Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Facebook zas měnil podmínky, falešné recenze na Googlu a potíže sdílených koloběžek od Niemand - Pane Dočekale, demagog jste velice nadprůměrný, ale jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2018 14:51

    Niemand (neregistrovaný)

    Pane Dočekale, demagog jste velice nadprůměrný, ale jako publicista jste "pod psa". Váš pravidelný přehled je pode mého názoru suverénně nejmanipulativnější rubrikou na Lupě. Vaše demagogická/ma­nipulativní tvrzení nejsou ojedinělá, jsou pravidelnou součástí vašeho souhrnu a docházím k hypotéze, že to není náhodný jev. Z dnešního článku vypíchnu alespoň dvě, která jsou podle mého názoru nejviditelnější, ale jako nadprůměrný demagog jste jich udělal mnohem více.

    >> Diváci kabelovek v USA více věří nesmyslům než ti, co sledují tisk nebo rozhlas. Zajímavé zjištění, které bychom v Česku mohli zkusit ověřit na tom, že diváci Barrandov TV více věří nesmyslům a fake news než ti, co se dívají na seriózní televizi, čtou seriózní tisk.

    Především, výzkum v USA se týkal kabelových televizi a tisku/rozhlasu. Zkoušet ověřování na různé druhy TV vzájemně, bude jiný druh výzkumu, než ten původní a nepůjde tudíž o ověření toho samého. (jablka/hrušky) Navíc vaše tvrzení už "zná výsledek" takového českého průzkumu a nijak jej neprezentuje jako hypotézu ke zkoumání, ale jako hotovou věc, kterou je jen potřeba formálně sepsat, aby to bylo oficiální. Například už jen formulace "... bychom v Česku mohli zkusit ověřit na tom, "ZDA" diváci Barrandov TV ..." by udělala obrovský rozdíl ve vyznění jedné z mnoha manipulativních vět, které jste napsal. To by ale asi ve vašich očích vneslo možné pochyby o předem známém výsledku, který "je přece úplně jasný a všichni to ví" (ano, takto manipulativně jsem část v uvozovkách napsal záměrně). Také by mě zajímalo, kterou/které televizní stanice považujete za seriózní a co je podle vás měřítkem serióznosti. Sám dokážu dobře rozeznat více seriózní zdroj informací od méně seriózního, ale jestliže je nějaký zdroj serióznější než jiný, stále to neznamená, že je seriózní, podobně jako třeba přihlouplý člověk je chytřejší než hloupý člověk, ale stále to neznamená, že je chytrý. Jinými slovy, myslím si, že v Česku jsou serióznější televizní stanice než TV Barrandov (dokonce mnohem serióznější), ale mám vážné pochyby o tom, že se v Česku vyskytují seriózní televizní stanice v nějakém větším množství.

    >> Apple Music Connect končí. Ale možná ani nevíte, že něco takového v Apple Music bylo. Jako už dnes nevíte, že před mnoha lety Apple chtěl vstoupit do světa sociálních sítí – Ping spustili v roce 2010 a po dvou letech zrušili.

    Druhý příklad manipulativního tvrzení. Druhá věta je ještě v pořádku, ale třetí už je manipulativní tvrzení, které podsouvá váš názor čtenáři a prezentuje jej jako tvrzení, nikoliv jako názor. Rozdíl mezi názorem a tvrzením je, že názor je vždy subjektivní a převážně vyjadřuje přesvědčení autora (tudíž nelze zkoumat pravdivost/ne­pravdivost názoru), zatímco tvrzení lze objektivně zkoumat a vyhodnotit jako pravdivé či nepravdivé. Někdy je třeba u tvrzení přesně stanovit, za jakých podmínek platí, někdy to není třeba a implicitně se považuje za platný v obecném universu discursu, ve kterém se všichni zúčastnění vyskytují.

    Je možné, že si svou zaujatost, pane Dočekale, neuvědomujete a manipulativnost svých článků opravdu předem nezamýšlíte, pouze jste obětí svého okolí, která vás utvrzuje ve vašem přesvědčení a vaše domněnky neoprávněně vykládá za pravdivá tvrzení, ale v takovém případě jen stačí vědět o nebezpečí nazývaném jako confirmation bias/ potvrzovací zkreslení a snažit se mu vyhnout. Pokud ale formulujete své věty s přesvědčením, že musíte stůj co stůj vnutit ostatním svůj názor a děláte to úmyslně, opravdu nejde o nic jiného než snahu o manipulaci/de­magogii/propa­gandu. Chtěl bych vás poprosit, abyste buď na sugestivitě svých článků výrazně ubral, nebo viditelně označoval své články jako komentáře.

  • 18. 12. 2018 17:29

    buralien (neregistrovaný)

    Jistá subjektivnost se více než snese i na TV Barrandov. Taky potom jejich diváci spadají do jistých celkem úzce definovaných kategorií :)

  • 17. 12. 2018 19:58

    MoB (neregistrovaný)

    Když teda pominu ty litry řídké omáčky, kde jsou knedlíky? Tedy jasně řečeno - co je v článku opravdu špatně? (Ne, Dočekal není žádný kandidát na Pulitzera, ale tyhle souhrny jsou jenom souhrny / souvislosti / perličky a jistá subjektivnost se více než snese.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).