Hlavní navigace

Digitální rozhlas v L-pásmu se přesunul v jižních Čechách na vysílač Kluk

11. 6. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Firma RTI cz šíří ve svém multiplexu všechny stanice s datovým tokem 96 kbps v normě DAB+. Zájemci tu mohou najít například Rádio 1, Rádio Proglas nebo SeeJay Radio.

Západočeská společnost RTI cz včera provedla plánovaný přesun digitálního rozhlasu v takzvaném L-pásmu z městského vysílače v Českých Budějovicích na lokalitu Kluk. Parametry šíření signálu se nezměnily, operátor tedy i nadále používá kanál LD s výkonem 2 kW. Kluk je umístěný v nadmořské výšce 683 metrů, RTI cz tedy předpokládá, že by se mohlo zlepšit pokrytí technologií DAB. L-band na jihu Čech byl několik týdnů vypnutý. Přesun tohoto pásma z lokality Hotel Clarion na Kluk si vyžádala určité úpravy. Obsah multiplexu v L-pásmu i III. pásmu je stejný.

BRAND24

K TÉMATU: Digitální rozhlas na Českobudějovicku ode dneška z vysílače Kluk ve III. pásmu

Zkušenosti s příjmem DAB signálu na jihu Čech popsal serveru DigiZone.cz v diskusním fóru jeho čtenář Václav Votava. Doma mi jede na anténu lépe L-band než III. pásmo. V autě je signál L-bandu náchylnější než III. pásmo, které hraje bez výpadků dokonce i ve Freistadtu v Rakousku, a dokonce i na dálnici na Linz mi hrál obstojně kanál 5D. L-band lze chytit v Rakousku také, ale výpadky jsou častější. Na jihu teď hraje DAB téměř všude. Ještě jsem nenašel místo, kde by nehrál, pochválil si Votava. Firma by chtěla digitální rozhlas nadále rozšiřovat, ČTÚ ale vyhlásil na kmitočtové příděly STOP stav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).