Hlavní navigace

DreamSky NXP256HD: PVR HDTV přijímač s UNI čtečkou a jedním CA slotem

26. 1. 2011
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Autor: 115393
Dnes představíme jednotunerový satelitní přijímač na bázi Linuxu, který je horkou novinkou na našem trhu. DreamSky NXP256HD je elegantní a v pravém slova smyslu multimediální přijímač. Je střední velikosti (296 x 76 x 310 mm). Jeho cena je vzhledem k užitné hodnotě velice výhodná, umožňuje nahrávání na externí úložiště, připojení k síti, podporuje VBI i OSD teletext, vícejazyčné DVB titulky. Je to přijímač, se kterým si navíc vyhrajete a získáte tak další přidané hodnoty.

Přijímač bohatě splňuje energetickou normu EU a ve Standby má spotřebu menší než 1W/samotný přijímač v provozu spotřebuje 8W, po zapojení a provozu externích periferií např. disku apod. max. 25W.

Přední panel

Přijímač je dodáván v černém provedení. Displej VFD je na tomto přijímači umístěn netradičně vlevo. Nad ním jsou nahoře dvě diody, první je indikace napájení, druhá přítomnosti signálu. Pod nimi je rozšířený displej, kde v levé části jsou pod sebou tři ikony které signalizují REC – nahrávání, PLAY – přehrávání a USB – připojení externího zařízení. Následuje zmíněný zelený jedenáctimístný alfanumerický displej, který indikuje informaci o kanálu s číslem jeho předvolby. Delší názvy na displeji rotují zprava doleva.

DreamSky NXP256HD přední panel

Přijímač je velice elegantní a působí uklidňujícím dojmem. Dobře čitelný displej a informační diody neruší ani v úplné tmě a přijímač jistě zapadne do každé domácí sestavy.

Ve spánkovém režimu zobrazuje displej místní čas. Vpravo od displeje jsou dva ukazatele, vlevo Q – kvality a vedle S – síly signálu. Nad displejem jsou ještě další indikační ikonky. Odleva to jsou: Timeshift, Movie, MP3, JPG, ALL, SAT TV, RADIO, STEREO, AUDIO-L, AUDIO-R. V této části panelu se také nachází čidlo dálkového ovládání. Uprostřed je tlačítko z/do Standby. Při zapnutém stavu svítí okolo tlačítka modrý kroužek. Vpravo na předním panelu je odklopné víčko pod kterým se nachází jeden USB port, jeden slot s universální čtečkou karet a jeden CI slot pro CA modul.

Vrchní panel

DreamSky NXP256HD vrchní panel

Méně obvykle jsou na horním panelu umístěna tlačítka pro ovládání přijímače. Šest černých tlačítek umožňuje vstup do Menu, potvrzení volby, audio +/-, přepínání kanálů +/-.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva najdeme nejdříve F konektor pro výstup z tuneru pro připojení dalšího přijímače (Loop Out), dále vstup do tuneru přijímače z antény (LNB In). Pod nimi je jeden ze dvou portů USB. Následuje servisní konektor R232 pro aktualizaci software a pod ním jeden SCART. Dále trojice cinch konektorů pro analogový video a audio výstup a jeden port pro digitální audio výstup. Dále je zde HDMI konektor pro připojení k LCD nebo Plazma TV. Posledním portem je LAN konektor pro připojení Ethernetu. Na zadním panelu je ještě kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel.

DreamSky NXP256HD zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je mohutnější, a je ve své dolní části matově černé s protiskluzovou úpravou. Jeho vrchní část je kombinací leskle černé, chromu a stříbrné metalízy. V dolní části, kde jsou umístěny baterie, je zesíleno až na 2,5cm. Gumová tlačítka jsou barevně odlišena a popsána. Některá tlačítka jsou přímá, dostanete se přes ně přímo např. k rozlišení obrazu, formátu poměru stran, nastavení času, iniciujete nabídku PIP, obsah USB disku, EPG, titulkům, favoritním programům, Teletextu atd.

DreamSky NXP256HD dálkový ovladač

Podmíněný přístup

DreamSky NXP256HD CI sloty

V univerzální čtečce karet bez problému fungují karty CS Link, UPC Direct, T  T Cryproworks i ICE karta (obojí Skylink). Karta se vkládá čipem dolu a dopředu. V CI slotu můžete použít moduly různých systémů. CA modul Cryptoworks spolupracoval také s výše popsanými kartami. Modul Irdeto Smit spolupracoval okamžitě i s kartou Irdeto Plsys. od Skylinku.

Instalace

Menu je rozděleno do sedmi sekcí. Zobrazení (OSD) má skvělé barvy (32 bitů).

DreamSky NXP256HD hlavní menu

První nabídkou Hlavního menu je Instalace. V otevřeném okně pak najdeme další volby. První je Nastavení antény, další Fast Scan, Nastavení USALS a poslední CI & CA Menu.

DreamSky NXP256HD nastavení a ladění

Nastavení antény. Zde je výběr satelitu, nastavení parametrů LNB přijímače antény a ladění kanálů. DiSEqC 1.0/1.1/1.2/1.3 (USALS), podpora Unicable. Na dalším screenshots je ladění kanálů na příslušném satelitu. Přijímač má paměť pro uložení 100 satelitů, 4000 transpondérů a 10000 rozhlasových a satelitních kanálů.

DreamSky NXP256HD USALS

Nastavení USALS

DreamSky NXP256HD hlavní menu 2

Druhou nabídkou v Hlavním menu je Editace kanálů. První položka je Editace kanálů (Smazat, Zámek, Přejmenovat, Přesunout), další je Editace oblíbených (Movies, Sports, News, Music). V další nabídce Třídění kanálů otevřeme další okno s nabídkami Volné, Družice, Transpordér, Favoritní, Abecedně, a Původní seznam). V položce Smazání kanálů družice můžete smazat všechny naladěné kanály příslušného satelitu. V položce Tovární nastavení uvedete přijímač do stavu, v jakém jste jej zakoupili (Smaž vše, Smaž TV kanály, Smaž radia a Smaž kódované TV). V poslední položce tohoto menu Uživatelský seznam jsou dvě nastavení: Ulož (uloží všechna data a nastavení) a Načti.

DreamSky NXP256HD editace kanálů

Editace kanálů

DreamSky NXP256HD hlavní menu 4

Třetí nabídkou v Hlavním menu je Nastavení systému. V nabídce Systém nastavujeme Jazyk menu, Jazyk audiostopy, Hlasitost, Audio (AC3, nebo PCM) a další. V OSD nastavujeme jeho průhlednost i průhlednost teletextu, dobu zobrazení, TV systém (PAL, SECAM, NTSC) rozlišení obrazu (480p a 480i, 576p a 576i, 720p a1080i 50Hz,720p a1080i 60Hz,1080p 30Hz), formáty obrazu (PAN & SCAN nebo LETTERBOX), SCART výstup (RGB nebo CVBS). V nabídce Nastavení časovačů zvolíme ruční, nebo automatické nastavení přesného času, časovou zónu a letní čas. Dále Zapnutí a Vypnutí nahrávky s časovým posunem +/-. V menu Časy nahrávání můžeme zjistit naprogramování nahrávek. Poslední položka je Nastavení vypnutí přijímače. Máme na výběr 30, 60, 90 a 120 minut nebo Vypnuto. Toto menu obsahuje také Rodičovský zámek a Informace o přijímači.

DreamSky NXP256HD hlavní menu 3

Čtvrtá nabídka otevře další volby, kde první je You Tube, kde můžete sledovat videopořady přímo z Internetu. Druhou nastavujeme upřesnění nastavení připojení k Internetu (nastavíme parametry proxy serveru), který připojení zajistí. Ve VPN Setup zadáme adresu, uživatelské jméno, heslo a potvrdíme zapnutí. Čtvrtá volba podmenu je velice důležitá pro sdílení, kde opět musíme zadat adresu sdíleného úložiště, jméno, heslo, a posledním nastavením je povolení SMB nebo zákaz. Po těchto krocích vstoupíme do nabídky USB a můžeme sdílet vzdálené soubory (přehrávat, nahrávat na sdílené místo apod.).

DreamSky NXP256HD YouTube

Přijímač si hravě poradí s Youtube, můžete okamžitě prohlížet online videa. Výběr je z devíti nabídek (Nejsledovanější, Komedie, Hudba, Zprávy, Sport, Vzdělání, Zábava, Auta, Filmy a Hledat, internetovým Radiem, Sambou s nastavením adresy na síti, web browserem – k tomu je však třeba připojit myš nebo klávesnici s USB připojením, má FTP přístup a lze k tomu vytvořit také videoserver na PC i news. Po stisku F1 a přepsání původních serverů se dostanete na gshare a umí to mnoho dalších ne zcela legálních kousků pro studijní účely…

DreamSky NXP256HD hlavní menu 5

Pátou nabídkou je Síť. Ve WiFi nastavení zkontrolujeme IP adresu a stav sítě, ke které jste bezdrátově připojeni ( k tomuto připojení potřebujete zakoupit adaptér). K nastavení slouží okno Vyhledat připojení. Tam provedete i kontrolu funkčnosti tohoto připojení. Další síťová služba je Internetové rádio, Web prohlížeč, ve VFTP stahujeme software, data kanálů, hudbu, obrázky i mediální soubory. Nastavení sítě provedeme v nabídce Nastavení IP.

DreamSky NXP256HD internet

Web browser funguje pouze s připojenou klávesnicí

DreamSky NXP256HD FTP server

FTP Setting

DreamSky NXP256HD hlavní menu 6

Šestá nabídka Hlavního menu obsahuje USB Menu a USB Manažera. USB Menu nabízí pohled na disk a jeho soubory. Tam jsou roztříděna data do složek. Můžeme vybírat z těchto položek: Vše, Stream, Filmy, Hudba, Fotky, Software a Další. Všechny podporované soubory v těchto složkách mohou být otevřeny stiskem tlačítka OK. Jsou to soubory typů: *.avi, *.mkv, *.mp4, *.mov, *.3gp, *.mpg, *.ps, *.vob, *.dat, *.ts, *.m2ts, *.flv, *.asf, *.jpg, *.bmp, *.npg, *.gif, *.mp3 a další. Některé „nepodporované“ typy videosouborů stačí pouze přejmenovat a přijímač si s nimi většinou také poradí. Druhá nabídka v tomto okně je USB Manažer. V tomto správci souborů můžeme upravovat soubory. Červeným tlačítkem na dálkovém ovládání měníme jména souborů, Zeleným mažeme soubory a složky, Modrým tlačítkem formátujeme disk a Žlutým nastavíte cestu pro nahrávání a vytváření souborů.

DreamSky NXP256HD záznamy na disku

Pohled na soubory nahrávek na disku.

DreamSky NXP256HD hlavní menu 7

Poslední nabídkou Hlavního menu jsou hry Hexa a Mine

DreamSky NXP256HD listování kanálů

Listování kanálů

DreamSky NXP256HD banner na obrazovce

Informační banner se zobrazí při každém přepnutí na jiný kanál, nebo při zmáčknutí tlačítka INFO na dálkovém ovládání Banner běží na popředí právě sledovaného programu. Aktivní ikony vpravo nám ukáží další info o parametrech programu. Při opětovném zmáčknutí tlačítka INFO se objeví nad bannerem podrobný popis vysílaného programu. Delší texty pomalu rotují odzdola nahoru. Informace k následujícímu pořadu získáme stlačením pravé šipky na dálkovém ovládání.

DreamSky NXP256HD multipicture

Přijímač podporuje funkci PIP náhledů. Můžeme zvolit 4, 9, 10, 12, 13, a nebo 16 náhledů najednou.

DreamSky NXP256HD teletext

Teletext

Teletext se zobrazuje ve zmenšeném okně na popředí programu. Je dobře čitelný a česká diakritika je bezchybně zobrazována. Stránky se načítají velice rychle.

EPG

7-denní elektronický programový průvodce (EPG) je přehledný. Pracuje v denním a týdenním zobrazení (pomocí Červeného tlačítka). Vpravo od zvoleného programu je časová tabulka dalších pořadů a pod nabídkou zvoleného kanálu rotuje od zdola nahoru podrobný popis vysílaného programu. Z EPG můžeme lehce programovat nahrávání. Lze zvolit i ruční nastavení nahrávky.

DreamSky NXP256HD EPG

PVR

Přijímač podporuje toto formátování externího disku: FAT, FAT32, Ext2, Ext3, nebo NTFS. Nahrávky jsou u tohoto přijímače ukládány ve formátu *.ts, a to je formát u kterého se nesetkáte se žádnými problémy při jeho zpracování. Při nahrávání můžeme sledovat jeden kanál (FTP, nebo zakódovaný) a zároveň jiný kanál /FTP, nebo zakódovaný) ze stejného transpondéru nahrávat. Během nahrávání můžeme přepínat na libovolný kanál na témže transpondéru. Programování záznamů je možné z EPG (lze nastavit i časový posun), nebo nahrávky nastavit manuálně.

Přehrávání záznamů a editace mimo satelitní přijímač

Záznamy pořízené na tomto přijímači jsou ukládány v rozkódované podobě a přehrajete je tak bez problémů i ve svém PC v různých přehrávačích (zde jsou ukázky KMPlayeru, VLC Media Playeru, nebo GOM Playeru), nebo v Playeru většiny nových televizních přijímačů. Svůj disk s nahranými záznamy tak můžete vzít třeba na návštěvu ke svým známým a pochlubit se s nimi. Záznamy *.ts lze zpracovat v mnoha editorech. Osvědčil se například DVR-Studio Pro, kde soubor nejen sestříháte, ale také převedete např. na soubory MPEG a po authoringu i vypálíte na své DVD.

DreamSky NXP256HD GOM player

GOM Player

DreamSky NXP256HD VLC player

VLC Media Player

DreamSky NXP256HD KMPlayer

KMPlayer

Hodnocení a závěr

Tato novinka mne velice mile překvapila propracovaným a stabilním firmware. Rozhodně aspiruje na označení Přijímač roku 2011. Za prodejní cenu toho přijímač umí ale mnohem víc, než je možné zde představit a zveřejnit. Většina nových přijímačů má po uvedení na trh značné problémy se stabilitou a další mouchy, to však v tomto případě neplatí. Ač se jedná o novinku, přijímač již vzbudil značnou ale zaslouženou pozornost. Výborné jsou dva porty USB, jeden na zadním a jeden na předním panelu. Obraz HD kanálů je reprodukován ve vynikající kvalitě. U SD programů je třeba někdy nastavit menší rozlišení nebo Auto, jinak je obraz až příliš přeostřen. To se projeví hlavně u nekvalitních starých analogových záznamů a starých filmů, kde to působí rušivě. Překvapí také možnost přehrávání značného množství multimediálních souborů. Přijímač má již také neoficiální firmware.

Ač jsem se opravdu snažil najít na tomto přijímači také něco negativního, moc toho není. Mohu mu pouze vytknout neúplný překlad některých výrazů v menu a menší prodlevu při přepínání programů, cca 1sec. V době uzávěrky tohoto textu je právě uvolněna druhá aktualizace, a tak jistě došlo k dalšímu zlepšení a rozšíření funkcí.

Zde je link na předposlední aktualizaci firmware verze 1,13:

http://www.mul­tiupload.com/NDU­OPGG5A1
Další aktualizace firmware z 24.1.2011 verze 1,14 je zde:
http://www.mul­tiupload.com/Q4D7M7E­Q5Q

Z parametrů přijímače bych uvedl ještě toto:

Převod mezi normami PAL/SECAM/NTSC
Podpora přidání, výmazu, přesunu a přejmenování satelitů
Podpora přidání, výmazu a opravy transpondéru
Podpora 8 oblíbených skupin a rodičovského zámku
Podpora zámku, výmazu, přesunu a přejmenován programu.
Podpora seznamu programů, 4 třídící funkce (Volné/Kódované, Satelit, Transpondér, Abecední).
Jednoduché funkce: Přesun skupin nebo Zobrazení historie
Aktualizace SW (data, jádro a soubory systému) přes USB nebo Ethernet
Podpora funkce Zoom

Přijímač řídí procesor: NXP8735E, frekvence procesoru je – 320 MHz, Flash 128MB,
SDRAM memory – 256MB, Ram: DDR 256MB.
V testovaném přijímači byl instalován firmware z 27. prosince 2010:
H/W Ver – V1.00, S/W Ver – V1.11, Loader Ver V1.00
Aktualizaci firmware je možné provést třemi způsoby, a to: přes Porty USB, RS232, nebo LAN.

Balení obsahuje:

• Přijímač DreamSky NXP256HD • Dálkové ovládání • 2× AAA bateriie • Stručná uživatelská příručka v češtině.

Poklepáním levým tlačítkem myši na kterýkoliv obrázek jej zvětšíte v novém okně.

cif 24 - early cena - média

Fórum: http://forum.sat­digitalne.cz/vi­ewforum.php?f=278
Utility: http://www.fo­rum.satdigital­ne.cz/viewforum­.php?f=282
Diskuse: http://forum.sat­digitalne.cz/vi­ewforum.php?f=280
Dojmy: http://forum.sat­digitalne.cz/vi­ewtopic.php?f=280&t­=6679
You Tube – obsah balení: http://www.you­tube.com/watch?v=5Thip­tpp_II
You Tube – instalace: http://www.you­tube.com/watch?v=UJ­BADULKJgE
You Tube – menu přijímače: http://www.you­tube.com/watch?v=o­UXLK_VzQNA&fe­ature=related
STB Editor: http://www.tvdi­gitalne.cz/fi­les/1030/STBE­ditorV1.11.rar

První dodávky přijímačů jsou dodávány v náhradním balení, kdy je krabice opatřena pouze nálepkou. Barevná
krabice je již ve výrobě.
Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/dre­amsky-nxp256hd.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 490 Kč včetně DPH
Fotografe a screenshoty autor + 1× reklamní foto

Co Vám u tohoto přijímače ještě chybí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).