Hlavní navigace

Názory k článku Digitální rozhlas bude dominovat ve vozech, myslí si šéf ČRa

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2012 7:56

    bez přezdívky
    No hlavně už by to chtělo začít vysílát. Pokud to tady bude jako s digi tv, že se bude pět let testovat v Praze a pak se to bude pět let zapínat po celé ČR, tak to potěš koště.
  • 3. 1. 2012 8:08

    Pevy
    V podstatě souhlasím s tímto názorem, ovšem muselo by se tak stát v nějaké dohledné době, dejme tomu do pěti let (nebo ještě lépe do tří). Pokud bude DAB (DAB+) v masovějším měřítku zaváděn až v letech cca 2018-2020 a později (a všichni naši potentáti v čele s RRTV a ČTÚ pro to dělají maximum), bude už možná pozdě i na ten mobilní příjem.
  • 3. 1. 2012 9:59

    ivovi (neregistrovaný)
    "Přizná se někdo, nebo zná ve svém okolí někoho, kdo opravdu pomocí televizoru přijímá rozhlas? Ještě bych pochopil využití nejjednoduššího STB, jako jakéhosi přechodného digitálního tuneru, ale proč plýtvat spotřebou celého televizoru?"

    Ano, televizor na rozhlas nekdy pouzivam. Uz jsem to tu psal, TV s vypnutou obrazovkou ma podobnou spotrebu jako STB+HIFIzesilovac dohromady.
    Mimochodem, zrovna minuly tyden se me sousedka ptala, proc v brnenskem muxu1 neni CRo Brno.
  • 3. 1. 2012 14:06

    ivovi (neregistrovaný)
    Vypnuti je rucni (TV Sony pres menu). Neni to pohodlne ale pouzivam to. STB+audio taky (jindy) pouzivam. Nazev stanice nepotrebuju, protoze pokud posloucham DVB-T radio, tak je to Wave. :-)

    Ano souhlas, zvuk z TV neni idelani. Ale pouzitelne to je. Pohodlnost je jednim z duvodu, jeste pohodlnejsi to je po skonceni sledovani TV a dobre je i listovani v EPG DVB-T radia (pred vypnutim obrazovky), ci pripomenuti poradu (automaticke zapnuti TV).

    Opotrebovani neni treba komentovat. Elektronika je od toho aby slouzila. :-)
  • 3. 1. 2012 8:55

    Pamětník
    Netuším, zda někdo úmyslně nezkresluje prohlášení pana Levinského, ale já jim opravdu nerozumím.

    Třeba : "Až dojde v budoucnu k zavedení digitálního rozhlasu v České republice, dominantním způsobem jeho příjmu bude poslech v automobilech.". Nedivím se ani tomu, že někdo z ČRa ignoruje aktivity Teleka, které již v DABu vysílá. Ale, analogové FM v budoucnu také zanikne a bude úplně nahrazeno digitálním. To už potom skoro nikdo jiný nebude rozhlas poslouchat, než řidiči a jejich spolujezdci?

    Dále naznačuje : "Pro úspěch platformy bude tedy klíčové, aby se nové typy přijímačů začaly do vozů co nejvíce montovat", že je tedy důležitější, aby automobilky a řidiči do aut montovali digitální autorádia a teprve někdy potom začnou ČRa vysílat v DABu? Opět paralela s DVB-T2 a "problém", zda tuto platformu má rozhýbat nákup přijímačů s DVB-T2 tunery a ne prvotní zahájení regulerního vysílání ze strany ČRa?

    Kde pan Levinský přišel na to, že : "Televizory jsou nyní využívána pro digitální rozhlas hlavně proto, že ten samostatně neexistuje." Ale už existuje. Přizná se někdo, nebo zná ve svém okolí někoho, kdo opravdu pomocí televizoru přijímá rozhlas? Ještě bych pochopil využití nejjednoduššího STB, jako jakéhosi přechodného digitálního tuneru, ale proč plýtvat spotřebou celého televizoru?

    Dále : "generální ředitel Českých Radiokomunikací očekává, že v rozhlasových multiplexech bude docházet ke kombinaci vysílání stávajících velkých stanic s těmi tematickými, které jsou aktuálně dostupné pouze přes internet. Analogové FM spektrum je už vyčerpané, pro vysílatele tak budou digitální sítě šance, jak nové kanály vytáhnout z podceňovaného a sledovaností pořád nevyprofilovaného internetu". Nebude to spíše trochu naopak. Velké stanice si spokojeně vysílají v FM, mají většinou i dostatečné pokrytí a do investic do DABu je ještě hodně let nikdo nebude tlačit. To právě ty malé a tématické stanice mohou v DABu nalézt cestu, jak se již nyní dostat k posluchačům a nezůstávat jen na internetu. FM, III. a L pásmo jsou zatím jednodušší cestou k rádiu, než mobilní internet.
  • 3. 1. 2012 11:22

    Pamětník
    Pokud je vypnutí obrazovky u Vašeho televizoru opravdu automatické s aktivací poslechu rozhlasu, potom jsem ochoten věřit tomu, že spotřeba bude srovnatelná s kombinací STB+audio. U většiny TV, které jsem někde v režimu Rádio viděl, ale zůstávalo podsvícení obrazovky stále zapnuté, jen se nějaký symbol, či nápis, chaoticky pohyboval po obrazovce, aby se nevypálil statický obrázek. Ovšem i ten nejprimitivnější rozhlasový přijímač většinou zobrazuje název, nebo označení předvolby stanice, což ve Vašem případě není možné.

    Dále nevím, zda rozhlas z DVB-T používáte hlavně proto, že jinou možnost nemáte, nebo je takový poslech jednodušší, bez nutnosti zapínat jiné spotřebiče? Z většiny moderních, placatých a mělkých TV žádný pořádný zvuk, srovnatelný s audio systémem s klasickými reproduktory, ale nevychází.

    Dotaz sousedky si dovedu vysvětlit. Třeba ani neví, že pro většinu televizorů to není ten optimální režim. Ale TV se tím dá dříve opotřebovat a díky tomu může tento rádoby "nadstandard" od výrobce, diváka donutit si koupit nový televizor ještě dříve. :-)
  • 3. 1. 2012 14:47

    Pamětník
    Již Vám víc rozumím. Ale asi nejste typickým rozhlasovým posluchačem z televizoru. Já mám Wave z DABu, ale není to jediná stanice, kterou poslouchám v pozadí ve chvílích u počítače, či při jiné činnosti, kde zvuk bohatě stačí.

    Já bych opotřebování elektroniky tak nebagatelizoval. Auto má také sloužit, ale nejezdím s ním jen proto, že je na to určeno a benzín také není za hubičku. V Praze je často daleko rychlejší a pohodlnější metro, zejména ve špičkách. :-)
  • 4. 1. 2012 19:00

    Steve
    Ano, většinou tam je tzv. spořič, který stejně vůbec nespoří :-D Akorát že to jen toliko nesvítí a nebije do očí. Snad většinou volí tmavší barvy u tohoto obrázku.

    Jinak já ČRo v DVB-T využívám jen pro nahrávání či když jsem zapnutý na kompu a chci si pustit něco z ČRo pěkně bez šumu. Jinak to nezapínám.
  • 3. 1. 2012 15:30

    Pevy
    Asi takto. Když budu teoreticky chtít mermomocí poslouchat ČRo Wave, jaké mám možnosti ? Jednak internet, dále DVB-T, DVB-S a DAB+. Internet je omezen vhodným připojením. Nebudu polemizovat o dostupnosti, ale venkované ví, o čem je řeč. DAB+ zase omezeným pokrytím (aspoň zatím). Omezení pokrytím ovšem není u DVB-S a (téměř) ani u DVB-T. Kde to vyjde ekonomicky nejlépe ? Určitě ne u DAB+ ani internetu (uvážím-li pořízení na poslech rozhlasu, nikoliv na jinou práci). Přijímače pro DVB-T i DVB-S jsou dnes naopak tak levné, že investice pomalu ani nestojí za řeč. Já osobně bych potom volil nejlevnější řešení = DVB-T přijímač + jakékoliv audiozařízení (minivěž, zesilovač s repro atd.).
    Já osobně takto používám přijímač DVB-S, k čemuž mám tyto důvody: 1) Beat ani Country v DVB-T nevysílají. 2) Na své chatě NEMÁM signál DVB-T k dispozici (pokud bych ho tam chtěl, bude investice do antén zcela neadekvátní, nechodil tam přijatelně ani analog). Takže asi tak.
  • 3. 1. 2012 8:35

    Tomáš Koráb
    "Analogové FM spektrum je už vyčerpané" - ktomuto bych dodal pouze to,že by ani zdaleka nemuselo být takto zahlcené nebýt pochybné práce českého telekomunikačního úřadu který podle mě svou práci nedělá ani z poloviny.Spíše bych řekl že vůbec.Nedodržování vysílacích parametrů většiny českých rádií je toho příkladem.Přidělování nových kmitočtů taktéž.O ostatních pásmech nemluvě.
  • 3. 1. 2012 8:42

    bez přezdívky
    Jo to o nabídce, nechce se mi to psát znovu, tak sem nakopíruji sám sebe z jiné diskuze, cituji:

    ,,- ČRa by měly spustit testy v III.Bandu, zatím není uvedeno kde, dle toho, kde jim to povolí.
    Ani, co tam bude za stanice. ČRa tradičně k testům používaly skupinu Lagardere, tedy Frekvenci 1, Evropu 2 a přesněji by šlo říci reklamní skupinu Regie Radio Music, tedy mimo výše zmíněných ještě i Impuls. Do této skupiny dnes patří i Bonton i Dance radio a větší množství nových projektů Lagardere jako je Radio Centrum, Radio Pigy a Radio Melodie, které se snaží skupina Lagardere protlačit na české FM.
    Regie Radio Music dále disponuje těmito webovými stanicemi:
    Radio Dechovka / Na webu za radiem Impuls. / Romantika, Retro Disco, Československé hity, Legendy, Trampská osada, 80´s, Poprock, Back to 90´s, Československá diskotéka, Božské Rádio. / Na webu za Frekvencí 1. / Top 40, Hot, Movin´, Heavy, Teenage Rock, Retro, Flashback, Low Rider, Teenage, You Radio. / Na webu za Evropou 2. /
    To je celkově třicítka stanic. Takže vybrat z toho dvacku do multiplexu pro ně není vůbec žádný problém. Takže takový narvaný mux s dvaceti stanicemi v III.Bandu by mohl být pěkný úlovek a svým způsobem by to mohl pěkně nahodit. Teď jde o to, kde to bude. Zda tedy jen Praha nebo i někde jinde. Jak dlouho to bude. Neboť taková O2 s testy v DVB-T poněkud přesluhuje a ostatně i ČRa s testy DVB-T2 jely a jedou dlouho. Tedy zda to bude na týden na měsíc nebo to třeba pojede rok. Takže ona je hodně otázka, co si představit po pojmem TEST ? Ovšem mohlo by to být velice zajímavé. Anebo také nemuselo. Uvidíme.
    Takové týdení vysílání s F1,E2 a Impulsem to je o ničem. Ale takové roční s dvacítkou stanic... ? No uvidíme."
  • 3. 1. 2012 9:06

    bez přezdívky
    Ale no jo. Já bych na to tak kriticky nepohlížel. Já to vnímám jako mluvu takového typického bolševického byrokratického úředníčka, který ani neví, co kecá anebo mu to někdo napíše a on to potom překoktá...

    Ona v podstatě je to pravda, jen se musí ta kostrbatost a nesmysly přeložit do češtiny. Což přiznávám bývá u takovéto typické soudružské mluvy značně obtížné.

    No on v podstatě asi chtěl říci, že by bylo dobré aby se montoval do aut už radia s DAB/DAB+. Ovšem asi neví, že ŠKODA už to dávno dělá. A jako nejnovější přírůstek to nedávno oznámila Toyota.

    Také asi chtěl jednoduše říci, že DVB-T není určeno pro rozhlasové vysílání. A že je pro něj určeno DAB / DAB+ . Což je opět pravda. Jen to prostě řekl blbě, tou soudružskou zašmodrchanou zkresleninou. A zase by se dalo odhadovat zda může být v klidu nebo nemusí. Záleží tona tom, zda projde Dvořákovi pátý dětský kanál ČT. Pokud ano. Tak ČRo bude muset opustit DVB-T. Pokud ne, záleží pak na ČRo. On prostě jen říká pravdu, že ČRo nemá v DVB-T, co dělat.
  • 3. 1. 2012 12:08

    bez přezdívky
    Anebo jsou také přijímače do kterých se dají nahrávat velice pěkné tapety z netu a mít tam při poslechu rádio třeba každý týden jinou od krajinek přes zvířátka až po různé typy hudebních nástrojů a kde čeho... Ale vzníká tam jiný problé, pokud DVB-S/C/T je třeba takový model aby zobrazoval na displeji název stanice, protože pokud zobrazuji jen číslo tak třeba při počtu 400 rádií a více v DVB-S je problém se v tom pohybovat pokud to nezobrazuje nebo pokud se nespustí obrazovka nebo pokud si dotyčný nenapíše tahák, který má položený někde u DO.

    Jinak už jsem to zde psal pro mladší generaci bývá normálnějším způsobem použítí netu.
    Ale pro mne osobně je použítí DVB-S/C/T přirozenější nežli použítí netu. Počítač moc žere, také tam může hučet ventilátor, stejně svítí monitor. Takže ze všech možných důvodů STB u zesilovače je jednodušší a pohodlnější a levnější řešení. A na našem FM se vyskytují jen některé stanice, nejsou tam ty, které jsou v DVB-T a už vůbec ne ty, které jsou v DVB-S. Stává se, že je město v kterém se ta či ona stanice na FM zachytit běžně nedá, ale kabelový operátor ji v nabídce DVB-C má atd. Takže ty důvody jsou.

    Samozřejmě přirozenější by bylo mít dostupné DAB/DAB+ ale v tom zatím pro mne české stanice dostupné nejsou.
  • 3. 1. 2012 8:35

    bez přezdívky
    Také s ním v podstatě souhlasím. Jen dodám, že na základě osobního průzkumu mezi kolegy v zaměstnání by byli ochotni přejít na DAB (i do auta) až po tom, co jejich oblíbené FM stanice logicky do DABu přejdou také - hlavně komerční lokální (u nás FM Plus, Rock rádio, Kiss Proton, Evropa2, Frekvence1, Impuls a další) Na tahu jsou rádia, posluchači až po té.
  • 3. 1. 2012 10:03

    bez přezdívky
    Tady na západě zase staří lidé chtějí v Muxu 1 jejich oblíbené ČRo Plzeň - ale já jim vždy doporučím toto: http://www.chronixradio.com :-D
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).