Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku DreamSky NXP256HD: PVR HDTV přijímač s UNI čtečkou a jedním CA slotem od anonym - Docela jsem se těšil na první zdvižený prst...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2011 9:29

    bez přezdívky
    Docela jsem se těšil na první zdvižený prst Ivane. Máte schopnost vždy vypíchnout podstatu pudla. Musím Vás ale v tomto případě trošku opravit. Tento jak píšete „TOTÁLNÍ NEKOMFORT“ je spíše obecná záležitost. Ten samý, nebo podobný efekt se totiž projeví i u profesionálního studiového rescalingu. Stačí si při vysílání některého starého filmu v SD kvalitě přepnout na HD kanál se stejným programem a tento jev uvidíme také. Totéž se stane, když v grafickém editoru u staré fotografie provedeme její doostření. U kvalitní fotografie si to však můžeme v rozumné míře dovolit a bude vypadat lépe. Nemáte ani pravdu v tom, že byste musel stále přepínat rozlišení. Toto platí pouze u opravdu špatných SD záznamů. Proto je v přijímači volba AUTO, která si s tím celkem dobře poradí. Přístroj tedy zvládá rescaling dobře, ale ne vždy je na místě jej použít. A ještě poznámka. Pokud jsem s něčím spokojen, tak to napíši a tento přijímač to je. Také mne mrzí, že můj Vantage TS HD, který byl před dvěma roky 4x dražší než tento toho umí víceméně stejně a něco dokonce neumí vůbec. Dnes rozhoduje poměr výkon/cena a zde je to splněno. Doufám, že se zde k tomuto problému vyjádří i noví majitelé tohoto přijímače.
    Pamětníkovi děkuji za upozornění na přehozené obrázky v textu.
  • 26. 1. 2011 1:48

    Ivan z Kolína
    Že nemá žádnou nevýhodu nebo mouchu? Seznam funkcí i stabilita jsou sice pěkné, ale co ta jakoby nepodstatná poznámka na závěr? "U SD programů je třeba někdy nastavit menší rozlišení nebo Auto, jinak je obraz až příliš přeostřen.". Co to jako má být? To budu muset přepínat rozlišení HDMI výstupu podle toho jestli zrovna koukám na SD nebo HD kanál nebo se mi bude HDMI výstup automaticky měnit? Asi nemusím připomínat, že ještě dlouho bude většina programů v SD, jen občas nějaký v HD, takže tahle vlastnost mi přijde jako TOTÁLNÍ NEKOMFORT. Když HD přístroj nezvládá kvalitní (subjektivně nerušivý) rescaling z SD, pak to není moucha, ale přímo sršeň, kterou by "přijímač roku" (ostatně, na nominace je 25.1. nějak brzo, ne?) podle mě rozhodně mít neměl :-).
  • 26. 1. 2011 10:18

    bez přezdívky
    Teď s Vámi celkem souhlasím, některé přijímače namají tak výrazný efekt rescalingu, chtěl jsem pouze na tento problém upozornit (i tvůrce firmware).Záleží také na nastavení například přehnaného ostření obrazu i v televizoru, a to se pak sčítá. Dovolím si však kacířskou myšlenku, že většina diváků tento jev na svých TV aní nepostřehne. Na velké placce to již je výraznější. Proto se těším na reakce majitelů a na aktualizace firmware.
  • 5. 2. 2011 15:40

    Karel Jahoda
    Dobrý den. Děkuji za recenzi?. Chtěl bych se ještě zeptat, zdali tento jev bude, resp. může být odstraněn pouze novým firmware? Vlastním LG60PK950, takže u mne to bude vidět hodně?
  • 8. 2. 2011 17:26

    bez přezdívky
    Samozřejmě že může, ale pokud sledujete v TV rescalingovaný pořad z SD na HD na některém HD kanále, tak tento jev můžete pozorovat také. Snad Vám časem zde sdělí názor některý z majitelů tohoto přijímače. Mohu jen znovu opakovat, že je to velice povedený přijímač a za tu cenu bych neváhal.
  • 26. 1. 2011 9:53

    Ivan z Kolína
    Jsou ale i přístroje, které mají rescaling vyvážený tak, že přepínání HDMI není potřeba, ne? Subjektivně to takhle vnímám třeba u Dreamboxů. Pokud televize zvládne rescaling lépe než HD přijímač, něco není v pořádku. Buď máte super extra dobrou televizi, což nebývá běžné, nebo přijímač dělá rescaling prostě blbě. Algoritmus rescalingu, pokud má fungovat správně, přece nemůže být nastavený tak, aby vytvářel co nejostřejší obraz, ale co nejpřirozenější obraz. Takové samozřejmě existují a argument, že je to běžné, ani že si můžu dát režim AUTO, který mi bude neustále "cvičit" s HDMI výstupem (tedy TV při každé takové změně blikat), neberu. Kvalitní - nebo chcete-li subjektivně pěkný - rescaling je základ, ze kterého jednoduše nelze slevit.
  • 26. 1. 2011 13:39

    Ivan z Kolína
    Nejspíš nejste jediný, kdo se na vylepšení těší. Každopádně je Vám ke cti, že jste se nenechal úplně zaslepit přehršlem MM funkcí a tuto mouchu (pro Vás, pro někoho sršeň) v recenzi zmínil.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).