Hlavní navigace

Eridan na nás něco chystá

8. 10. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na novinky v síti Eridan opavského SNISnetu přišel Štěpán Binko náhodou ještě předtím, než se o nich začalo mluvit. Namísto půlmegabitové linky do Internetu má nyní Eridan v Praze mávnutím proutku megabity hned dva a co čert nechtěl, zrovna k SPT TELECOMu. Nechystá se něco dalšího?

K uvedenému článku mě vedl spor, který jsem více než týden vedl na Mageu s jedním spoludiskutujícím. Celá diskuze začala u Dattelu, coby poskytovatele Internetové konektivity po CATV a hádejte kde skončila – u Snisnetovského Eridanu. Jeden ze zákazníků Snisnetu využívající jejich služeb v Praze totiž všechny neustále přesvědčoval o tom, že při downloadu běžně dosahuje rychlostí kolem 66 kB/s, což odpovídá kapacitě linky přesahující téměř 0,5 Mbit. Jeho příspěvky mne zaujaly natolik, že jsem zkusil zjistit něco víc.

Eridan měl až do té doby pro pražské zákazníky dvě linky ke dvěma různým poskytovatelům. Jednalo se o 2*256 kb/s ke Global One resp. Telecomu (přesněji k Omnicomu). O tom, že tento stav je aktuální jsem se snažil přesvědčit telefonicky dne 5.9. v Ostravskem zastoupení Snisnetu. (V Ostravě proto, že jsem nemohl na www.eridanpraha.cz nalézt nic kromě katalogu nějakého pečiva, natož potřebný telefonní kontakt :-). Slečna na druhé straně telefonního přístroje (říkejme jí telefonistka 1.) mě přesvědčila, že tento stav opravdu trvá. Tzn. dvě linky, každá po 256-ti kbps. Už jsem se zaradoval, jak onoho dotyčného na Mageu pěkně pošťouchnu, že si vymýšlí apod. Pro jistotu jsem si vyžádal telefonní spojení na pražské zastoupení.

Když se po delší době dovolám na poskytnuté telefonní číslo (na druhé straně je telefonista č. 2 – slovensky hovořící muž) ověřuji si před chvílí poskytnuté informace od telefonistky 1. o kapacitě linek. A ouha – změna! Mladý muž na druhé straně mi sděluje: „Výrazně jsme posílili naší linku k Omnicomu z 256 kb/s na 2 Mb/s, spojení je teď opravdu vynikající!“ Díky této informaci mne opouští nálada někomu na Mageu vynadat za lež a začínám přemýšlet co s těmi dvěma megabity bude Eridan dělat.

Nejdřív si ale objasněme, co je Omnicom vůbec za společnost. V současné době se jedná o 100% dcerku našeho milého Telecomu – konkrétně odštěpného závodu Služeb profesionálních sítí. Tomu odpovídá i jím poskytovaná konektivita vedená přes AS Telecomu.

Na celé skutečnosti mě zaráží několik faktů:

  • Firma Snisnet nepůsobí dojmem společnosti, která by si mohla dovolit platit 2 Mb/s jen tak pro image
  • Omnicom jistě neprodává své linky za výrazně nízké ceny – a už vůbec ne své konkurenci
  • Rázem by se z pražského uzlu sítě Eridan stal velmi kvalitně připojený subjekt, který by poskytoval o třídu kvalitnější služby než zbytek celé sítě
  • Množství zákazníků, kteří by při cenách Snisnetu zaplatili linku o kapacitě 2 Mb/s, je dost značné

Co se tedy na zákazníky Snisnetu chystá? To je těžká otázka. Pokusím se nastínit několik svých hypotéz a sami si vyberte:

  1. Snisnet začne nově získanou konektivitu distribuovat mezi své stávající uzly po ČR. Tím zvýší kvalitu svých služeb na únosnou mez a přiblíží se tak stavu klasického ISP.
  2. Snisnet chystá expanzi v pražské lokalitě a to dosti agresivním způsobem. Momentálně jen zbrojí před útokem a pravděpodobně se bude na co těšit.
  3. Snisnet a.s. dopadne přesně jako Omnicom a.s. – tzn., že 100% podíl bude odkoupen SPT Telecomem a Snisnet bude pro síť IOL pouze instalovat a provozovat bezdrátové sítě po ČR.

Osobně předpokládám, že dojde k variantě č. 3 a to jakýmkoli způsobem. Ceny za které Snisnet nabízí své služby totiž nejsou do budoucna trvale udržitelné, minimálně při rozumném kvalitativním stupni. Na druhou stranu má Snisnet slušné zázemí a zkušenosti v oblasti bezdrátových přístupů a zejména zajímavý počet zákazníků. To jsou devizy, které by mohly SPT Telecom zajímat. V současnosti je jeho síť IOL jednou z mála velkých, která neumožňuje přístup ke svým zdrojů pomocí bezdrátových řešení a s tím bude muset rychle něco udělat.

Nechme se tedy překvapit jestli zůstane tato síť pro mnohé nesmyslnou, lákavou vidinou levného a rychlého připojení do Internetu nebo začne spolupracovat s SPT Telecom a rázem se změní obsah a zřejmě také ceny poskytovaných služeb.

BRAND24

Štěpán Binko

Redakce se omlouvá autorovi i čtenářům za několikadenní zpoždění, s nímž tento článek vychází.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).