Hlavní navigace

Digitální novela prošla sněmovnou, v lednu ji čeká třetí čtení

15. 12. 2005
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
15. 12. 2005

Poslanci ve středu pozdě večer nechali projít druhým čtením novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která upravuje podmínky přechodu na pozemní digitální vysílání. Podle předkladatele návrhu, sociálnědemokra­tického poslance Ladislava Skopala, se zákon do třetího čtení dostane až na lednové schůzi sněmovny. Ta by měla začít koncem ledna.

Pokud sněmovna novelu schválí ještě do konce ledna 2006, v únoru chce ministerstvo informatiky předložit vládě aktualizovanou Koncepci přechodu na pozemní digitální vysílání. V rozhovoru pro server DigiZone.cz to řekla ministryně informatiky Dana Bérová. Pokud dolní komora parlamentu zákon nepřijme ani v únoru, ministerstvo na něj nebude čekat a koncepci předloží i bez něj.

KL24

Na schválení zákona čeká také Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle části radních totiž není možné před přijetím novely ukončit probíhající licenční řízení na obsazení přechodných digitálních sítí B a C. Část rady včetně předsedy Petra Pospíchala se ale domnívá, že licence lze udělit i za současného zákona. Podle informací, které má server DigiZone.cz k dispozici, má rada v současné době potřebných devět hlasů pro udělení digitálních licencí, aniž by musela čekat na definitivní schválení novely vysílacího zákona.

Do třetího čtení půjde Skopalova novela s dalšími pozměňovacími návrhy, které řeší především otázku regionálního televizního vysílání. Podle serveru Česká média poslanci zejména upozorňují na podřadné postavení regionálních televizí ve vztahu k celoplošným vysílatelům. Novela by také měla řešit otázku sdílení kmitočtů televize Prima s regionálními televizemi. Část poslanců chce totiž licenci Primy „očistit“ od regionů a umožnit jí vysílání bez sdílených kmitočtů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).