Vlákno názorů k článku EET v testovacím provozu už jede. Zatím se ale zvedla spíš vlna dotazů od fd - Budou muset vykazat nejake zvysene odvody, a kde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2016 8:56

    fd (neregistrovaný)

    Budou muset vykazat nejake zvysene odvody, a kde jinde by ty penize vzali ... legracni bude predevsim to, az se odvody snizi, protoze cast poplatniku utece do zahranici a cast s podnikanim prasti.

  • 6. 11. 2016 17:08

    Kendy (neregistrovaný)

    cit.:"A nebo to bude tak, ze se hospody poschovavaji za nejake podivne subjekty ze zamori s majiteli, kteri o CR nikdy neslyseli."

    Na základě zákona o EET je v pravomoci kontrolního orgánu při opakovaných přestupcích (špatně vystavené účtenky) provozovnu zavřít.

    Moc si těmi zahraničními majiteli nepomohou. A hlavně je to velmi rychlé.

  • 6. 11. 2016 16:41

    Kendy (neregistrovaný)

    ano.. Je to možné..

    Na druhou stranu.. S kontrolním hlášením jsme v obdobné situaci. Jsou tam povinnosti, které se splnit nedají, nebo jejich splnění je krajně obtížné. Jsou to pravda věci, které nemají žádný vliv na daně. Formální pochybení řekněme.

    Ale kdyby daňová správa chtěla a šla po tom, tak může vybírat pokuty jak na běžícím pásu. Ve stovkách tisíc prakticky v každé firmě.

    Nicméně po tom ZATÍM nejdou. Kontrolní hlášení už běží poměrně dlouho a zatím nechávají poplatníky na pokoji. Třeba si to šetří, až toho bude víc (za víc měsíců).

    Uvidíme.. To spropitné je přece jenom něco jiného (připouštím). Tam jsou reálné daňové úniky. Ale pokud do toho stát půjde, tak se rozpoutá mediální bouře. Otázka je, jak moc ty peníze ze spropitného chtějí.

  • 6. 11. 2016 11:58

    Michal Krsek

    Nezapominal bych na pravou lidskou zavist. Vetsinou se nemusi dit nic, ale bude stacit, aby nekdo chtel konkretni hospodu zlikvidovat (konkurence, vyhozeny zamestnanec, starosta) ...

    Napriklad ty kontroly z bezpecnosti prace na kancelarskych pracovistich ...

  • 6. 11. 2016 11:54

    Michal Krsek

    Stat je v tom niceni firem a lidi opravdu dobry a efektivni.

    A nebo to bude tak, ze se hospody poschovavaji za nejake podivne subjekty ze zamori s majiteli, kteri o CR nikdy neslyseli. Ono to nemusi byt drahe, kdyz se to dela masove. Otazkou je, zda se toho nekdo chopi jako prilezitosti.

    Posledni moznost bude "kyzena koncentrace" vlastnictvi, kdy ten tlak proste ty male provozovny zrusi a hospodsti budou delat v kosteleckych uzeninach a nebo v MAFRA.

  • 4. 11. 2016 22:51

    Kendy (neregistrovaný)

    Já nevím, jak moc do toho stát bude chtít jít. Je docela možné, že je to jenom výstřel do tmy. Něco, co se reálně nebude uplatňovat. Je to opravdu možné.

    Pokud do toho ale stát (daňová správa) bude chtít jít, tak opravdu může. Není totiž podstatné jak Vy vidíte svůj dar.

    Podstatné je, jak to bude vidět onen kontrolor, který v dané chvíli nechal spropitné na stole. A můžete si být naprosto jistý, že ten Vás pohled sdílet nebude. On ten svůj dar bude vidět v úplně jiných souvislostech.

    On tam je kvůli tomu, aby zkontroloval EET. Aby zkontroloval, zda je spropitné vykázáno dle metodiky EET. A máte dvě možnosti. Buď si necháte dát pokutu za špatně vystavenou účtenku (za EET, nikoliv daň z příjmu), nebo se té pokutě budete chtít vyhnout, ale naženete se do nepříjemné situace ohledně dodanění spropitného u svých zaměstnanců.

    Ale jak jsem napsal. Připouštím, že se třeba nebude dít vůbec nic.

  • 4. 11. 2016 22:43

    :) (neregistrovaný)

    Darované spropitné je (už hodně roků) u číšníka/vrátného příjem v souvislosti se zaměstnáním a daní se v §6 = měsíčně na výplatní pásce. Podléhá většinou oběma pojištěním. Nerozhoduje od koho byl dar získán, ale v jaké roli. Kdyby tam ten samý číšník stál mimo svojí pracovní dobu a dostal od vás dvacku, bude to pro něj dar bez vlivu na daně.

  • 4. 11. 2016 22:18

    Ostap Bender

    Myslím, že nemáte tak úplně pravdu. Spropitné nemusí být příjmem firmy, pokud ho neplatíte kartou, ale v hotovosti. Podle mého názoru se totiž nejedná o tržbu, ale o DAR konkrétní osobě (zaplatil jsem účtovanou cenu, bylo mi vráceno do koruny a tady máš, Pepo, dvacku, protože jsi mi sympatický). Jak s ním ta osoba naloží, je její věc. Ideálně by všechny takové dary měla uvést ve svém daňovém přiznání, ovšem nikoliv jako příjem ze závislé činnosti (§ 6), ale jako ostatní příjem. Z takového příjmu se platí jen daň z příjmů a hlavně: Majitel (podnikatel) neodpovídá za to, co jeho zaměstnanec ve svém daňovém přiznání uvede (nebo co mu sdělí, že má uvést jako ostatní příjmy, pokud za něj DP zpracovává) a které podepíše.
    Potíž je v tom, že spropitné není u nás na rozdíl např. od USA povinné. Kdyby bylo, měl by to FÚ snadné. Takhle mám dojem, že se o tom bude hodně mluvit, ale těžko se s tím něco podnikne.

  • 4. 11. 2016 22:15

    Kendy (neregistrovaný)

    Nejde o to, že by bylo spropitné zakázáno.

    Opravdu je možné spropitné dát na účtenku a dodanit. Některé hospody (no dobře.. spíše lepší restaurace) to tak u nás dělají roky. Dostanete účtenku s místem na doplnění výšky spropitného. Připíšete spropitné dle vlastní libovůle a zaplatíte celkovou částku třeba kartou. EET ten proces trošku zkomplikuje, ale v principu je to řešitelné.

    Jde o to dodanění. Sníží čistý příjem obsluhy. Velká a úspěšná restaurace si může dovolit vyšší ceny a z nich zaplatit obsluhu. Ta pak dostane v čistém tolik, že jim to dýška vynahradí.

    Malá hospoda je v bludném kruhu. Když legálně vyřeší spropitné, dodaní co má a zvedne hrubý příjem obsluhy, aby jim ten propad vynahradila, tak se ji zvednou o hodně náklady. Bude muset zvednout ceny. Když to konkurence vedle neudělá, tak ta poctivá zkrachuje.

    Bylo by nutné, aby to udělali všechny. Zákazníci to zaplatí v cenách. To bude hodně remcání, ale třeba já bych to dokázal akceptovat. Protože si myslím, že by se to udělat mělo.

    Jenže bohužel ten proces "přinucení" bude muset nezvratně obsahovat i výrobu mnoha odstrašujících případů. Stát (FU) bude muset nejednu hospodu exemplárně zničit, tyhle případy medializovat, aby tím zastrašil ostatní a přinutil je udělat co po nich chce. Nedokážu si představit, jak to udělat jinak.

    A ten proces výroby exemplárních případů.. To nebude nic hezkého. S tím mám trošku problém se srovnat. Spoustu lidí to opravdu zničí.

  • 4. 11. 2016 22:01

    Pavel (neregistrovaný)

    V zemích, kde jsou dýška zakázaná, to prý řeší tak, že hospody mají v nabídce několik předražených položek, a kdo chce dát dýško, tak si prostě objedná takovou věc. Dýško je pak součástí tržby a podle tržeb na těchto položkách se můžou třeba vyplácet odměny personálu.

  • 4. 11. 2016 21:27

    Kendy (neregistrovaný)

    S dýšky je to komplikovaná věc.

    Každých pár let se to někdo snaží "vyřešit", rozuměj dodanit. Úplně v principu nejsem proti.. Lidi, kteří žijí ze spropitného si neuvědomují, že když dělají za nějaké naprosté minimum + dýška, tak se jim právě z tohoto minima taky bude počítat důchod. Jak starobní, tak případně invalidní. Že se jim z toho počítá nemocenská, nebo průměr na dovolenou.

    Je to problém. Něco by se s tím udělat asi mělo.

    Co se týče úpravy v zákoně o EET. Nejsem si jistý, jak moc je to nebezpečné (jak moc může majitele, nebo zaměstnance na těchto paragrafech úředník utopit).

    Nejdřív jsem si myslel, že to není problém, ale později si uvědomil, že to problém být může´.

    Zákon 112/2016 definuje jenom dva způsoby, jak pracovat se spropitným. Tedy krom toho, že na stěny pověsíte cedule "Neurážejte naše zaměstnance spropitným. Platy mají dostatečně vysoké" a každému zaměstnanci necháte podepsat směrnici, že "spropitné se zapovídá". Když pak zaměstnance přichytí kontrola se špatně vykázaným spropitným, tak zaměstnance přímo před kontrolorem demonstrativně vyhodíte a máte klid. Netvrdím, že je to nějak extra praktické řešení.

    Zpět k zákonu. Spropitné může být součástí příjmu firmy. Pak musí být vykázáno na EET účtence a samozřejmě příslušně zdaněno. Daň z příjmů, odvody (u živnostníků). Zaměstnanci z něj neuvidí logicky nic.

    Nebo může být příjmem zaměstnanců. Do toho se počítá i situace, kdy majitel dýška sesbírá a následně rozděluje podle nějakého klíče zaměstnancům. Něco číšníkům, něco do kuchyně... Musí ale rozdělit 100%. Nesmí si nic nechat a musí tuto skutečnost být schopný prokázat. K tomu musí mít nějakou směrnici, jak to vlastně bude provádět a dělit.

    V takovém případě spropitné na účtence být nemusí. Ale logicky se musí objevit na výplatní pásce zaměstnanců. A musí z něj být odvedeny daně a odvody. To znamená logicky podstatný propad příjmů obsluhy.

    Slyšel jsem o lidech, kteří to zkouší vyřešit tak, že přidají zaměstnancům nějakou paušální částku do mzdy a nazvou to "přerozdělené spropitné". Tak něco jako 500 korun. Z toho zaplatí odvody a zbytek nechají jak to bylo. Nevím, jestli je to rozumné. I ti kontroloři nejsou úplně blbí. Ví, kolik asi tak dělají dýška za měsíc a 500 korun na pinklici to určitě nebude. Zpochybní to, nebude možné jim to doložit a dojde na určení pomocí pomůcek a to bude to velmi zlé.

    Je to zákeřné. Přijde ČOIka (i oni se školí na kontrolu EET). Koupí si oběd. dostanou účtenku. Zákeřně nechají spropitné. A za chvíli se dovalí s průkazy v ruce. Budou schopni prokázat, že nechali spropitné. Spropitné nebylo na účtence, takže musí být příjmem zaměstnanců. Sepíšou protokol, kde to bude uvedeno. Není jiná cesta, protože pokud nebylo na účtence, tak tvrdit že spropitné je příjmem firmy znamená zpochybnit vlastní účtenku a sám si říct o pokutu 500 000.

    Odnesou si protokol a za pár dní dorazí další kontrola, tentokrát už z finančního úřadu. Budou mávat podepsaným protokolem (který je vlastně potvrzením toho, že spropitné je příjmem zaměstnanců) a dožadovat se informací o tom, kolik jste toho za minulé měsíce zaměstnancům rozdělili a dodanili. A to by mohlo dost bolet.

    Doteď to nebyl problém. Vždycky bylo možné říct, že spropitné je příjmem firmy a bude zahrnuto do tržeb a zdaněno. Někdy za rok v březnu. Až se bude podívat přiznání k dani z příjmu za firmu. A pak nešlo prokázat, kolik v těch tržbách vlastně toho spropitného bylo.

    Ale teď.. Může to být nebezpečné. Těžko říct, jestli do toho FU půjde. Alespoň zpočátku (pouze kvalifikovaný odhad) asi ne. Jak to bude za dva roky.. Opravdu nevím. Bylo by dobré tomu věnovat pozornost a hlídat si to.

  • 4. 11. 2016 20:51

    :) (neregistrovaný)

    Sranda mělo být hlavně to první - rozdělit platbu na hosty v EET prostě nejde.

    Jinak, když to školíte, jaký je názor lidu na dýška? Podle mě, když je nebudou evidovat, tak hrozí pokuta a když si nechají zaplatit víc a donesou účtenku dodatečně, tak je to taky na pokutu - vydat nejpozději při platbě...

    Nehledě na to, jak by tu útratu vykazoval kontrolor - "kontrolní nákup párku jsem zaokrouhlil na desetikoruny, účtenka vydána na částku před zvýšením, žádám proplatit ... CO?"
    Asi by mu to dýško z úřední kasy neproplatili, to dal dobrovolně ze svýho :-)

  • 4. 11. 2016 19:54

    Kendy (neregistrovaný)

    Ona by to byla sranda, kdyby nad tím někteří klienti vážně neuvažovali.

    Naprosto a zcela vážně mnoho malých hospod uvažuje o systému, kdy si na nějakém levnějším zařízení (které neumí evidovat otevřené účty u stolů a je o něco levnější než 30 000) dopředu vyrobí mrak účtenek na pivo, borovičku, rum, cigarety, nahlásí je do EET, pak tyhle účtenky budou rozdávat při roznášení piva (a dělat si normálně čárky jako po staru) a následně zkasírují hosty tak jak doposud. Spočtou plot a převezmou hotovost. Účtenky už zákazník má po jednotlivých pivech.

    Popravdě je to řešení. Ničemu to neodporuje. Účtenku je nutné vystavit NEJPOZDĚJI v okamžiku, kdy poplatník převezme platbu. Je vysloveně povoleno, že může být vystavena i dřív.

    Na účtence se tiskne (a do EET vykazuje) buď datum přijetí platby, nebo datum tisku účtenky podle toho, co nastalo dřív. Je to opravdu legální.

    Jsou tam jisté nepraktičnosti, ale funkční to je.

    Ono u těch malých hospod je problém nejenom koupě nějaké kasy a tiskárny, ale i lidi. V malé hospodě na vesnici je často jenom majitel, který si na páteční a sobotní noc najímá výpomoc. Přes týden nebude problém, ale nárazově (o těch pátečních a sobotních nocích) prostě nebudou stíhat. Pokladna nepokladna. Prostě jich bude málo na to, aby pořád běhali ke kase a vyráběli účtenky. S jakkliv drahou kasou to prostě bude pomalejší než doposud. Ten systém předvyrobených účtenek to alespoň zčásti řeší.

  • 4. 11. 2016 19:16

    :) (neregistrovaný)

    Scénka z doporučeného školení hostů:

    1.12.2016, běžná putyka, u stolu 4 hosti, vypito 20 piv, dále nějaké kafe, guláše, tlačenka, brambůrky.

    Platit prosím...

    Vrchní přikluše s EET účtenkou na 678 Kč, ale každý chce zaplatit zvlášť jen to svoje.

    Vrchní odchází ke kase stornovat v EET evidovanou tržbu a vrací se s detailním výpisem nezaplacených položek. U stolu si označí čtyřbarevnou propiskou co má sloučit. U kasy rozděluje položky podle barvy do skupin, tiskne předběžně každou skupinu. U stolu sděluje položky, součtové částky a pečlivě si zapisuje hlášky hostů o zamýšleném zaokrouhlení plateb. Prosí hosty o strpení.
    Vrchní odchází ke kase doevidovat 4x dýško. Nějaký čas přemýšlí o jeho zařazení do správné sazby DPH, telefonuje účetní firmě.
    Teprve nyní tiskne čtyři EET účtenky a vrací se s nimi ke stolu, kde je správně rozdá. Všichni se usmívají. Platit chce další stůl.

    Existuje ale i řešení. Vrchní do EET kasy eviduje zvlášť každé jednotlivé pivo nebo kafe, při placení sčítá u stolu a vydá hostům příslušný štos účtenek, aby si je rozdělili. Poučení hosté se usmívají ještě víc, protože mají mnohem víc šancí vyhrát v účtenkové loterii. Dýško bohužel ani tento pokrokový systém neřeší...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).