Hlavní navigace

Tisíce amerických firem dobrovolně spolupracují s tajnými službami

14. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Údajně nejde o předávání osobních údajů, ale o technologické poznatky a odbornost. Firmy pak odměnou získávají jiné zpravodajské informace užitečné pro ně.

Tisíce amerických společností dobrovolně spolupracují s americkými vládními agenturami, jako je NSA, CIA nebo FBI, píše Bloomberg na základě čtyř nejmenovaných zdrojů — bývalých pracovníků těchto agentur, anebo lidí ze spolupracujících společností.

Údajně nejde o předávání údajů osobních, nýbrž o pomoc technologickou, znalostní. Patrně to neporušuje zákony, ale také to nepodléhá takřka žádnému dohledu.

Když například Microsoft objeví zranitelnost ve svém softwaru, podělí se o ni s vládními agenturami dříve, než vydá opravu. Jak s poznatkem naloží agentury, na to se jich neptá. Mluvčí Microsoftu Frank Shaw jen potvrzuje Bloombergu, že Microsoft vládě „dává náskok“.

McAfee kupříkladu sdílí s vládou své rozsáhlé poznatky o pohybu malwaru a o síťovém provozu. Jak provoz na internetu rok od roku roste, tajné služby jsou čím dál tím závislejší na pomoci od odborníků ze soukromých společností.

CTO McAfee Michael Fey Bloombergu napsal, že „společnost vládě neposkytuje žádné osobní údaje“. Poskytuje „bezpečnostní technologie, vzdělávání a varování před hrozbami“, například o tom, „jaké nové hrozby se objevují, anebo poznatky o činnosti hackerů“. Ale poskytují i „rozbor integrity softwarů a poznatky o zranitelnostech“.

Řada společností prý agenturám předává podrobné specifikace svých produktů, takže vládní agentury v nich samy mohou hledat slabá místa.

Jeden zdroj však dokonce tvrdí, že některé telekomunikační společnosti zpřístupňují svá zahraniční datacentra, a to tak, že na území USA by to vyžadovalo soudní příkaz.

O spolupráci s vládou ví zpravidla jen několik lidí z firmy. Často je domluvena přímo mezi ředitelem tajné agentury a CEO společnosti. Šéfové společností bývají ke spolupráci údajně pohnuti „vlastenectvím“, ale ovšem nejen jím — agentury je odměňují poznatky užitečnými pro ně.

BRAND24

Například když se Google stal v roce 2010 terčem útoků z Číny, obdržel Sergey Brin tajné poznatky od vlády, které za původce útoku určily konkrétní jednotku čínské armády, tvrdí jeden ze zdrojů.

Tajné služby se díky těmto spolupracím dostávají k poznatkům nejen využitelným k obraně vlastních systémů, ale také k průnikům do cizích. A americké firmy mohou získávat informace, které jim pomohou nejen odolat třeba hackerskému útoku a průmyslovému vyzvědačství… dost možná získávají nejrůznější jiné „znalostní“ výhody oproti zejména konkurentům zahraničním.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).