Hlavní navigace

Google+ skoncuje s fotkami v srpnu, přichází éra Google Photos

27. 7. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Google
Fotografie si bere na starost nová služba Google Photos naroubovaná na Google Drive, takže uživatele čeká třeba výměna aplikace za novou, ale nikoliv lepší.

Ve světle vývoje za poslední měsíce není překvapením, že ze sociální sítě Google Plus začnou mizet funkce pro ukládání a sdílení fotografií, aby je mohla nahradit nová služba Google Photos, která byla spuštěna letos v květnu. Postupný proces se definitivně uvede do pohybu už 1. srpna 2015.

Google nejprve odstaví původní aplikaci Photos (Fotky) pro systém Android, která byla donedávna šířena s klientem sociální sítě Google Plus, ale po instalaci se jevila jako samostatná aplikace. Nyní ji nahrazuje skutečně samostatná aplikace Google Photos pro Android 4.0 a vyšší, bez které se uživatelé od srpna neobejdou.

Nejde však o původní aplikaci oddělenou od klienta Google Plus, nýbrž o novou a funkčně chudší aplikaci, která teď neumí ani promítat snímky přes Google Chromecast. Je to tristní, když tuto disciplínu zvládá třeba i mobilní OneDrive pro Android, přestože Microsoft nabízí vlastní a tudíž konkurenční HDMI dongle.

Google slibuje, že novou aplikaci a službu bude vylepšovat, ovšem totéž tvrdil, když přesouval uživatele i fotografie z původní služby Picasa Web Albums na sociální síť Google Plus. Je tedy otázkou, jestli po doplnění alespoň těch funkcí, na které už byli uživatelé zvyklí, nepřijde opět něco nového pouze se základními funkcemi.

Zatím je jisté, že po platformě Android je na řadě konkurenční iOS, kde též uživatelé budou muset přejít na samostatnou a primitivnější aplikaci Google Photos pro iOS 8.1 a vyšší. Zde ještě termín nuceného přechodu znám není, ale je spíše otázkou týdnů než měsíců. Nakonec má přijít na řadu webová verze Google Plus.

Fotografie uživatelé sami přesouvat nemusí

Fotografie byly a jsou hostované úložištěm Google Drive, takže žádné snímky z Google Plus by se neměly ztratit (navíc se dají exportovat a přesunout jinam). Mění se však možnosti přístupu k nim. Už od srpna postupně přestávají být dostupné z mobilní i webové verze Google Plus, ale budou dostupné přes Google Photos.

Obě služby fungují jako nadstavba úložiště Google Drive, které reálně fotografie hostuje. I snímky uložené na Google Plus ukrajovaly z kapacity cloudového úložiště, ovšem teprve od května mají podobu klasických souborů, s nimiž mohou uživatelé přímo pracovat přes Google Drive, což je logický směr vývoje.

Fotografie lze již teď synchronizovat pomocí desktopové utility Google Drive a uživatelé s nimi mohou pracovat z mobilní aplikace a webového rozhraní úložiště. Nad ním ale ještě běží nová služba Google Photos, která by na správu a sdílení fotografií měla být alespoň teoreticky připravena lépe než obecněji orientované úložiště.

Neomezené úložiště? Na zálohování nevhodné!

Google lanaří uživatele na neomezený prostor pro fotografie ve vysoké kvalitě. Je však dobré vědět, že při nastavení zálohování a nahrávání fotografií ve vysoké kvalitě dojde k jejich konverzi. Google neslibuje žádné konkrétní technické parametry, takže míru degradace snímků si může prakticky libovolně měnit.  

V nápovědě doporučuje zvolit zálohování a nahrávání fotografií ve „vysoké kvalitě“ pro snímky pořízené mobilním zařízením anebo digitálním kompaktem. Jelikož ale ani náznakem neslibuje konkrétní rozlišení či úroveň komprese, pro skutečné zálohování fotografií, na kterých uživatelům záleží, nelze tuto variantu doporučit.

BRAND24

„Vysoká kvalita“ je zkrátka záměrně relativní pojem, který si Google může vykládat tak, jak se mu to zrovna hodí. Google Photos však podporují nahrávání a zálohování fotografií v původní, tedy nezměněné kvalitě, ale potom budou ukrajovat z dostupné kapacity úložiště Google Drive jako kterýkoliv běžný soubor.

Dřívější podmínky byly jasnější: fotografie, jejíž šířka či výška nepřekročily 2048 pixelů, se do vyčerpané kapacity nepočítaly a to nehledě na nastavení nahrávání. Google zkrátka detekoval rozměry fotografií, a když splňovaly podmínky, tak je bez provádění úprav nezapočítal do využité kapacity úložiště.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).