Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Google Cloud Platforma: Google Apps, Marketplace, Android a App Engine od VViki - To, čemu říkáte poměrně dobrá integrace, je (tedy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 6. 2011 11:22

    VViki (neregistrovaný)

    To, čemu říkáte poměrně dobrá integrace, je (tedy aspoň tak jsem to pochopil, pokud se mýlím, prosím opravte mě) pouze víceméně jednosměrný export z AD do Google Apps.
    O co mi šlo především je on-line ověření vůči AD (tj. když si změním heslo v AD, přihlásím se tímto heslem i do Goggle Apps), což podle mě vůbec ten tool neřeší.
    Navíc, pokud musím používat Google Chrome, tak můžu samozřejmě zapomenout na (teď nevím, jestli to správně nazvu) "instant-sign on" - myslím tím automatické přihlášení do webové aplikace svou aktuální doménovou windows identitou (aniž bych musel psát jméno či heslo). Takže po každém vypršení session mě čeká datlení jména a hesla (i když, neznám Google Apps, možná tam mají nějaký mechanizmus na udržení session i při neaktivitě).

    K rychlosti obecně - mám možnost porovnat minimálně dvě aplikace, které mají tlustého klienta a webový interface. Tlustý klient v obou případech funguje výrazně rychleji (ačkoliv vlastní data jsou stejná). Osobně nemám webové aplikace rád, protože z principu pracují neefektivně (vždy přenášejí ze serveru mimo dat i jejich prezentaci) a pokud mám možnost použít tlustého klienta, udělám to.

    K rychlosti intranet x internet - to záleží hodně na povaze aplikace. Pokud jsou obsahem delší data (dokumenty, delší logy), tak je samozřejmě rychlost sítě/připojení do internetu zásadní...

  • 30. 6. 2011 14:07

    JB (neregistrovaný)

    > Samozřejmě, že jsou data uložená u poskytovatele.
    > Ale zkoušel jste někdy spravovat vlastní infrastrukturu?
    > Zabezpečíte ji proti hackerům svépomocí lépe
    > než Microsoft nebo google?

    Obecná otázka: Jaká je úrověň celkové bezpečnosti při srovnání obrovského množství různě kvalitně zabezpečených hackerských cílů ve srovnání s jedním lákavým kvalitně zabezpečeným megacílem?

  • 30. 6. 2011 15:43

    VViki (neregistrovaný)

    Předchozí poznámka je perfektním vyjádřením toho, co jsem chtěl napsat ohledně zabezpečení (v aktuálním kontextu: Zabezpečíte ji proti hackerům svépomocí lépe než Sony? ;-) )

    Zabezpečení konfigurují podobně znalí lidé a používají víceméně stejné technické prostředky... Představa o megabezpečném Google/Microsoftu je stejně pomýlená jako představa ideální ženy/muže.

    Případný cílený sociálně konstruovaný útok ustojí málo co/kdo (protože proč se budu snažit rozbít "zeď" technických ochran, když je vedle "okno" hlouposti uživatelů) a pro necílený útok je Google samozřejmě mnohem zajímavějším cílem (takže bude potřebovat výrazně lepší zabezpečení).

    Nicméně já nejsem paranoidní ohledně bezpečnosti ;-) a uznávám, že pro firmu může být výhodné mít data uložená v cloudu. Bezpečnost má víc hledisek, nejde pouze o hackery, ale např. taky o vlastní bezpečí existence dat (Google je jistě dokáže po planetě rozprostřít takovým způsobem, aby data byla v podstatě nezničitelná; v reálu má hodně zvlášť menších firem problém svá data aspoň pravidelně zálohovat... tedy aspoň do první ztráty).

    Z hlediska bezpečnosti se mi pouze nelíbí to hromadění dat na jednom místě. Já bych se nebál hackerů zvenku... Bál bych se spíš Google jako takového resp. jeho zaměstnanců. To pokušení podívat se do těch dat a využít je musí být obrovské...

    Na Vašem příspěvku mě spíš zaujalo, jak funguje Google marketing :-). Speciálně spojení "že vám stačí WEBový browser, nebo webový OS" :-).

    Když odhlédnu od toho, že to byl flash (takže primárně potřebujete Flash player, nemusí nutně být ve formě browser plug-inu), malinko to rozeberu - operační systém poskytuje služby aplikacím; browser je jednou takovou aplikací a není v ničem speciální (v ničem se od ostatních aplikací zásadně neliší).
    Jaké služby takový operační systém vlastně nabízí?

    * správa paměti, procesů - browser běží v paměti, je to proces v rámci OS (dnes už každé okno je extra oddělený proces), takže správu procesů a paměti evidentně potřebujeme.
    * souborové služby (včetně zabezpečení) - browser samozřejmě neexistuje z ničeho nic, musí se načíst z disku, zapisuje si na disk dočasné soubory, případná off-line data... takže tuhle část OS potřebujeme.
    * low-level síťové služby (TCPIP, DHCP, DNC, IPSec atd) - to asi taky potřebujeme
    * audio, video, input, output - bez toho se asi v rowseru neobejdeme...
    * abstrakce zařízení - pro browser to možná moc není (když odhlédnu od dispeje, audia, klávesnice, myši či jakýhokoliv jinýho vstupního zařízení, HDD atd :-) ), ale pro mě je třeba super se podívat na film z HDD stejně jako z DVD (a nebo libovolného budoucího média)... možnost připojit webkameru libovolného výrobce...
    * high level síťové služby (síťový file systém) - pro browser to není; ale v případě Chrome OS bych si opravdu nechtěl posílat 8 GB video z dovolené na počítač, kde mám vypalovačku přes cloud, když to tam po gigabitový lokální síti zkopíruju za chvilku

    No a tak by se dalo pokračovat... ony se ty služby nedostaly do OS proto, že by si to MS či Linus vymýšleli, ale proto, že je tam uživatelé potřebovali/chtěli :-)... Nakonec, celý ChromeOS je pouze okleštěný Linux s Chrome browserem, není to nic nějak převratně nového...

  • 30. 6. 2011 12:49

    VViki (neregistrovaný)

    Děkuji za korekci ohledně udržení session, jak říkám neznám Google Apps (Google na můj vkus hromadí trošku moc informací, nepoužívám ho už ani na vyhledávání).

    Já samozřejmě vím, že existují cesty, jak přenášet ve webových aplikacích pouze data... jen ty aplikace to nijak moc nedělají.

    "Webový" editor fotek jsem si vyzkoušel (děkuji, je pěkný) - nezkoumal jsem detaily, podle mě je to ale flashová aplikace, na které je webovýho pouze to, že se z webu stahne a onen flash pak běží v rámci web browseru (a zřejmě umožní ukládat data někam na server)... Takže základní operace jsou slušný, cokoliv jen malinko komplikovanějšího je pomalý (je to prostě flash).
    V tomto kontextu by bylo možné za webovou aplikaci považovat téměř cokoliv (nakonec by myslím nebyl niajk velký problém převést Photoshop na ActiveX control a spustit si ho v IE)...

    Já osobně na tomhle konceptu nevidím nic výhodnýho - aplikace je pomalá (minimálně zdaleka nevyužívá možností počítače), musí se pokaždý stahnout znovu ze serveru (pokud není v cache browseru, což pokud jí pustím jednou týdně asi nebude). Je obtížně zjistitelný, kde co má aplikace vlastně uloženo. Při každým spuštění je tu režie browseru a pracovní plocha aplikace je samozřejmě taky omezená browserem...

    Prostě vidím jenom samý nevýhody... asi už jsem na novinky starej ;-)...

  • 30. 6. 2011 9:19

    VViki (neregistrovaný)

    Probůh jen ne do cloudu... už teď jsou intranetový webový aplikace pomalý, co teprve kdyby se všechno tahalo ještě přes internet...

    Nehledě na to, že to asi dost těžko půjde zintegrovat s AD a představa, že se do každý webový aplikace hlásím extra jménem a heslem je dost šílená...

  • 30. 6. 2011 12:07

    Rammi.cz (neregistrovaný)

    Google apps mám stále přihlášená... jen jednou za týden či dva se pro jistotu zeptá na heslo.

    Už dávno není pravda, že webové aplikace vždy přenášejí i presentační data. Dále je možné použít google gears, či vytvořit webového tlustého klienta, který si posílá se serverem jen data (AJAX, JSON a spol), inu technologie jdou dopředu.

    Mám pocit, že všichni mají názor ale nikdo to nevyzkoušel. Google cloud používám dnes a denně.
    zkuste si to sami např: https://docs.google.com

    A jak může fungovat webový foto editor?
    www.pixlr.com

  • 30. 6. 2011 13:33

    Rammi.cz (neregistrovaný)

    Webového je na tom to, že vám stačí WEBový browser, nebo webový OS, tedy zatím asi pouze ChromeOS. Pak naopak nejsou nevyhodou rezie browseru, ale napr ve windows, linux apod jsou nevyhodou rezie vseho ostatniho (ruzne services a spol)

    Samozřejmě souhlasím s tím že všechno má výhody i nevýhody, jen je třeba vědět kde přesně ty výhody a nevýhody leží.

    Samozřejmě, že jsou data uložená u poskytovatele. Ale zkoušel jste někdy spravovat vlastní infrastrukturu? Zabezpečíte ji proti hackerům svépomocí lépe než Microsoft nebo google?

    zkuste si tedy jeste toto:
    https://docs.google.com/drawings/d/1oXqNRs1WhTR8nfGvTCPwIQRpadY5eCl9NyBv066eR8I/edit?hl=en_US

  • 30. 6. 2011 9:32

    vor (neregistrovaný)

    ke Google Apps, aplikacím z Google Apps Marketplace i aplikacím na Google App Engine se přihlašujete pouze jedněmi přihlašovacími údaji, které lze navíc dobře integrovat s AD (viz např. http://www.readwriteweb.com/enterprise/2009/05/google-apps-now-syncs-with-directory-systems.php)

    problémem intranetových aplikací bývá často nedostatečný výkon stroje, na kterém běží, nikoli konektivita (jaká lepší konektivita než lokání síť by měla být?). internetové aplikace proto bývají často mnohem svižnější i když připojení k nim je pomalejší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).