

    dobře víte, že tam, kde obecní knihovny nezrušili, tak mají otevřeno jeden den v týdnu, a že se nejedná o automatizované pobočky

    dobře víte, že tyto potíže navíc se netýkají obyvatel prahy-8

    dobře víte, že hlavní zátěží pro mladé rodiny jsou výdaje na bydlení, a že celá debata o několikatisícových knihách nebo pár stům za inet je absurdní ve srovnání s částkami za hypotéku či pronájem


    dobře víte, že díky (kvůli) existenci státních knihoven těch soukromých moc není, a že v poskytování internetu je situace úplně jiná

    dobře víte, že v praze-8 si vyberete z XX možností připojení k inetu, čili že celé to srovnání blahodárnosti knihoven a státního internetu je účelové, a že jde přeci jen o různé věci
  • 22. 8. 2006 19:18

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    Je tu hoodne prispevku, ale ten opcan neco takovyho psal, ze ty knihovny sou taky sporny

    Me zas prijde divny, proc poskytovat jako socialni sluzbu knihy za nekolik tisic ??

    Sam fotografuju, a fotak za nekolik tisic mi nikdo neda ani omylem
  • 23. 8. 2006 22:47

    Poličan (neregistrovaný)
    Studuji a pracuji v Praze a bydlim tam na private. Ve skole i v praci mam dostatecne rychly a pohodly pristup k netu a toleruji mi tam jeho soukrome vyuziti. Na vikend vetsinou jedu domu, kde vyuzivam pripojeni v domacnosti rodicu.
    Na private travim minimum casu a platim si tam 256 kbps wifi. Kdyby mi nekdo nabidl 64 kbps zdarma, tak tu 256ku okamzite odhlasim. Ja si ji totiz platim proto, ze zadna levnejsi flarate se neda sehnat. A platim si ji jenom kvuli IM & mailu & trose webu. Nic co by na 64kbps nefungovalo.
    Nevidim duvod proc platit tech par stovek navic a to si ziji pomerne bohatyrsky. Az budu za par let platit hypoteku, tak asi budu dvakrat otacet kazdou petistovku.
    I 64 kbps wifi muze odlakat zakazniky komercnim firmam.
  • 22. 8. 2006 13:42

    kromec (neregistrovaný)
    státní školství a zdravotnictví je tragedie?
    Nejsou o nic horsi nez jinych zemych , staci se podivat do statistik napr detska umrtnost je u nas jedna znejmensich na sveet!!! Srovnani skolaku z ruznych zemi tez pro CR nedopadlo vubec spatne....

    Ja mluvim o verejnem internetu a ten je v USA velice rozsireny.

    To ze je civilizace Evropy a USA na takove urovni vdeci prave take verejnym knihovnam!!!!! Staci se podivat na narodni obrozeni v cesku a na Morave v 19. stoleti, vdeci hodne preve knihovnam ktere sirily ceske slovo, viz napr. serial FL Vek.
    Kdyby knihovny, skoly, divadla byly komersni instituce ve kterych by se platilo cela komercni vstupne, tak by podstatna cast lidi nemohla dovolit ,staci se podivat na prumerny plat rodiny!
    A jak by to dopadlo? Temto institucim by se prestalo vyplacet provozovat sluzbu pro mensiny(jak kulturni, tak narodnostni...) a zamerily by se jen na komercni projekty! Viz TV NOVA. CT2 by se nevyplatila!
    Ale pokud je vam to jedno a staci vam k informacim a kulturnimu rozletu jen komercni TV NOVA tak vas velice lituji, hodne to o Vas vypovida.

    Ja si myslim ze zakladni kulturni a informacni zdroje(divadlo, knihovny,internet,....) by mely byt dostupne vsem lidem, protoze se siri vedomosti, kultura, vzdelani ,zvysuje se uroven spolecnosti. Spolecnost je mnohem vic odolna extremismu ,protoze ma snadne dostupne informace....

    Kdyby bylo vsechno komercni tak vetsina techto instituci zanikne ,protoze se v horni dolni nevyplati provozovat knihovnu, divadlo .....
  • 22. 8. 2006 16:03

    Občan (neregistrovaný)
    ČEZ má na našem trhu monopol. Jeho rozdělení zatím neproběhlo a co se s ním stane bude zřejmé až podle toho, kdo bude ve vládě a možná až podle nových voleb. Státem vlastněný ČEZ vykazuje zisk v desítkách miliard korun, určení ceny elektřiny je tak virtuální záležitost - určuje si ji vlastně sám stát (ČEZ jako monopol nic nenutí jít s cenou níž než ona "regulace")

    Elektřina je tu levnější než v SRN proto, že stále existuje mzdový (a měnový) polštář

    Elektřina je zřejmě základnější životní potřeba než internet ... přesto ji lidé platí (a je to správně), ačkoli internet by podle mnoha socialistů měli mít "zdarma" :-))
  • 22. 8. 2006 19:36

    Tomas Fuk (neregistrovaný)
    jeee ted se musim smat jako akcionar cezu dvojnasob, dokud me nepostihne squeeze out,ty joudiku, ty si teoreticky muzes vybrat jakyhokoli dodavatele, ale prakticky je to na dve veci!!!
    teoreticky sis moh v dobe dialupu nechat pripojit na optiku, teoreticky, a kolik by te to stalo ?
    teoreticky s moh mit misto eurotelu iridium, a kolik by te to stalo ?
    cez vydelava penize statu, a je to takova trafika pro kamarady politiku
    jestli cez nema monopol, pak ho nema nikde nikdo
    teoreticky se muzes treba odstehovat k jiny elektrarne, ale prakticky ?
    a slovensko ma potize kvuli politice, oni so snad nechaj vzit bohunice, smula

    kolik myslis ze stoji vyrobit mwh nekde v uhelce, kdyz v scd kery koupil cez!!! rubaj uhli za 1/10 nez v belgii, kde ti svarec bere 1/15 nez v belgii a kde ti turbinu opravej za 1/20 ceny nez v nemecku ?
    proc myslis ze akcie cezu byly za 130 nadhodnoceny, a ted jsou za 820 ? :-)) asi proto ze na elektrinu doplaci jezisi, vis co se stalo s minoritama u scd ? cez a teda stat spolkne koho chce, ale ty klidne dal placej
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).