Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Dotazy čtenářů DigiZone.cz: O rozšiřování DVB-T, konkrétních modelech set-top-boxů a spolupráci s DigiZone.cz od Kamil Kolář - Protože na 53 kanálu vysílá Nova z Pradědu....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2008 19:22

    Kamil Kolář
    Protože na 53 kanálu vysílá Nova z Pradědu. Jediná pozitivní je vertikální polarizace ta by mohla zajistit, že by rušení nemuselo být tak výrazné. Buková hora jde hůř než 25 kanál z Prahy.
  • 25. 9. 2008 19:26

    Enik
    Řekl bych, že to s tím rušením nebude zdaleka tak hrozné. Jediný vysílač, který by mohl mít vliv na dálkový příjem k53 v Pardubicích, je Praděd. Jelikož se ale jedná o vysílač, který je odvrácený od směru příjmu z Prahy o 180st, neměl by být příčinou nějakého významného rušení. Zvýšení výkonu z Cukráku na 100kW znamená zvýšení úrovně signálu o 13dB. Rušení z Pradědu v Pardubicích určitě bude mít vyšší úroveň než právě těch 13dB, takže podmínky pro dálkový příjem se opravdu můžou zhoršit. Při použití vhodné antény je ale možné i takovéto rušení minimalizovat na úroveň, která bude mít nulový vliv na příjem z Cukráku. Můj osobní názor je takový, že podmínky pro dálkový příjem se na k53 dokonce zlepší!
  • 25. 9. 2008 22:42

    bez přezdívky
    Navíc vliv by mohlo mít i umístění antény vertikálně, což samo o sobě umožní značné omezení rušení. Sám díky tomu občas v Praze naladím na 39. kanále vertikální mux z Německa při přímé viditelnosti na Strahov, odkud horizontálně vysílá na témže kanále analogově TV Nova. Záleží rovněž na síle signálu z Pradědu, jaké jsou odrazy v okolí a pod. I použití kvalitní směrové antény s vysokým předozadním poměrem může danou situaci řešit, dále pak v literatuře jsou různé návody na potlačení rušících signálů mapř. pomocí druhé antény a vhodným fázovým posuvem rušícího signálu, aby došlo k jeho odečtení od užitečného signálu.
  • 25. 9. 2008 23:09

    bez přezdívky
    180 st. není zrovna dobré, resp. je to horší než 90 st. protože zezadu většina antén signálu chytá poměrně dost (zvláště síta), anténu bude proto potřeba zezadu dobře odstínit. Problém by se neměl projevit při odlišné polarizaci, tedy příjmu ze Žižkova na anténu s vertikální polarizací, ale Žižkov zase bude mít v Pardubicích zřejmě slabší signál než Cukrák. Nutno souhlasit, že příjmové podmínky se zlepší, byť Praděd na stejném kanálu bude problém, ale řešitelný.
  • 25. 9. 2008 12:12

    Radek Donát (neregistrovaný)
    Vznik sítě 1 v Praze, resp. přesun programů ČT na 53 kanál z Cukráku, to je definitivní konec dálkového příjmu ČT v DVB-T z Prahy.

    Pokud to spravne chapu, ctenar z Pardubic ted prijima prazsky multiplex A (K25). Soucasny vysilac ma vykon 5 kW. Budouci vysilac muxu 1 na K53 ma mit vykon 100 kW. Nejak mi nejde dohromady proc ma byt konec dalkoveho prijmu. Stejne silny vysilac Bukova hora na K58 lze prijimat i na Vysocine (Ceskomoravske), coz muze byt tak 200 km. Jde snad o nejake lokalni ruseni na K53?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).