Hlavní navigace

Facebook týden: spam, podvůdky a banánový Kaluža

7. 2. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Facebook logo Autor: 21971
Co je nového na Facebooku? Nová homepage, nové podvůdky, kauzy i optimalizace - rady a triky. Tím vás v rychlosti provedeme naším shrnutím zajímavostí a postřehů.

Facebook nasadil nový vzhled homepage (samozřejmě té po zalogování). Tím znovu oživil aktivitu starých skupin „Chci zpět starý vzhled FB“, dneska už je totiž jedno, že na ten nový si lidi zvykli, už je zase starý. Ale nebojte, změny nejsou tak velké. Ovšem popořádku: spouštěna je nová homepage postupně, zatím pro 80 milionů ze 400 milionů uživatelů. Co jsou úpravy? Jde hlavně o odstranění spodní lišty, jejíž funkce se rozpouštějí do levého menu a horní lišty, kam se přesouvají notifikace. Dole zůstává jen přepínání jazykové verze formou glóbu a chat.

Facebook nová homepage

Zakladatelé Facebooku plánují každý měsíc zásadnější novinku. Jednou z nich má být i nový a vlastní webmail jako předělávka stávajících Zpráv. Projekt běží již delší dobu pod interním jménem Project Titan acílem je rozchodit e-mailové adresy vasejmeno@face­book.com včetně podpory POP/IMAP.

Používáte Facebook? Co je nového zjistíte na Stránce Lupa.cz na Facebooku. Přidejte se mezi fanoušky a dostanete cca 1× za den to nejzajímavější, co se kolem Facebooku děje. Málo stačí na to být v obraze.

<fb:fan profile_id=„83767­868289“ stream=„0“ connections=„10“ logobar=„1“ width=„300“></f­b:fan>
Lupa.cz on Facebook

Facebook také posouvá zrušení notifikací pro aplikace třetích stran a jejich nahrazení streamem, Inboxem and Emailem na 1.3. Oficiálně tak potvrdil zdržení, o němž se již nějakou dobu předpokládalo, že k němu dojde a které nervuje vývojáře aplikací pro Facebook. Notifikace mají nově doplnit přepracované e-maily s avizací aplikací. Aplikacím bude možné předat nekódované e-mail adresy, takže vám budou jejich provozovatelé moci posílat e-maily přímo, ne přes Facebook proxy. Právě provozu na ní se hodlá Facebook zbavit, na druhou stranu uživatelům byla příjemná tím, že umožnila nepředávat e-maily přímo poskytovatelům aplikací, ale přitom e-maily zasílat. Nově tedy nezapomínejte na to, že s e-maily se bude nakládat dle US práva, zejména podle zákona CAN-SPAM.

Podvody na Facebooku mají jméno banánový Kaluža

Masivním zakladatelem podvodných skupin na Facebooku je Radovan Kaluža a jeho Banán. Skupiny a stránky slibující cokoliv zdarma nebo jen milování vůně kávy – desetitisíce uživatelů odevzdávají Kalužovi své údaje a možnost nechat se ospamovat nabídkou na webhosting, který byl třikrát za poslední měsíc hacknut. Jak to v praxi vypadá? V založené skupině či stránce se porůznu začínají objevovat odkazy na služby Banánu. Možná bude zajímavější přečíst si, jak si frontman skupiny Gipsy stěžuje na to, že z děravého Banánu někdo zkopíroval jeho nové dosud nehotové skladby. Kolik ještě potřebujeme důvodů, proč nepoužívat služby amatérského webhostera a spamera?

Facebook a Banán spam

Ostatně, popularita na Facebooku něco stojí… a také je na prodej. Na některých i českých serverech se objevují inzeráty nabízející fanoušky bezpracně, ale zato za úplatu. Proto je dobré dávat si pozor, kam se hlásíte. Podobný obchod kvete i na eBay, tam ale najdete i legitimní nabídky. Co třeba aplikace – hra s 75 tisíci fanoušků za 400 dolarů?

Tipy pro Facebook

Nemusíte mít rádi HipHop, abyste mohli používat stejnojmenný PHP kompilátor (přesněji řečeno optimalizátor) z dílny Facebooku. Facebook se rozhodl tento software uvolnit jako openource a přispět tak svou kapkou do oceánu volného softwaru. A čím HipHop pomůže chodu Facebooku a případně i vašeho serveru? Přetransformuje PHP skripty do C++ kódu, pak je můžete zkompilovat a ve výsledku váš kód pro vaši webovou službu poběží citelně rychleji.

MMF24

Facebook jako rozšíření webového prohlížeče? Populární sociální server okupuje stálé místo mezi stránkami, které zobrazují webové prohlížeče, ale stále častěji se začíná objevovat i v jejich kódu – přesněji řečeno v doplňcích. Tak například zde najdete přehled nejzajímavějších rozšíření pro Chrome.

A tip od Matěje Michlíka pro Gmail uživatele: doplnte si pred adresu „fbk+“, cize napriklad fbk+uzivatel@gma­il.com – mail vam pride a o to lahsie si ho odfiltrujete podla adresy prijemcu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).