Hlavní navigace

Domény s háčkem a čárkou

30. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Oznámení, že pod starými komerčními gTLD bude spuštěno testování domén s diakritiky, projelo v únoru jako blesk z čistého nebe. Dnes už známe první česko oháčkovanou a očárkovanou doménu v generické top-level doméně COM. Zajímalo nás, jak internacionalizované domény fungují, především v prohlížečích.

Loni v září jsem článkem Zaregistrujeme vám jakoukoli doménu v jakémkoli jazyce spustil menší lavinu dotazů, která pravidelně dosedá na mou hlavu: Kdy už bude možné registrovat domény s diakritiky? Bude se to týkat jen .COM, .NET a .ORG, nebo také .CZ? Kolik taková doména bude stát? Funguje to už? A není v tom nějaký háček? Takové a mnohé další dotazy jsem zodpovídal celý rok a v únoru, kdy mi na Lupě o mezinárodních doménách vyšel druhý článek, jsem slíbil, že až nějakou českou doménu s diakritiky objevím, určitě se podělím o první dojmy.

Pojďme si zopakovat, oč vlastně jde: Na světě existuje mnoho národů, které se dorozumívají jiným znakovým systémem než anglickou abecedou, ať už se jedná o francouzské akcenty, slovanskou diskritiku, nebo o exotičtější znakové systémy, azbukou počínaje, japonštinou konče. Zvláště v Asii bariéra 26 znaků brzdí rozšíření Internetu mezi lidové vrstvy. Čím odlišnější je písmo od anglické abecedy, tím více problémů nastává například jen s transkripcí slov. K odstranění této civilizační bariéry vede internacionalizace doménových jmen.

Na světě se internacionalizaci domén věnuje několik týmů, ale přestože ještě neexistuje žádná norma pro internacionali­zované domény, přistoupila před několika lety společnost WorldNames, která spravuje doménu .NU, k experimentu se zaváděním nejprve latinkových písmen s diakritikou (díky tomu si doména .NU získala velkou oblibu ve Skandinávii). Své řešení loni licencovala společnosti VeriSign, která je komerčním správcem doménového prostoru .COM, .NET a .ORG. VeriSign okamžitě zahájila testovací provoz neanglických domén. Bližší podrobnosti najdete v textu únorového článku.

V současné době testování přešlo do fáze, kdy jsou domény z testovací SLD mltbd.com přesouvají přímo do gTLD. První mně známou českou doménou s diakritikou je www.šťastnýchdeset.com. Podle výpisu z Whois patří tato doména akciové společnosti Sazka a registrována byla 10. října tohoto roku.

Šťastné zprávy ale trochu kazí fakt, že tato internecionali­zovaná doména je zatím skoro k ničemu. Při testování se objevilo mnoho problémů – mezi ty předpovídané patří třeba kolabování poštovních systémů nebo nemožnost použít doménu jako hypertextový odkaz v HTML. Pokud si doménu zkopírujete do adresního řádku prohlížeče, zjistíte, že bude fungovat jen v některých prohlížečích, a to ještě všelijak. Například v MSIE nefunguje se schématem http://, což znamená, že na doménu nelze vytvořit odkaz – pro ten bude muset posloužit buď doména bez diakritiky, nebo zdrojová podoba zápisu domény podle hexadecimálního zápisu znaků. Šťastných deset se třeba promění v: www.bq--afqwl73b75z765h7n377373d75up6zh7mx7xh73f752a.com  – to je pro běžnou praxi nevhodné. Problém ovšem není v normě URI, nýbrž v technickém vybavení, které pro tuto eventualitu nebylo ustrojeno.

V Microsoft Internet Exploreru (MSIE) internacionali­zované domény fungují pouze, jsou-li do adresního řádku zapsány bez schématu. Ani potom ovšem doménu nejdříve neověří běžným způsobmem v DNS systému, ale MSIE s ní naloží jako s klíčovým slovem, které projde databází, a teprve potom je v řetězci odhalena doména a dotaz správně přeložen a směrován. V ukázkových doménách WorldNames ovšem problém s odkazy zmizel.

ebf - partner 1

Přes potíže už nyní VeriSign umožňuje registrovat domény ve 39 znakových sadách, více než 350 jazyků. Cena je vyšší než u běžných registrací v gTLD, ale nikoli příliš vysoká: 30 dolarů ročně.

Zůstávají už jen dvě poslední otázky: kdy skončí testovací provoz, a kdy kromě gTLD začně s diakritiky domény registrovat CZ-NIC? Popravdě řečeno, ani na jednu otázku odpověď zatím neznám. Pod gTLD budou nynější neanglické domény považovány za testovací pravděpodobně do vydání závazného RFC nebo jiného standardu. O zavádění háčků do českých domén, pokud je mi známo, se zatím ještě ani neuvažovalo (není se co divit po výsledcích ankety pod únorovým článkem). Ale na příští týden svolal CZ-NIC tiskovou konferenci, budeme se tedy moci zeptat. Uvidíme, jak se bude situace kolem internacionali­zovaných domén dále vyvíjet.

Zaregistrujete si doménu s diakritickými znaménky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).