Hlavní navigace

Google Instant Search má uživatelům ušetřit spoustu času

10. 9. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Před časem jsme vás informovali, že Google připravuje tzv. Live Search, tedy dynamické poskytování výsledků vyhledávání už při zadávání vyhledávacího dotazu resp. jeho části. Nyní je tato funkce pod názvem Instant Search dostupná k veřejnému testování. Prozatím na Google.com, nikoliv na Google.cz. Pokud si tedy Instant Search chcete vyzkoušet, musíte se přihlásit a nastavit si jako výchozí jazyk vyhledávání angličtinu. Nutno podotknout, že zdaleka nejde o první řešení tohoto typu. Zatím se ale…

Před časem jsme vás informovali, že Google připravuje tzv. Live Search, tedy dynamické poskytování výsledků vyhledávání už při zadávání vyhledávacího dotazu resp. jeho části. Nyní je tato funkce pod názvem Instant Search dostupná k veřejnému testování. Prozatím na Google.com, nikoliv na Google.cz. Pokud si tedy Instant Search chcete vyzkoušet, musíte se přihlásit a nastavit si jako výchozí jazyk vyhledávání angličtinu. Nutno podotknout, že zdaleka nejde o první řešení tohoto typu. Zatím se ale z dlouhodobého hlediska podobný přístup k vyhledávání zabydlel hlavně v desktopových programech.

Instant Search má uživatelům ušetřit čas. Odpovídající výsledky vyhledávání totiž mohou být poskytnuty i dříve, než uživatel zformuluje celý svůj zamýšlený dotaz. Pokud tedy zadáte jen několik znaků a už vidíte cíl svého hledání, logicky není nutné pokračovat ve vyťukávání zbytku dotazu. Instant Search však momentálně trpí několika omezeními. Například návrhy za zkomolená slova (např. špatně napsaná jména nebo při překlepech) se zobrazují až po odeslání dotazu. Kdybyste se řídili jen dynamickým náhledem, tak se ke kýženým informacím nepropracujete. Další nedostatky shrnuje blog Google Operating System.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).