Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku DVB-T2 má problém s kmitočty, financováním a protinázory. A co trh s přijímači? od Petr Svoboda - Kmitočty by se ušetřily, protože T2 vystačí s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 5. 2012 8:45

    Petr Svoboda

    Kmitočty by se ušetřily, protože T2 vystačí s méně kmitočty přes celou republiku. To už ukázal předchozí test. Předpokládá to ovšem překlopení aspoň jednoho současného multiplexu do T2. Což asi není v krátkodobém horizontu možné.
    A třeba chtějí ČRa také říci, že vymění kmitočty dvou multiplexů (vlastního a ovládaného) za jeden.

  • 23. 5. 2012 8:34

    Pamětník

    Dovolím si ocitovat tu část článku, která ve zkratce reprezentuje onen rozpor mezi ČTÚ a ČRa :"Předseda ČTÚ Pavel Dvořák argumentuje nedostatkem volných frekvencí. K jejich dostatku by ale zavedení vysílání DVB-T2 významně přispělo (pramen ČRa)."

    Volné kanály pro test DVB-T2 nejsou, ale tím, kdyby se DVB-T2 zavedlo, by se naopak kanály uvolnily? Samozřejmě, že by to byla pravda jen v případě, že by bylo vysílání v DVB-T střihem ukončeno a okamžitě je nahradilo DVB-T2. Tato situace ale určitě nenastane a proto je argument ČRa jen matoucí a lživý. Snad každému je jasné, že přechod z DVB-T na DVB-T2 musí být pozvolný a nelze ho bez miliardových investic urychlit. Pouze ČRa by na tom vydělaly, kdyby jim konečně začaly investice, s předstihem vložené do schopnosti vysílat i v normě DVB-T2, přinášet zisk.

  • 23. 5. 2012 15:14

    Pamětník

    Nemohu si pomoci, ale Petr Svoboda mne nutí reagovat na jeho příspěvek : "Kmitočty by se ušetřily, protože T2 vystačí s méně kmitočty přes celou republiku. To už ukázal předchozí test. Předpokládá to ovšem překlopení aspoň jednoho současného multiplexu do T2. Což asi není v krátkodobém horizontu možné. A třeba chtějí ČRa také říci, že vymění kmitočty dvou multiplexů (vlastního a ovládaného) za jeden.".

    O tom, že má DVB-T2 větší kapacitu, to snad ví každý. Dokud ale DVB-T2 nenahradí alespoň 2 MUXy v DVB-T, nic se tím neušetří. Paralelní provoz obou norem by nic neušetřil, naopak více spotřeboval. Věřím, že by ČRa udělaly cokoliv, aby vydělaly. Ale jejich zákazníci = ČT a hlavní komerční stanice několik let nepřistoupí na to, aby se "jejich" DVB-T MUXy vyměnily za jeden DVB-T2. Ztratily by tím diváky a nesplňovaly pokrytí pro udržení licencí. Respektivě, pokrytí by možná papírově plnily, ale požadované % diváků by na to nemělo přijímače.

  • 23. 5. 2012 18:54

    bez přezdívky

    Ten optimismus z nějakýho testu bych tak moc nesdílel. U DVB-T taky bylo velký nadšení, jaká je to pecka - a kolik problémů se pak vyrojilo po spuštění řádnýho provozu, netřeba popisovat.

  • 23. 5. 2012 19:27

    ivovi (neregistrovaný)

    Mam za to, ze v CRa to mysleli tak, ted kmitocty jsou, ale v blizke budoucnosti jich ubude diky DD1 a v delsim vyhledu jich pak mozna zmizi vyrazne diky DD2. A T2 vysilat proto, aby se T2 zarizeni postupne a nenasilne rozsirilo mezi divaky. Je jasne, ze CRa na tom maji svuj ekonomicky zajem. Na paralelni vysilani DVB-T a T2 je cas vhodny ted, pak to bude slozitejsi. Nyni se mohou pouzit docasne kmitocty, pak uz ne a pri paralelnim vysilani by se musely muxy "setrepat". Ostatne, takove rosady byly v UK a jak si to Ofcom vymyslel, tak to nakonec pokud vim bylo:
    http://www.ukfree.tv/fullstory.php?storyid=1107051316

  • 24. 5. 2012 7:40

    bez přezdívky

    Původní záměr byl sehnat něco už s tunerem DVB-T2, když by to třeba příští rok rozjeli i v ČR... Ale s DVB-T2 jsem našel jen jeden zobrazovač SONY, jinak nic. Prolezl jsem, až na jeden, zcela všechny kamenné obchody v našem městě. Zalíbily se mi zobrazovače PHILIPS, ovšem neměly tuner DVB-T2. Ale jinak měli všechno současné jako Hbbtv, 3D, nahrávání na HDD, zcela otevřený net, kterým se podívám klidně i na vlastní www atd. Takže není nic, co by to nemělo a neumělo. Mimo toho DVB-T2. To to prostě neumí. No a ty s označením H mají jen tunery DVB-T a DVB-C a ty s označením K mají i s DVB-T i s DVB-C i s DVB-S2. No a ty H u nás neměli, měli všude jen ty K. Tak ač jsem sháněl a dělal vše proto abych sehnal H, tak nakonec jsem koupil ten s K tedy i s integrovaným DVB-S2 tunerem. Ubyl mi tedy na stole ovladač a práší se jen na jednu krabici. Ovšem samozřejmě ten sat tuner je tam podprůměrný, tedy nic od toho očekávat nelze. Nic méně vrazuil jsem do toho starý modrý modul PHILIPS a ICE kartu a rozjelo se to. Takže jsem sundal MOTOR, ten to neumí. Běžel koupit monoblock. A od včerejška jede tedy jen tento sráč s monoblokem 19,2 + 23,5....

  • 24. 5. 2012 7:48

    bez přezdívky

    V podstatě je to takové multimediální televizní zařízení...
    DVB-S2 / 23,5 + 19,2
    DVB-T / Ještěd, Černá hora, Lobau, Jelení hora.
    NET ADSL2 Telefonica O2
    Bere to tedy televize ze satu, země a netu.
    Jedině na DVB-T2 si budu muset někdy dokoupit krabici, tedy STB až to někdy u nás začne. Jinak jer to zapojeno normálně v sítě s 3 dalšími PC a přehraje to z nich cokoli.

  • 24. 5. 2012 8:02

    Petr Svoboda

    modrý Philips s ICE ti funguje? To zírám. Co já se s ním natrápil, než jsem ho vyhodil. Ale pravda je, že nikdo v okolí neměl Philips televizi, tak to bude asi tím.

  • 24. 5. 2012 8:04

    bez přezdívky

    V podstatě to má dvě taková závažnější omezení.
    Neumí to DVB-T2.

    A DVB-S2 je oříznuté pouze na 4 LNB, není schopno to tedy ovládat ani motor ani přepínat třeba 7 LNB apod. I když i ty pozice by šly asi obejít pomocí nějakého pozicionéru apod. Takže zase takévá závada to není. Ale prostě on motor neumí. Jen je tam možnost nastavit 1 LNB nebo 2 LB nebo 4 LNB. Nic jiného. No tak jsem to zredukoval, ale stejně jsem v poslední době tj, poslední asi 2 roky nikam skoro netučil a byl stejně stále na Sky Linku. Jsem zlenivěl. No tak je to jedno. Tak asdi takhle. Žádná super mašina na DVB-S2 prostě nebude. Bude tento krám. Ono mi to stačí.

  • 24. 5. 2012 8:12

    bez přezdívky

    Já jen vím, že ZIP tady psal, že v něčem chodí a v něčem nechodí.
    Otec ho měl v STB Golden Interstar a v tom s ICE kartou nechodil. Ale mám dojem, že ZIP psal, že v Humax 5400 chodí. No a neboť mám doma Humax 5400 a Ferguson 8018 USB, vzal jsem si ho od otce zpět, stejně byl můj a jemu jsem tam dal na kartu ICE modul Irdeto. No a modrýho Philipse jsem si přivezl domu, že ho zkusím v tom Humax 5400 a tom Fergusonovi 8018. Jenže mezi tím jsem si koupil tuhle televizi. Strčil ho do ní a ono to běží. Tak ho tam asi v poho nechám. A také jsem vyjádřil doměnku, že možná úspěl proto, že to je philips na philipsu.

  • 24. 5. 2012 13:19

    bez přezdívky

    Takhle bych to neformuloval. Za prvé, nikdo mne nenutí ten integrovaný sat tuner používat v podstatě kdykoli, kdy si to rozmyslím, tak se dá normální STB DVB-S2 dokoupit... Jen mi to teď přijde poměrně zbytečné.... Za druhé ten tuner je velice solidní a řekl bych, že i mimořádně citlivý.... takže v tom nikde žádný problém není. Problém je v tom komfortu, který jako běžné STB, to prostě neposkytuje. Tedy omezení na 4 LNB. Stanice nejdou odmazat pouze přesouvat nebo dát do oblíbených. Plus lze mít zapnuté nebo vypnuté automatické dolaďování nových stanic atd. Prostě řekněme, že v tomto je to podobné tomu softem doprasenému Humaxu 5100. Jako když si vezmeme cenu bez sat tuneru tak by byla dejme tomu o 2 tisíce nižší, čili cena takové +/- Arivy, která ovšem udělá mnohem více práce. Nic méně, říkám v polici není další STB, další DO neleží na stole / jistě to by šlo zase obejít univerzalem/ no to je celkem fuk. Zatím jsem sundal motor, nechám to takhle zuvidíme jak mi to bude vyhovovat. Když by ne, není problém např. dokoupit Arivu či něco obdobného a motor zase nahodit, že....

    Jenže jak jsem tu napsal, já měl roky multifocus Astra 19,2 a Hotbird.
    Bylo mi to málo, tak jsem dal motor. Měl jsem naladěných asi 15 pozic, ale to už zase na mne bylo moc. V podstatě mimo 23,5 a 19,2 jsem využíval jen 28,2. Sporadicky 1°W občas možná 5°. Jiank snad nic. Prostě začal jsem se dostávat k názoru, že ten motor v podstatě nepotřebuji. Snad budu litovat jen té 28,2, jinak prostě nic jiného nepotřebuji....

    No a když na to přijde multifokus na 4 LNB by šel udělat taky. To by to zvládlo. Tak to také může dopadnout. Uvidíme. Te´d to nechám chvilku na těch dvou Astrách a uvidíme, jak mi to bude vyhovovat.

  • 24. 5. 2012 18:03

    bez přezdívky

    Z vlastní zkušenosti vím že motor je vhodný spíše do "vedlejších" místností kde si člověk může točit kde chce a jak chce aniž by někoho omezoval ale určitě ne na hlavní telku v domácnosti. Na té jsou určitě ty 4 pozice /28+23+19+13/ dostačující,ale monoblok teda zdaleka ne. Na to ale přijdeš hodně brzy i sám. Co se týče toho tuneru tak škoda mluvit,ten je drahý i zadarmo,nemluvě o tom že vůbec nic neumí. Samozřejmě tvoje peníze,tvoje rozhodnutí.

  • 24. 5. 2012 18:58

    Steve

    Ale jo, je to dobrá mašina ... na to že to jede z TV tak super :-) Však externí Sat se dá přeci kdykoliv kdyžtak připojit. Jinak pro klasiku je dobré ten Monoblok na obě Astry? Nebo je lepší na kombinace Astra + Hotbird?

  • 25. 5. 2012 6:53

    bez přezdívky

    Tak říkám, že jsem sháněl Háčko, čili bez sat tuneru. Ale měli jen Káčko. Tedy ze sat tunerem. A když už tam je. No alespoń koukám, co to umí a neumí. Jinak jsem si chtěl původně koupit Vu Uno. Ale koukal jsem po těch všelijakých AZ Boxech a co je tady a i jinde, kde tak bylo. Konec konců možná bych nepohrdl ani tou Ferguson Ariva 200E. No ale o to nejde. Druhou anténu 85cm z balkonu jsem sundal. Nyní mám je 105cm na strřeše s monoblockem. Nebyl by říkám probém 4 pozice. Ale ty přepínače na 4 jsou prý dost poruchové. Nechce se mi ho, co rok měnit. A ten monoblock by měl mít méně problémový. No k těm UK. Těch je relativně škoda. No k tomu HB. HotBird měl obrovský význam, když chodil Stream z EMU a TPS taky a ještě i Polsat Cyfrovy. Ale dnes co, mohl bych sdílet TVN nebo zase shánět někoho, kdo mi nechá sdílet Sky Italia. Už jsem na to línej. Víš co, to fakt mělo obrovský význam, když ve sky Link i v UPC bylo defakto kulové. Pak člověk trávil u Sky Italia nebo Poslat Cyfroveho hodiny... Ale dneska ? Abych pravdu řekl, tak mám ve Sky Link, skoro všechno, co potřebuji. Takže už mi to nepřijde zase až tak důležité. Nehledě na to, že když jsem měl multifocus A1+HB, ještě jsem to stačil sledovat. Když jsem pak měl na motoru asi 15 pozic, tak už jsem ztrácel přehled a bralo mi to moc času. Tohle tedy A1+A3 zase zvládnu. 2 družice jsou prd, to už se nechá tak nějak ukočírovat. Ale 4 nevím, no. Zdá se mi to moc. Ale LNB se mi doma povaluje dost, odhadem tak asi 5. Nebyl by to v podstatě problém. Ale nevěřím těm přepínačům na 4 pozice. No tak, co, když tam ten tuner je. Tak tam je. Zatím na něj pojedu. Fakt celkem nevím, co bych na tom HB honil. Když by ta nabídka ve Sky Linku nebyla. Jako tomu bylo. Ale ona tam je. Docela slušná. A už mne to nebaví si to domýšlet z polštiny nebo němčiny nebo angličtiny, říkám, že jsem strašně línej. Tedy tou současnou českou nabídkou jsem zlenivěl. Nemám potřebu to honit v polštině nebo angličtině. Je kolem toho moc práce, stále lovit, kdo poskytne sharing. Už mi to prostě nebaví, skoro jsem se přestal na televizi koukat. Obávám se, že A1+a3 mi opravdu bude stačit.

  • 25. 5. 2012 15:36

    bez přezdívky

    No José,upřímně řečeno občas opravdu překvapíš. Který chytrolín ti navykládal ty naprosté nesmysly o poruchových Diseq 4/1 přepínačích smím-li se zeptat. V životě jsem neměl v ruce /kupuji zásadně přepínače od EMP Centauri,v tomto případě P.164 IW/ jeden jediný vadný kus a to mi jich již pár desítek rukama prošlo. Naopak když se ti po...e monoblok tak ho můžeš vyhodit rovnou celý poněvadž opravit se to nedá,už jsem to tak pár lidem kteří si taky poradit nedali dělal.

  • 25. 5. 2012 15:53

    bez přezdívky

    To už fakt nevím. Někde jsem o tom něco zahlédl. Já mám je na dvě, co jsem měl na to A1+HB, ten šlape do teď bezvadně, chvilku jsem měl na jedné větvi motor, na druhé pak Thor s UPC, potom zase na jedné straně Astru 23,5 se Sky linkem a na druhé Thor s Upc alias FreeSatem...
    No, že monobloky nebyly nic moc a už jsem jich pár vadných viděl, to je fakt, nic méně ty přepínače na 4 kousky prý byly ještě horší. Já na 4 nikdy neměl. Jen mám na dva a motor. No tak jo, tak já ti tedy uvěřím, tak možná někdy až budu mít chuť tak si zajdu nějaký koupit a předělám to na to maximum tohoto stroje tj. ty 4 kousky. Asi bych to viděl na již zmíněné 28,2 a 13,0 a více už se s tím asi zabývat nebudu. Leda bych dával někam druhý talíř, ale to nemám v úmyslu, leda, že by mne napadlo třeba druhý talíř a motor a třeba ten Humax využít na chatě nebo tak... No uvidíme. V této chvíli je prostě na televizoru Philips klasický monoblock... Takže říkáš EMP Centauri, dobře zapamatuji si to.../ Hehe tak jsem se pobavil.../ vylovil jsem ten na 2, co to je zač a co myslíš ? EMP Centauri a právě o tom jsem četl, že ty na 2 jsou skvělé až nerozbitné a ty na 4 často vadné, tedy vydržící tak rok.... všem ona je to info tak 2 roky stará, tak jestli třeba tehdy měli nějakou vadnou serii ? Nebo koho naštvali...No můžu jeden koupit žo jo, to mi nic neudělá...

  • 23. 5. 2012 13:05

    bez přezdívky

    Jen k tomu ,,přezbrojování". Občas tu někteří tvrdí, že prý ,,všichni" přezbrojili. Občas tu jiní tvrdí, že naopak,,většina má ještě CRT Televizory".

    Dle mého názoru, je to tak půl, na půl. Tedy domnívám se, že půlka ,,už přezbrojila" Půlka ještě ,,nepřezbrojila".

    V každém případě díky MS v hokeji. Díky OH atd. Tedy i fotbalu. Nyní hlásili v rádiu, že prodej nových televizorů se o proti lońsku u nás zvedl o 8% a na Slovensku o 10%.

    Já řekl, že na DAB+ přezbrojím až bude někde v ČR signál. Ten je, ale jen v Praze, Brně a Ostravě . V Liberci stále ještě není. Chytám jenom Drážďany.

    Řekl jsem také, že tv na HD přezbrojím až zde budou Poláci s MPEG4. Jsou zde a přezbrojil jsem. Mohl jsem koupit už zobrazovač s tunerem na DVB-T2, měli ho. Nic méně zvolil jsem vybavenější bez tuneru DVB-T2.

    Jsem tedy přezbrojen a nyní už mi může být DVB-T2 lhostejné. Protože jsem přezbrojen blbě, tedy na soudobý standard HD, Hbbtv, 3D a Smart TV a tyhle zbytečné koniny. Ovšem jak se bude v ČR pokračovat s DVB-T2 a DAB+ si opravdu netroufám odhadnout, to by je fakt museli asi na tom ČTÚ všechny vyházet nebo já nevím...

  • 24. 5. 2012 11:44

    bez přezdívky

    Tak to tě lituju,tos teda dopadl. Místo motoru pouhopouhé 23,5+19,2E a místo kvalitního HD přijímače zabudovaný sat šunt. Brrr.
    Jinak ty Philipsy jako zobrazovače jsou fakt výborné,můžu doporučit. S HD mašinou super. Tos neudělal dobrý nákup na to jak dlouho tu o tom píšeš.

  • 25. 5. 2012 6:35

    bez přezdívky

    Tak v dnešní době jednoznačně Astra 1 + Astra 3A-3B.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).