Hlavní navigace

Facebook týden: "Facebook killer" aneb Diaspora Alpha

28. 11. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Facebook logo Autor: 21971
Dlouhodobě očekávaná alternativa, která má mít vše, co Facebooku chybí a naopak nic, co na něm uživatelům vadí, vstoupila do provozní alfaverze. Twitter hledá možná právě vás.

 Kliky na tlačítko „like“ (v češtině „To se mi líbí“)  jsou cenné zboží. Denně tímto způsobem na FB vyjádří svou náklonnost asi 65 milionů uživatelů. Kliky na tlačítko zvyšují návštěvnost obsahu a podporují jeho důvěryhodnost. Reklamní síť RadiumOne se rozhodla systém hodnocení přetavit v reálné peníze.

Spustila proto novou funkci, která umožní firmám získat pozitivní ohlasy od uživatelů právě prostřednictvím zmiňovaného tlačítka. RadiumOne uživatelům, kteří navštívili web konkrétní firmy, prostřednictvím reklamy nabízet možnost použít tlačítko „To se mi líbí“ a vyjádřit tak firmě nebo značce sympatie na FB. RadiumOne předpokládá, že firmám dokáže zvětšit uživatelskou bázi. A to je něco, o co firmy na FB dnes tak vehementně bojují.

FB kredity jako vánoční dárek

Facebook bere své kredity jako velmi důležitý zdroj příjmu. Firma už (neznámo jak úspěšně) experimentuje s jejich prodejem pomocí kartiček v amerických hokynářstvích. Nyní míří i do největšího řetězce hypermarketů na britských ostrovech. FB se tak začíná stávat spotřebním zbožím.

Lupa.cz na Facebooku.

Twitter chce zaměstnance v Evropě

Twitter plánuje příští rok rozšířit svůj tým a zaměstnat několik lidí také v Evropě. Twitter se sice na starém kontinentě používá, ale technicky vzato toho z Evropy moc nemá. Je jasné, že jeho provozovatelé by situaci rádi otočili ve svůj prospěch.

Otevření evropských kanceláří je prvním krokem, k větší diverzifikaci příjmů. Ačkoli více než 60 procent uživatelů Twitteru žije mimo Spojené státy, většina příjmů pochází právě ze zámoří.

Kdo krade sociální hry se nedozvíme

Zynga a Playdom, dva konkurenti na poli sociálních her se dohodli na urovnání sporu, který proti sobě vedly ohledně jednoho z principů jejich her. V praxi to znamená, že obě strany došly k názoru, že nemá cenu vést dlouhé a nákladné soudní spory s nejistým výsledkem.

Zynga podala žalobu loni v září, kvůli podezření, že její bývalý zaměstnanec před odchodem do konkurenční společnosti Playdom stáhl z firemního počítače na 70 různých dokumentů včetně návodu, jak postupovat při vývoji sociálních her, pro dosažení co největší úspěšnosti. Zynga také obvinila Playdom, že se naboural do jejího systému a odcizil data 1,5 milionu uživatelů hry Texas Hold ‘Em.

Sdílení informací nově

Jak sdílet na FB informace? Na tuto otázku Facebook, respektive jeho provozovatelé, hledají odpověd už dost dlouho. Nejde přitom jen o uživatele, ale hlavně o aplikace. Facebook nyní poněkud vylepšil svou strategii sdílení uživatelských údajů, které má být více anonymní, více orientované na bezpečnost a přitom má zachovávat funkci aplikací.

Diaspora je tady

Diaspora. Dlouhodobě očekávaná alternativa, která má mít vše, co Facebooku chybí a naopak nemá mít nic, co vám na něm vadí, vstoupila do provozní alfaverze. Ode dneška se mění vše! Tisíce utíkají z Facebooku jen tak nalehko, nechávají za sebou své profily, stránky a dokonce i opuštěné farmy… neberte to tak vážně, zatím se nic neděje.

KL24

A upřímně, je pravděpodobné, že se ani nic podobného ve skutečnosti nestane. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak se Diaspora vůči FB vymezí a co bude představovat hlavní argument, kterým bude motivovat uživatele k založení účtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).