Hlavní navigace

eCity podruhé

29. 9. 1999
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Příští pondělí, 4. října, je významné nejméně ze dvou důvodů. Nejenže se otevřou - zprvu jen pro odbornou veřejnost - brány Invexu, ale dokořán budou i virtuální vchody do nového eCity. Oproti prvnímu projektu však už tentokrát bude (skoro) všechno opravdické. I peníze.

Zhruba 30 tisíc vybraných obyvatel minulého eCity dostalo již minulý týden obálku s informacemi o novém dějství tohoto virtuálního města a nabídkou nového typu účtu u Expandia Banky – eCity účtu. Včera se pak konala tisková konference, na které zástupci organizátorů strhli z nového eCity i zbytky tajemství, které ho ještě halilo.

Start je naplánován na 4. října, tedy již na nadcházející pondělí. Na rozdíl od původního eCity už tentokrát půjde o opravdové peníze, nikoliv jen o virtuální „frfníky“ – ovšem o ně půjde také. Ve zkratce lze říci, že eCity postoupilo v evolučním cyklu o stupeň výše. Zatím je předčasné hovořit o konkrétní realizaci, protože přímo do eCity zatím nikdo nevidí, ale zdá se, že se tvůrci poučili ze svých minulých chyb. Nejde mi ani tak o problémy s dostatečnou konektivity či bezpečnostní stránkou věci, které byly nakonec během existence starého eCity postupně odstraněny, ale spíše o koncepční otázky. Hlavním mínusem minulého eCity byl podle mého názoru jeho scénář: po dvou třech dnech to pro každého musela být nuda k ukousání.

Nové eCity bude už mnohem více opravdové, ale bude zároveň zahrnovat i prvky zábavy, která snad bude také více opravdová. :-) Mělo by jít o skutečný virtuální obchodní dům, kde budou zastoupeni prodejci, kteří se jinak na Internetu ještě neobjevily – skutečné kamenné značkové firmy jako je Sony či Nike. Lidé zde budou moci nakupovat, aniž by se museli obávat bezpečnostních rizik. Tomu má napomáhat celý obchodní systém, který garantuje dodání do určité lhůty, možnost vrácení zboží apod. Podrobnosti myslím nemá smysl rozvádět, každý koupěchtivý občan eCity si je jistě zjistí, až bude eCity otevřené.

Aby však člověk mohl nakupovat, bude potřebovat buď standardní účet u Expandia banky, který má přeci jen pouze omezená skupina lidí a jeho zřízení a vedení je poměrně nákladné, nebo zvláštní eCity účet. Ten Expandia banka nabízí každému zdarma a dokonce ho můžete založit s nulovým zůstatkem. Jeho možnosti jsou oproti standardním účtům u Expandia banky výrazně omezeny, v podstatě na něj můžete jen ukládat peníze nebo je převádět (resp. inkasovat) ze svého účtu u jiné banky a následně z něj platit za své nákupy v eCity. Výrazně omezená je možnost převodů peněz z účtu (max. 2.000 měsíčně a ještě jen na několik málo účtů, které si předem definujete ve smlouvě). Oproti standardním účtům je nižší i úroveň zabezpečení, nedostanete populární „kalkulačku“. I k tomuto účtu je si ovšem možné nechat vydat mezinárodní platební kartu, byť jen elektronické Maestro.

Sám jsem si byl ze zvědavosti tento účet včera – ještě před tiskovou konferencí – založit. Je tak možné učinit i bez toho, že by klient na účet okamžitě vložil nějakou částku. Celá filosofie je – a správě – postavena na tom, že eCity účet je pouze sekundární a svůj hlavní účet má klient někde jinde. Ve své bance si proto může povolit inkaso ve prospěch svého eCity účtu a pak si nastavit, že se má hotovost na jeho eCity účtu třeba vždy 13. v měsíci doplnit na určitou částku převodem peněz z jeho hlavního účtu. Vzhledem k tomu, že jde o povolené inkaso, nemusí do své hlavní – patrně kamenné – banky vůbec chodit. Nemusí se ovšem bát ani bezpečností stránky. V případě, že by se někdo prolomil do jeho eCity účtu, mohl by mu sice jeho hlavní účet tímto způsobem „vyluxovat“, ale už by tyto peníze neměl šanci z eCity účtu dostat ven. Převody jsou totiž, jak už jsem uvedl, omezeny na 2.000 korun za měsíc a ještě jen na předem ve smlouvě uvedené protiúčty. Mohl by sice za tyto peníze něco nakoupit, ale i v tomto případě platí omezení, že zboží nakoupené v eCity je zasíláno pouze na jednu ze zvolených adres, které si opět každý musí předem vyplnit ve smlouvě.

Stále však mluvíme o obchodování, ale eCity by měla být i zábava. Velmi populární společenskou hrou jsou Monopoly, které jsou u nás známé hned pod několika názvy (především Dostihy a sázky, ale i třeba Stavíme Stalinův pomník :-). Právě tato hra by se nyní měla v eCity hrát, nepůjde už tedy jen o bezduché plnění denních úkolů, přestože i ty by si podle některých informací ve hře měly ponechat určitou úlohu. Zatím však není příliš jasné, jak budou tyto eMonopoly vypadat, vše se uvidí až v pondělí. Jsem však přesvědčen, že se tvůrci eCity poučili a tentokrát už nás to bude doopravdy bavit.

První eCity jsme na Lupě nehodnotili příliš vysoko, doufám, že jeho pokračovatel si zaslouží více chvály. Zatím mohu jen držet palce, aby se start vydařil.

KL24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).