Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Domény s háčkem a čárkou od Dolor - Na rozdíl od podivných ostatních lidí já doufám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 11. 2001 21:31

    Dolor (neregistrovaný)
    Na rozdíl od podivných ostatních lidí já doufám že co nejdříve domény v češtině budou možné a realizovatelné.
    Nechápu, jak někdo proti tomu může protestovat.
    Namísto toho, aby padala kritika na prohlížeče, které diakritiku v doménách/ jménech souborů nejsou schopny zvládnout ani teoreticky (IE je na tom relativně líp než Mozilla která má některé problémy s html soubory nazvanými česky) či na operační systémy neschopné používat zanyk všech abeced a správně je zobrazovat a namísto toho aby se tento problém řešil, tak je diakritika odsouzena k zániku.
    Dalšími argumenty je že cizinci to budou těžko psát: pravda, ale české domény mohou být určeny jen pro české poměry a i tak by měl operační systém mít mapu znaků, tak aby případně mohl každý podle jazyka najít daný znak.
    Nebo to, že firmy by musely mít český i nečeský název: ale nikdo nikoho nenutí mít oboje, každý si může vybrat.

    Abych to shrnul, místo práce a nadšení jen typicky český pesimismus a hledání všemožných (na první pohled a za současných podmínek logicky přijatelných) vytáček a argumentů. Tudy ale cesta nevede. V budoucnu určitě ne.
    Stav, kdy nemůžu psát domény česky, omezuje. Ale bylo-li by to možné, nikdo není omezen v tom registrovat si nečeské domény. To je také ten rozdíl.
    Proč se nám vše musí přinést z ciziny a sami nedokážeme nadšeně pro něco (zvlášť týká-li se to nás samých) pracovat?
    Ach jo.
  • 3. 11. 2001 12:32

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pri vsi ucte k vasemu nadseni, je zrejme, ze v problematice DNS se orientujete podstatne mene nez v zalezitostech narodniho obrozeni (bez urazky).

    Zavedeni diakritiky do DNS neni vec, ktera by se dotkla jen tech, kteri je chteji pote registrovat a pouzivat. Jde o pomerne vazny zasah do systemu, ktery se s vysokou pravdepodobnosti projevi po prechodnou dobu (prechodnou dobu nemyslim hodiny ani mesice, ale roky - ostatne, podivejte se na zavedeni diakritiky do e-mailu - dodnes, ani po tolika letech, to nelze povazovat za spolehlivy zpusob komunikace a pokud si chtete byt jist, ze adresat dopis precte, musite ho stejne poslat bez ni) snizenim robusnosti celeho systemu. A to se vazne dotkne i tech, co si domeny s diakritikou registrovat nechteji a nechteji je ani pouzivat. Proto stoji otazka, zda to stoji za to - a na tu si kazdy musi odpovedet sam. Ja tvrdim, ze to za to nestoji.

    Abych pouzil analogii - telegramy (a dalnopisy) se pisi bez hacku a carek take, pokud vim, dodnes. Kdyby dneska Posta nabidla, ze zavede moznost posilat telegramy s diakritikou, ale s tim rizikem, ze po dobu pul roku se bude stavat (vsem, ne jen tem, co diakritiku pouziji), ze telegram nedorazi vubec, dorazi se spozdenim, dorazi s jinym textem nebo jinemu adresatovi, byl bych take jednoznacne proti zavedeni takoveho "vylepseni".

    DNS je do znacne miry pouze mnemotechnicka zalezitost - zpusob, jak si nemuset pamatovat spatne zapamatovatelna a nic nerikajici cisla. To plni i v dnesni variante a plni to dobre. Diakritika neprinasi do hlavniho smyslu DNS nic noveho - a predevsim, nic dobreho, co by vyvazilo problemy spojene se zavedenim neceho takoveho.

    A dve poznamky na zaver - poznamkou o OS neschopnych pouzivat znaky vsech abeced ukazujete, ze toho mnoho nevite ani o OS (jaky OS umi, bez specialnich zasahu a instalaci prinejmensim nejruznejsich fontu, uzivat znaky vsech abeced ?), zatimco poznamkou Proč se nám vše musí přinést z ciziny prokazujete hrubou neznalost ceske (i pomerne novodobe) historie.

  • 5. 11. 2001 1:12

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Píši tento příspěvek smuten, protože vím, že ráno nenávratně zmizí do propadliště archuivu a už si ho nikdy nikdo nepřečte. :'-(

    Osobně více očekávám podporu národních znakových sad od CNRP <http://cnrp.net/&gt;, tedy od tzv. klíčových slov, která budou realizována pomocí schematu go:.

    Napíšete prostě

    > go:Národní divadlo v Praze

    a jmenný server vás přesměruje na stránku se zaregistrovanou známkou "Národní divadlo v Praze". Bude to "stejné" jako v Americe klíčová slova u AOL. Z uživatelského hlediska prostě paráda: už zádné složité adresy s lomítky, už žádné WWW a CZ, COM, NET, NU.

    Výborné, skvělé, úžasné ... by to bylo, kdybych už teď nevěděl, že zatímco u DNS je jediné DNS, tak u klíčových slov bude databází klíčových slov XY a vy budete muset specifikovat, ve kterých se má hledat, a pokud neprohledáte tu správnou, prostě se nikam nedostanete. Snad bude existovat nějaký vyhledavač, portál, který vám umožní nahlédnout do více databází klíčových slov naráz.
  • 6. 11. 2001 14:30

    Haďák (neregistrovaný)
    hm a neni to jen trochu zjednodušení funkcí jiných portálů? čim bychom si pomohli? ...vypadá to pořád stejně, akorát při romto způsobu sem tam nějaký ten seznam.cz a podobní zkrachují...
  • 17. 11. 2001 22:54

    Michal (neregistrovaný)
    Nemam co dodat k poznamce dana Lukese. jako vzdy mne nezklamal-vecny, korektni a na rozdil od mnoha jinych je dokonale v obraze. Vedle problemu, o kterych Dan Lukes pise je jeste jeden. Zavedenim hacku a carek do ceskych domen by se spustila obrovska lavina sporu a problemu s hajenim urcitych jiz zaregistrovanych domen, ktere by byly v provozu a bez hacku a carek. Priklad: Domena vlada.cz - vláda.cz. Bylo by hajeni a mel by vlastnik vlada.cz prednostni pravo k registraci vláda.cz... ano nebo ne? Pochopitelne by toto prednostni pravo mit mel. Ale co v pripade (neni nikde precizovana otazka vazby ochranne znamky na domenove jmeno), kdy ma nekdo domenu prace.cz ktera je v chodu jako portal pracovnich mist a dennik Práce by si chtel zaregistrovat domenu práce.cz. Tomu, komu prohlizec umozni zobrazit hacky a carky se zobrazi denik prace, tomu komu neumozni zase burza pracovnich mist. Jsem toho nazoru, ze by vec mela zustat tak jak je dnes. Jak pise D.L. - dodnes se, i v dobe elektronicke posty, pisi telegramy bez hacku......
  • 18. 11. 2001 17:40

    MK (neregistrovaný)
    Ještě jste nechal stranou doménu vláďa.cz!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).