Hlavní navigace

Francie chce otisky prstů i snímky obličejů všech cestovatelů ze zemí EU

13. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: triocean / Shutterstock.com
Jste-li paranoidní a věříte-li na konspiraci, tak tohle je až neuvěřitelně jasný příklad. Plíživá likvidace posledních zbytků soukromí.

Podle EUObserver.com chtějí francouzské úřady uzákonit v EU pravidla, která umožňují od každého, kdo cestuje po EU (i pokud je občanem EU), získat otisky prstů i snímek obličeje. Podobný nápad se měl objevit ve čtvrtek na setkání ministrů zahraničí zemí EU a je součástí aktivit označovaných jako „smart borders“.

Patří do něj i původní biometrické snímkování lidí, kteří nejsou občany EU a zavedení speciálního programu pojmenovaného prozatím RTP (Registered Travellers Programme) a EES (Entry-Exit System). 

Podobně jako se ACTA po odmítnutí přeměnila v TTIP, i zde jde o aktivitu, která byla už dříve odmítnuta (možná lépe řečeno: odložena). Nikoliv ale na základě obav o soukromí, ale s ohledem na vysoké náklady a otázky toho, jak umožnit přístup dalším orgánům a organizacím.

Původní návrh z roku 2013 se tak opět dostává do popředí a (jako vždy) je zdůvodňován dobrými úmysly a přínosy – zejména prý „urychlením cestování“, ale také možností snadno zjistit, že na území EU zůstává někdo i poté, co mu vypršelo vízum. V únoru by se měl dokonce objevit pilotní projekt. 

Zásadní novinkou ale je, že Francie nově požaduje, aby se biometrické snímkování i katalogizování týkalo i občanů Evropské unie. Což teoreticky může znamenat, že bude sice zachována možnost volného pohybu uvnitř Schengenu, ale na hranicích bude každý cestující biometricky „zpracován“. 

Důvod? Pokud tipujete obranu před terorismem, dohled nad migranty a vyšší počty cestujících, tak tipujete správně. Francie také poukazuje na nedávné případy pobodání či stínání hlav, které se odehrály právě v této zemi. Nechybí ani zmínka o Charlie Hebdo. Francie si od tohoto programu slibuje například i to, že umožní zjistit, zda se některý z občanů EU vrátil z rizikových oblastí.

Smart Borders není výmysl

Smart Borders, neboli „chytré hranice“ nejsou výmyslem, byť po přečtení předchozího si asi říkáte něco o tom, že tohle všechno přece musí být jeden z tisíců kolosálních hoaxů. Evropská unie si Smart Borders skutečně vymyslela a v roce 2013 byl tento program poprvé předložen k projednání.

UX DAy - tip 2

Není divu, že se znovu objevuje právě teď, kdy EU a některé státy (některé velmi svérázně) řeší problémy s uprchlíky a tím souvisejícím zachováním či změnami Schengenu. Projekt Smart Borders měl řešit právě zlepšení ochrany vnějších hranic EU, bojovat proti migrantům a umožnit sledovat lidi, kteří překračují délku pobytu.

V roce 2014 byl návrh zpochybněn hlavně na základě technických, operačních a nákladových otázek. Ve výše uvedeném odkazu najdete nejenom původní dokumentaci, ale i výsledky studií, které vycházejí z šetření a testování v dvanácti ze sedmnácti zemí EU. A také zjistíte, že fáze veřejných konzultací v této otázce končí právě teď, v říjnu 2015.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).