Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Příjem HD programů přes DVB-T2 by mohl být v Česku zpoplatněn od VS - Na druhou stranu i v oblasti DVB-S probíhá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2010 15:18

    VS
    Na druhou stranu i v oblasti DVB-S probíhá vývoj v možnostech rozvodu a rozbočování signálů. Jinak i já vnímám "tradiční" vlastnosti rozvodů DVB-S jako problematické - ať už pro větší instalace v bytovéch domech, nebo i v rodinném domě. Pokud by fakt DVB-S měl být jediný způsob příjmu, pak by v každém bytě měla být možnost alespoň 3-4 nezávislých tunerů (2×TV + rekordér není nic neobvyklého), což se dnes řeší problematicky.

    Jeden příklad, který už jsem tady zmiňoval - http://www.inverto.tv/guide/?p=12 - podle mě to má budoucnost, a rád bych se třeba od zdejších znalců DVB-S reality dozvěděl, hestli to znají, používají / nepoužívají a proč - nekompatibilní přijímače / vysoká cena atd.

    Další možností je transmodulace DVB-S programů do DVB-C nebo DVB-T. Pokud není cílem zpřístupnit ty tisíce programů na satelitu, ale třeba jen nabídku CS/SkyLink + pár zajímavých FTA programů, pak je to podle mě dobrá volba. Zatím je trochu problém cena těchto zařízení, ale ta by mohla výrazně klesnout - není na tom technicky nic složitého. Pak lze mít v STA volně to, co je zdarma v DVB-S, a další mormálně s dekódovací kartou. CI slot má snad každá nová TV.
  • 7. 12. 2010 14:35

    Pevy
    Podle mne je nesmysl placené DVB-T všeobecně (nejen DVB-T2). A nějaké zjednodušení rozvodů na tom nemůže nic změnit (samotné přijímače budou STEJNĚ NÁKLADNOU ZÁLEŽITOSTÍ, JAKO U DVB-S - a kolikanásobně vyšší náklady vysílatelů jsou na jeden program v DVB-T oproti DVB-S ?
  • 7. 12. 2010 14:49

    Ivan z Kolína
    Já myslím, že zjednodušení rozvodů mlže změnit hodně. Když tři domácnosti z jednoho činžáku se společnou anténou projeví zájem o placené vysílání, stačí když si pořídí kartu, případně modul a je to. V případě satelitu musejí zbudovat vlastní sat. příjem nebo přesvědčit všechny ostatní uživatele STA o potřebě úpravy rozvodů pro sat. Individuálně, u jednotunerového příjmu je samozřejmě úplně fuk jestli máte UHF nebo satelitní anténu. Jde o ten "hromadný" příjem v rámci STA nebo vícetunerových aplikací.
  • 8. 12. 2010 10:52

    Ivan z Kolína
    Ano, to by bylo super. Bohužel zatím chybí jednotný standard, který by podporovali jak výrobci sat. přijímačů a taky příslušenství (TV zásuvky, zesilovače, rozbočovače...). Transmodulace části spektra je řešení dobré, ale třeba pro rodinný dům nebo menší činžák dost drahé. Univerzálním řešením je nejspíš jen LNB Quattro a rozvod 4 kabely až k přípojným místům, která se pak vybaví multiswitchi (ty pak můžou produkovat tolik sat. výstupů kolik je tunerů). I to je ale dost nákladné.

    Prostě je to zatím problém. Přitom by neměl být problém udělat LNB, který by narval všechna 4 pásma do jednoho kabelu bez nutnosti přepínání z přijímače, tj. i snadného rozbočení. Znamenalo by to jen zvýšení frekvenčního rozsahu pro kabeláž a úpravu vstupních dílů sat. přijímačů. Dokud ale nebude nějaký jednotný standard, nikdo to neudělá :-(.
  • 8. 12. 2010 18:32

    bez přezdívky
    To nejsou 4 pásma, frekvenčně jsou to 2 pásma. Pokud by mělo být jen jedno, musely by se od LNB k přijímači přenášet signály o frekvencích 950-3000 MHz (namísto stávajících 950-2150 MHz). Výběr polarizace lze dělat jen v LNB. Pro současný přenos signálů konvertovaných z obou polarizací by muselo být přenášené pásmo frekvencí 2x širší, tj. až do 5050 MHz!
  • 8. 12. 2010 20:00

    Ivan z Kolína
    Je to ještě trochu jinak. Já jsem koukal na ten Unicable od Inverta a oni už na to jsou i LNB, multiswitche a některé receivery. Podle všeho se tímhle systémem taky vždycky přenáší jen část pásma, které si vyžádá tuner, ale je to tam poskládáno tak, že se to tam vejde všem receiverům a je to komplet v normálním frekvenčním rozsahu, tj, 950-2150 MHz. Při kaskádovém zapojení Unicable multiswitchů od Technisatu prý lze na jeden anténní kabel sériově připojit až 40 tunerů s podporou Unicable. To už je docela dost i na průměrný činžák.

    Jen jsem nikde nenarazil na řešení připojení starších receiverů. Viděl jsem nabídku několika multiswitchů se vstupem z LNB Quattro a výstupem Unicable, ale nikde jsem neviděl koncový multiswitch, který by měl vstup Unicable a výstup pro několik "normálních" tunerů, které Unicable neumějí (jejich pořád ještě dost). Existuje něco takového taky a za nějakou rozumnou cenu? Pak by to bylo použitelné.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).