Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Google Chrome OS – daleká cesta za domovem od ivoszz - Tohle není nic osobního. Nakonec si myslím, že...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 7. 2009 17:57

    ivoszz
    Tohle není nic osobního. Nakonec si myslím, že pan Hlavenka má čich a dobře analyzuje situaci. Jen mám pocit, že někdy příliš podléhá své slabosti pro Microsoft.

    Jako příklad bych uvedl tento článek: http://www.zive.cz/Clanky/Internet-Explorer-klesa-a-to-je-vyznamna-udalost/sc-3-a-119856/default.aspx

    Je staršího data a dle mého přesně ukazuje na slabinu přístupu pana Hlavenky. Ačkoliv na začátku celkem přesně zanalyzoval situaci MSIE6, závěry vyvodil zcela chybně. Podlehl svému sentimentu k Microsoftu a zamyšlení ukončil větou: "Microsoft vytvoří zcela novou, zcela přepracovanou verzi MSIE až v příští verzi Windows, a tato verze svou kvalitou i novými funkcemi Mozillu, která se vyvíjí docela pomalu, opět přeskočí ". Už tehdy mu to někteří předhazovali.

    Podobně je to v tomto článku. Opět poměrně přesně analyzuje situaci, ale v závěrech úplně stejně podléhá svému sentimentu k Microsoftu.

    Chtěl bych zde ujasnit ještě jednu záležitost. Mám pocit, že mnoho lidí nechápe roli netbooků. V tuto chvíli Netbook není náhradou za desktop. Netbook je prodloužená mobilní ruka mého domácího počítače, když nejsem doma. Na netbooku nepotřebuji upravovat fotky, ani modelovat 3D objekty. Na netbooku se potřebuji jednoduše připojit ke svému účtu na facebooku nebo twitteru, třeba když jedu tramvají, nebo si přečíst nejnovější zprávy v kavárně. A aby to bylo krapet pohodlnější než na mobilním telefonu. Hlavním požadavkem je kombinace snadné použitelnosti a nízké hmotnosti. Kříženec chytrého mobilního telefonu a notebooku. Pokud budu potřebovat něco víc, je zde Java a s ní taky mnoho aplikací. Kdo si myslí, že je to málo, ať si vzpomene na iPhone.

    Před lety byly diskuse, zda notebooky mohou někdy nahradit desktopy. Mnoho "guru" přísahalo na desktop, jak si jej mohou vyladit ke své 100% spokojenosti, jak je to levné, jak jsou notebooku špatně rozšiřitelné atd atd. A dnes se prodává mnohem víc notebooků než desktopů, i když všechny ty zmíněné argumenty platí dál. Proč? Odpověď je jednoduchá. Mobilita. Připojení odkudkoliv kamkoliv. A proto v dlouhodobějším výhledu něco mezi Netbookem a chytrým mobilním telefonem bude hlavním zařízením a desktopy a notebooky budou jen okrajová záležitost. Protože pravidlo 80/20 platí i tady. Na 80% činností běžného uživatele bohatě bude stačit Netbook s Chrome OS (nebo něčím podobným).

    Předpovídat něco na 10 nebo 20 let dopředu je opravdu bláznovství. Nechápu, jak něco takového mohl pan Hlavenka vypustit do světa. Ještě před čtyřmi lety by přísahal na Windows CE (nyní Mobile) a kde je jim dneska konec. Ano, stále se prodává, a tržní podíl je relativně vysoký. Ale ve skutečnosti je to už nyní outsider. A troufám si říct, že něco podobného bude platit i v oblasti Windows. Za 5 let bude mít MS určitě minimálně 80% podíl na desktopech (firemní klientela mu to zaručí), o tom nepochybuji. Ale domnívám se, že podobně jako v oblasti Windows Mobile nebo browserů bude v pozici ousidera, toho kdo ztrácí podíl na trhu, toho kdo je neprogresivní, prostě looser.

    A pak už je to jen otázka času. Nevím, jestli ten kdo bude MS vytlačovat bude zrovna Chrome OS. Zdá se, že má k tomu všechny předpoklady. Co ale vím, že slovy klasika, je doba těhotná změnou a Windows ani Microsoft nemá na to, aby tuto změnu provedli. Na to mají už příliš zarostlé kořeny. To už jsme za ta léta všichni poznali. Mnohokrát.
  • 17. 7. 2009 0:00

    anonymní
    Pekne napsano. Desktopy jdou pomalu ale jiste do kytek, ostatne kdo dneska potrebuje mit doma tower s 5 pci ci pcie sloty? Zbytecne, staci maly notas ktere jsou dneska vykonostne hodne dostatecne a jen pro urcite ucely vylepsit nejakym externim udelatkem. Vsechno se pomalu presouva do malych mobilnich masinek, ktere z 90% budou lidem stacit a na vetsi praci zde budou notasy. Googlu v jejich planu verim, pokud zasyti trh Androidem a zaroven Chrome OS, tak strhnou obrovskou vlnu vyvoje aplikaci a nebude uz nic branit uspechu. A deset let to trvat nebude, protoze v mnoha smerech pouzitelne kvalitni programy existuji uz ted.
  • 17. 7. 2009 4:38

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Nemyslím si, že za 5 let bude mít Microsoft podíl minimálně 80% na desktopech. 5 let je hodně dlouhá doba, podíl Microsoftu bych viděl rozhodně nižší. Navíc za tu dobu hodně poklesne i význam desktopů na úkor ostatních zařízení (dnes se jim říká netbooky). Rozhodně se výrazně zmenší trh operačních systémů.
    Jedno je jisté: Lupa tady za 5 let, v roce 2014 ještě bude :-). Tak nás pak někdo rozsoudí.
  • 20. 7. 2009 13:09

    Cyberdog (neregistrovaný)
    Jojo, jen mam pocit, ze ty "netbooky" to taky dlouho nevydrzi. Narust vykonu pri klesajici hmotnosti a spotrebe zpusobi, ze "notebooky" se zmensi natolik, ze obe kategorie splynou. Kdo bude chtit byt vic mobilni, poridi si zkratka mensi notebook, kdo dela primarne v praci a obcas na chalupe, klidne si necha vetsi, stejne by si netbook nekupoval. Vykonove budou stacit na uplne vsechno, stejne tech aplikaci, kde je potreba vykon vetsi nez ma dnesni bezny notebook je cim dal min.
  • 17. 7. 2009 18:10

    ivoszz
    Nejde o to, jestli to bude 70 nebo 80%. Podstata útoku Googlu na MS je v tom, že i když si pomocí různých akcí MS udrží třeba i 90% podíl, je pravděpodobné, že jeho tržby z těchto zařízení klesnou i na polovinu. A to halasně vybubnované oznámení MS Office 10 zdarma na internetu je jen další kanibalizace vlastních příjmů. Protože proč by si Franta kupoval drahou Office, když je přece zdarma na Internetu. A model pro někoho omezenou verzi zdarma, pro druhého plnou za drahý peníz nemůže fungovat příliš dlouho.

    Pro všechny, kdo si myslí, že to možné je doporučuji prostudovat historii vítězného tažení IP telefonie a VoIP proti klasickým výrobcům telefonních ústředen. Mnoho těchto firem a jejich ředitelů si taky myslelo, že z toho nějak vybruslí. Kde je jim teď konec. Těm ředitelům i firmám... :)
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).