Hlavní navigace

Facebook zas měnil podmínky, falešné recenze na Googlu a potíže sdílených koloběžek

16. 12. 2018
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

YouTube maže, Čína zakazuje hry, děravé SQLite, Facebook zpřístupnil fotky, které na něm ani nebyly, Dell se vrací na burzu. Co ještě přinesl právě končící #tyden?

Loot boxy ve hrách mohou u dětí způsobovat problémy se sázením, tvrdí Britská Gambling Association ve výroční statistice. Jde přitom o loot boxy, které se kupují za peníze (každý koupeny box má šanci, že získáte nějaký herní předmět) a právě ono kupování je tím problematickým mechanismem. Trochu vadou na kráse je, že čísla, která Gambling Association vyšla, mohou být způsobena změnou metodiky. Ale znáte to, když je možné ukázat prstem na hry, tak se hodí jakýkoliv důvod. Na druhou stranu, zda masivní nákup loot boxů způsobí pozdější závislost na výherních automatech, nikdo neumí ani potvrdit, ani vyvrátit. Což opět nebrání tomu, aby v ‘Loot boxes’ in video games could be giving kids a gambling problem neudělali závěr, že by se v hrách měly zrušit všechny sázkové/losovací minihry.

Taylor Swift na koncertě nasadila rozpoznávání obličejů, cílem byli známí stalkeři, kteří zpěvačku obtěžují. Viz Taylor Swift tracked stalkers with facial recognition tech at her concert, a pokud přemýšlíte nad legálností, tak je to prosté: koncert je prý soukromá událost.

Facebooku jsou záplavy fake news a dezinformace ukradené. Upozorňují na to ti, kdo měli pro Facebook ověřovat sdílené informace. Tedy ti, které Facebook najal poté, co se proměnil v záplavu fake news. Stěžují si teď, že je Facebook pouze využil v rámci krizové komunikace. Viz ‘They clearly don’t care’: Fact-checkers on the state of misinformation at Facebook. Facebook to samozřejmě popírá, viz Responding to The Guardian: A Fact-Check on Fact-Checking.

TELEgraficky

Brightburn Děravé KubernetesHarry Potter a Kámen mudrců – absolutně dokonalé ■ Trello koupilo Butler ■ RIP Google Fusion Tables FreeBSD 12.0 je venku ■ Accenture kupuje Adaptly ■ Adobe Reader děravý a děravý a děravý ■ Zakletý Infinity Blade ■ Disney zainvestoval do Kahoot ■ Geniální: Andy Serkis #brexit 

WEBDESIGN, INTERNET

Herní videa na YouTube v roce 2018 představují přes 50 miliard hodin sledování. Každý den se na herní obsah na YouTube dívá více než 200 milionů lidí. Viz YouTube game videos were viewed for 50 billion hours in 2018.

Vyhledávač DuckDuckGo získal od Googlu doménu Duck.com. Google ji získal v roce 2010 při akvizici společnosti On2 Technologies (předtím The Duck Corporation). Doména původně přesměrovávala na Google.com, což se DuckDuckGo (a dalším) nelíbilo, Google v červenci na doménu přidal odkaz na DuckDuckGo.com. Viz Confirmed: Duck.com Transfers to DuckDuckGo.

YouTube za třetí čtvrtletí smazalo 58 milionů videí a 224 milionů komentářů. Viz YouTube, under pressure for problem content, takes down 58 million videos in quarter.

Minimalistický Google Analytics Snippet pro sledování zhlédnutých stránek stáhne 73 kB JavaScriptu na 1,4 kB. Vedle velikosti stránky to může znamenat i zrychlení. Ale pozor, jde jenom o sledování zhlédnutých stránek.

SOFTWARE

Nejlepší hry roku 2018. Tedy alespoň podle Mashable. Na první místě Return of the Obra Dinn:

Čína zakázala PUBG i Fortnite a řadu dalších her. Ještě více se jich musí změnit, aby v Číně zůstaly dostupné. Velmi zajímavý přehled (i s důvody zákazu či závadnosti) najdete v Rumor: China's ethics board reviews 20 popular online games, bans 9 including Fortnite and PUBG, requires changes to 11.

HARDWARE

Xiaomi Gamepad 2.0 je příslušenství k hernímu Xiaomi Black Shark. Pohromadě vypadá daleko více jako Nintendo Switch.

Ruský robot byl ve skutečnosti člověk v kostýmu. Což vlastně ani tak moc nepřekvapí, když uvážíme, že ona světoznámá robotka, která dokonce dostala „občanství“, je také jenom loutka s operátorem a konverzace je založená na předem předávaných otázkách. Viz Robot turns out to be man in suit.

Super Micro nezjistili ani po dalším zkoumání třetí stranou, že by jejich hardware byl napadený. Bloomberg ani po několika měsících neopravil ani nestáhl nesmyslné články, které se brzy po zveřejnění ukázaly jako výmysl a plné věcí, které ani technicky nedávaly smysl. Viz Super Micro Says Third-Party Test Found No Malicious Hardware a Testing Finds No Malicious Hardware on Supermicro Motherboards.

MARKETING A KOMUNIKACE

37 profilů vytvořilo 3 miliony falešných čtyřhvězdičkových recenzí. Google je sice odstranil (pět dní po vytvoření), ale řada malých a středních podniků postižených touto záplavou si stěžuje na negativní ovlivnění zákazníků. Tvůrci falešná hodnocení vygenerovali během velmi krátké doby a na svých profilech je skryli, aby nebylo možné odhalit, kolik jich každý z účtů vytvořil. Celé to ukazuje letitý problém s online recenzemi. Kdokoliv může vytvořit hodnocení a recenzi čehokoliv, aniž by produkt či službu reálně zakoupil či používal. Viz Massive fake review attack has big impact on small businesses.

85 % spotřebitelů ignoruje lokální recenze starší 3 měsíců. To je dost podstatné zjištění (byť se netýká Česka), které by měl někdo připomenout Facebooku – tamní recenze u stránek zůstávají staré, neplatné a falešné a chybí jakákoliv možnost obrany. Navíc platí, že čím vymyšlenější a negativní recenze, tím spíš ji Facebook ukáže. Algoritmy je milují. Viz 85% of consumers disregard local reviews more than 3 months old, kde je řeč i o falešných recenzích.

Google začal mazat spamovací a falešné účty na YouTube. Může se to projevit poklesem sledujících, píší v YouTube users may see ‘noticeable decrease’ in subscriber count as company tackles spam, a to dokonce výrazným. Přímo odGooglu viz Removing Spam Subscriptions from YouTube December 13–14, 2018.

Přistupují ženy a muži k online recenzím rozdílným způsobem? Věnuje se tomu Do men and women value online reviews differently? a přichází s tím, že pokud se více zaměříte na ženy, může to znamenat výraznou pomoc pro vaše podnikání.

Diváci kabelovek v USA více věří nesmyslům než ti, co sledují tisk nebo rozhlas. Zajímavé zjištění, které bychom v Česku mohli zkusit ověřit na tom, že diváci Barrandov TV více věří nesmyslům a fake news než ti, co se dívají na seriózní televizi, čtou seriózní tisk. Viz Poll: Cable news viewers more likely to believe political falsehoods than print, public radio consumers.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

415 tisíc routerů (opět MikroTik) bylo napadeno a doluje kryptoměny. Právě s touto značkou routerů jsou problémy už od září. Přitom by stačilo je všechny aktualizovat. Viz 415,000 routers worldwide hijacked to secretly mine cryptocurrency.

Sennheiser se postaral o fatální chybu likvidující bezpečnost HTTPS komunikací. Všude, kde jste použili jejich HeadSetup software, se vám do systému dostal TLS root certifikát, jehož privátní klíč je k dispozici přímo v softwaru od Sennheiseru. Což případným útočníkům umožní generovat HTTPS certifikáty pro jakýkoliv web se jim zlíbí. Viz Sennheiser discloses monumental blunder that cripples HTTPS on PCs and Macs a Vulnerability Report – CVE-2018–17612. Pokud jste kdy tohle použili, tak pozor, ten podivný certifikát musíte odstranit.

Google+ má další bezpečnostní problém a k vypnutí této sociální sítě proto dojde o čtyři měsíce dříve (popravdě, kdyby ji Google vypnul hned, nestalo by se vůbec nic). Viz Další chyba urychlila konec Google Plus, služba skončí už v dubnu nebo Expediting changes to Google+, kde je ještě jedna podstatná věc: Google+ API skončí během příštích tří měsíců, tedy o něco dřív než v dubnu 2019, kdy skočí celý Google+ (spotřebitelský, v G Suite má „nějak“ zůstat).

Facebook má patent. Technologie umí předvídat, kam se vydáte, v reálném světě samozřejmě. Všechno pro vaše dobro, to pro případ, že tam, kde budete, nebude signál a Facebook vám dopředu stáhne obsah. V Facebook Filed A Patent To Calculate Your Future Location zjistíte, že vychází z toho, kde jste byli v minulosti, stejně jako kde byli či kam směřují další lidé. A také to, že když se o něco podobného v roce 2016 snažil Google, tak mu to neprošlo.

Austrálie chystá zákon vynucující zadní vrátka. 1Password se tomu věnuje v Does Australia's access and assistance law impact 1Password? Klasicky upozorňuje na to, že jakmile někde existují zadní vrátka, končí tím jakákoliv bezpečnost. K čemu by asi byl správce hesel, který může všechna vaše hesla předat někomu neznámému?

SQLite má bezpečnostní chybu. Je zneužitelná na webové stránce a umožňuje spustit škodlivý kód. SQLite najdete ve všem, co používá Chromium (Chrome, Vivaldi, Opera, atd.), ale i v dalším softwaru. Ohrožena jsou i IoT zařízení (Google Home používá SQLite například také). Viz SQLite bug impacts thousands of apps, including all Chromium-based browsers.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Facebook opět měnil podmínky. Tentokrát ty, které se týkají sexu a sexuality, a celé je to velmi podivné. Guardian se ve Why Facebook's new rule about sex is its weirdest yet diví tomu, že se vlastně teď na Facebooku nesmíte ani pokoušet někoho sbalit za účelem sexu. Nejenom veřejně, ale ani v chatu. Schválně začněte studovat. Jmenuje se to 15: Sexuální obtěžování, ale s „obtěžováním“ to už nemá nic společného, v angličtině je to „Sexual solicitation“ a není těžké (třeba přes Google Translate) pochopit, že to někdo špatně přeložil.

Vědci prý umí odhalit na Twitteru boty využívané pro zesilování, tzv. „amplification bots“. Viz Researchers show how data science techniques can find Twitter ‘amplification bots’, kde je nejzajímavější, že objevili jako základní poznávací znamení to, že podezřelý tweet má více retweetů než líbí. Za uměle posílený pak považují poměr 5:1. Pro fake účty sloužící jen k posilování pak plyne logicky i to, že zásadně retweetují (poznávací znamení má být, že mají přes 90 % retweetů).

Aplikace se na Facebooku mohly dostat k nezveřejněným fotografiím (těm, které uživatelé chtěli vložit, ale vložení nedokončili). Zajímavé na tom je to, že Facebook zjevně stále ukládá fotky, aniž by je uživatel odeslal. A samozřejmě to, že na Facebooku nemůžete mít soukromí. Chyba se týkala 6,8 milionu uživatelů a 1500 aplikací od 876 vývojářů. Viz Notifying our Developer Ecosystem about a Photo API Bug.

YouTube Rewind 2018 je nejnenáviděnější video na YouTube. Tedy alespoň na to upozorňují v YouTube Rewind 2018 is officially the most disliked video on YouTube a svědčí o tom i 10+ milionů „nelíbí“ (víc než má Justin Bieber na „Baby“, kde na to ale bylo potřeba dobrých osm let).

MOBILNÍ APLIKACE

Instagram umí přímé hlasové zprávy – fungují i ve skupinových chatech. Zpráva má maximálně 60 sekund a pro poslání stačí držet knoflík mikrofonu – při uvolnění se zpráva odešle (pokud nechcete, musíte prst odsunout vlevo na symbol koše). Pokud se vám nechce prst držet, posuňte ho směrem vzhůru – ikonka zámečku zčervená a zpráva bude pokračovat v nahrávání. V Instagram is bringing voice messaging to your DMs zmiňují i onen dlouho převládající trend postupného zaplavování Instagramu věcmi z Facebooku až do momentu, kdy je prakticky nepoužitelný. Nakonec i reakce na oznámení nové funkce je převážně negativní.

Apple Music Connect končí. Ale možná ani nevíte, že něco takového v Apple Music bylo. Jako už dnes nevíte, že před mnoha lety Apple chtěl vstoupit do světa sociálních sítí – Ping spustili v roce 2010 a po dvou letech zrušili. Náhradou byla integrace Twitteru do iOSu, ale ta už je také nenávratně pryč. Viz Apple Music removes ability for artists to post to Connect, posts removed from Artist Pages and For You a Changes in the new Artist Pages.

STARTUPY A EKONOMIKA

Bird a Lime bojují s vandalismem a dalšími problémy a zájem investorů začíná opadat, píše WSJ v Investor Frenzy for Scooter Startups Cools. Bird přitom doufá v další investice s valuací 2 miliardy USD a Lime rovněž, s valuaci mezi 2 až 3 miliardami USD. V obou případech o minimálně miliardu méně, než jak to vypadalo ještě před pár měsíci – v době, kdy 20 USD tržeb denně za jednu koloběžku při pořizovací ceně 500 USD vypadalo jako rychlý zisk. Realita je ale nakonec taková, že se koloběžky příliš rychle rozbíjejí (na tak intenzivní užívání nejsou stavěné, běžně vydrží dva měsíce) a zásadní úbytek jde na vrub i vandalům a zlodějům. Běžně jich ubudou i desítky procent během několika týdnů. Pokud si tohle vše postavíte proti 20 USD/den a 500 USD, velmi rychle musíte přijít na to, že o výdělku se může jenom zdát. Přidejte si k tomu nutnost vybavit město desítkami tisíc koloběžek a budoucnost je ještě více problematická. Komplikovaná i tím, že záplava koloběžek v řadě měst vede k regulacím. K tématu čtěte také: Prvních 1000 kilometrů aneb Zážitky pražského elektrokoloběžkáře.

Taxíky bez řidiče od Waymo potřebuji inženýry a podpůrný personál. Ve Waymo’s driverless taxis are not free of labour costs zmiňují, že je vlastně otázka, nakolik je něco takového ziskové. Vypadá to, že se konečně někdo začíná zamýšlet nad ekonomickou stránkou věcí.

Curve má 300 tisíc uživatelů. Hezký úspěch. Sami ale říkají, že jejich produkt je příliš složitý. Zajímavé také je, že stavějí na tom, že průměrný člověk má 3,6 platební karty (osobně mám jednu jedinou a důvod mít další nemám). A vlastně přidávají další kartu – ta si umí zapamatovat všechny vaše další karty, takže je sice nenosíte v peněžence, ale stejně je máte. Viz Curve Hits 300,000 Users With U.S. Expansion Planned, But This All-In-One Card Is Still Too Clever For Its Own Good.

Dell se opět vrací na burzu. Od 28. prosince pod symbolem DELL. V Dell votes to buy back VMware tracking stock and go public again zmiňují 50miliardovou pohledávku z akvizice EMC (ze 67 miliard před dvěma roky). M.G. Siegler na Twitteru trefně komentoval slovy „Dell’s corporate history is so convoluted at this point that I can’t even come up with an easy ‚give the money back to the shareholders‘ jab anymore“.

INFOGRAFIKY

Infografika „Marketingové trendy pro sváteční období roku 2018“ je trochu zvláštní tím, že si jako zásadní nosný prvek vybrala tvrzení, že videoinzeráty jsou jedničkou ve způsobu, jak spotřebitelé nalézají informace o nových produktech na sociálních sítích. Reálně to má vadu v tom, že je to založené na falšovaných číslech od Facebooku a automatickém přehrávání. Viz 2018 Holiday Social Marketing Trends [Infographic].

cif 24 - early cena - média

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).