Hlavní navigace

Názor k článku De-Mail: rozumnější než datové schránky? od Jean Laroux - Celý systém De-Mail bude plně decentralizovaný: bude založen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 5. 2011 9:24

    Jean Laroux (neregistrovaný)

    Celý systém De-Mail bude plně decentralizovaný: bude založen na poštovních serverech, které budou důsledně využívat zabezpečené formy komunikace na bázi již dnes existujících internetových standardů. Jednotlivé zprávy budou přenášeny i uchovávány v šifrovaném stavu, aby byla zajištěna jejich důvěrnost. Nepůjde ale o „end-to-end“ šifrování, v rámci kterého by zprávy byly šifrovány samotnými uživateli (a poskytovatel služby je nedokázal dešifrovat).

    To by totiž vyžadovalo, aby každý uživatel měl vlastní (šifrovací) certifikát, dostupný skrze vhodný (a samozřejmě plně fungující) adresář všech takovýchto certifikátů od všech uživatelů. Místo toho šifrování zajistí (v rámci přenosu i na serverech, a to svými klíči) sám poskytovatel služby. Vedle toho ale má povinnost provozovat i příslušné adresáře, tak aby ti uživatelé, kteří to chtějí, mohli zveřejnit nejen svou identitu, ale i své šifrovací certifikáty (s veřejnými klíči), a díky tomu mohli používat end-to-end šifrování ve vzájemné komunikaci, pokud sami chtějí.

    .............­.............­............

    Máte pravdu. Tu poslední větu v odstavci jsem přehlédl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).