Hlavní navigace

Facebook se dneškem začíná veřejně obchodovat

18. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Akcie Facebooku se dnes začnou veřejně obchodovat, a to pod značkou FB. Na burze NASDAQ otevírají v 11 dopoledne místního času (tedy v našich pět odpoledne) — hodinu a půl po otevření burzy; to má poskytnout čas burzovním systémům zpracovat první objednávky. Přesto se s napětím čeká, zda všechny systémy vydrží.

V takzvaném IPO (initial public offering) — v prvotním veřejném úpise — si Facebook včera stanovil cenu $38 za akcii, a tak už pro sebe získal vklad 16 miliard dolarů. Celková hodnota IPO se patrně vyšplhá na $18,4 miliardy, jestliže investoři, kteří IPO zprostředkovávají, uplatní své opce. Tak by se IPO Facebooku stalo druhým největším v dějinách USA, po Visa Inc. z roku 2008.

Facebook šel při přípravě IPO cestou tradiční, kdy upisované akcie rozděluje mezi zájemce sjednaný zprostředkovatel (underwriter). K takovým akciím je těžké se dostat. Většina jich připadne zavedeným investičním domům a klientům s dlouhou historií. Zejména těm, se kterými je již zkušenost, že se akcií nezačnou rychle po začátku veřejného obchodování zbavovat.

K malým, jednotlivým investorům se z celkového objemu IPO obvykle dostává jen deset až patnáct procent. Prosakují však známky toho, že Facebook dotlačil zprostředkovatele k tomu, aby se k nim tentokrát dostalo asi třicet procent celkového objemu IPO.

Dnes si budou moci poprvé koupit akcie Facebooku všichni zájemci — za cenu odpovídající nabídce a poptávce. Střízlivě lze odhadnout, že akcie otevřou kolem $60, v průběhu obchodování vyšplhají ke $100 a uzavřou kolem $80, ale možné jsou i scénáře divočejší. Pak naštěstí přijde víkend na vychladnutí hlav…

Richard Laermer se pochlubil Reuters, že uplatní jednoduchou taktiku, která se mu osvědčila už u LinkedIn, Grouponu, Googlu, RIM, AOL… Nakoupí dne prvního, třetího dne prodá.

BRAND24

Na Facebooku je poněkud neobvyklé, že na burzu vstupuje v době, kdy má jako společnost už nesmírnou hodnotu — při ceně $38 za akcii již 104,2 miliard dolarů. Zároveň je však podle posledních čtvrtletních výsledků už za zenitem svého růstu.

Mark Zuckerberg už nevlastní ani třetinu Facebooku, ale ponechal si kolem 56 % hlasovacích práv. Již při ceně $38 za akcii má jeho majetek hodnotu přes 19 miliard, a z několika dalších spoluzakladatelů jsou miliardáři. Asi na tisíc dalších lidí se skrze toto IPO stalo dolarovými milionáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).