Hlavní navigace

Evernote zdražuje své placené služby a omezuje ty zdarma

29. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud poznámkovou aplikaci Evernote používáte bez placení, očekávejte větší omezení jejího fungování. A pokud platíte, zaplatíte víc.

Tahle zpráva se uživatelům cloudové poznámkové aplikace Evernote líbit nebude. Firma oznámila, že omezí svou základní službu Basic a zdraží dvě placené úrovně Plus a Premium.

Pokud používáte neplacenou verzi Basic, asi největší změnou bude omezení jejího využívání pouze na dvou zařízeních (PC, mobil, tablet…). Dosud přitom žádný limit neexistoval. Jako drobná útěcha může působit to, že Evernote do limitu zařízení nepočítá svou webovou aplikaci – třeba na PC tedy můžete aplikaci nahradit Evernotem v prohlížeči.

Pokud budete chtít využívat aplikaci Evernotu na více zařízeních, budete si muset zaplatit. Nižší z obou placených úrovní, Plus, ovšem zvyšuje cenu z původních 19,99 eura ročně na 29,99 eur za rok. A nejvyšší Premium zdraží o 20 eur z 39,99 eur ročně na 59,99 eur za rok.

Všech nových uživatelů se výše popisované změny dotkly okamžitě, stávající uživatelé mají dostat nějaký čas na to, aby se nové situaci přizpůsobili (týká se to i uživatelů úrovně Basic, kteří dnes Evernote používají na více než dvou zařízeních). Obecně platí, že pokud se vás nějaká změna týká, měli byste od Evernotu v následujících týdnech dostat e-mail, ve kterém vás o nich bude informovat.

Kam kráčíš, Evernote?

Šéf firmy Chris O'Neill změnu vysvětluje jednoduše: Evernote podle něj prostě potřebuje peníze na další vývoj. „Ten vyžaduje významnou investici v podobě energie, času i peněz. Žádáme uživatele, pro které má Evernote největší hodnotu, aby nám s touto investicí pomohli a na oplátku pak užívali výhod, které přinese,“ píše na firemním blogu. 

Příjmy z předplatného přitom jsou pro Evernote hlavním zdrojem financí. Firma podle O'Neilla odmítá být závislá na reklamě (zobrazuje ji jen uživatelům bezplatné verze) a nechce ani zpeněžovat data, která o uživatelích získá.

Evernote v loňském roce prošel velkými otřesy. Na pozici CEO nečekaně skončil spoluzakladatel firmy Phil Libin, a nahradil jej právě bývalý manažer Googlu (měl na starosti projekt Google Glass) O'Neill. Libin ve firmě zůstal na pozici výkonného předsedy (executive chairman) a měl se dále starat o vývoj produktů.

KL24

Firma poté oznámila uzavření tří mezinárodních poboček a propouštění, při kterém odešlo 13 % zaměstnanců (Evernote je pořád malá firma s několika stovkami zaměstnanců, v absolutních číslech to tedy znamenalo 47 lidí) a vyměnila i některé další manažery. 

Evernote zároveň zrušil některé vedlejší aplikace, které uživatele moc nezaujaly (například sbírku kuchařských receptů Food nebo aplikaci pro správu kontaktů Hello), a oznámil, že svou pozornost znovu obrátí především ke své hlavní aplikaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).