Hlavní navigace

Google Wave: ambiciózní webová superaplikace

29. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Google na konferenci Google I/O v San Franciscu kromě možností HTML 5 ve vztahu k YouTube představil také připravovaný ambiciózní projekt jménem Google Wave. I ten mimochodem sází na možnosti HTML 5. V praxi půjde o zbrusu novou komunikační platformu kombinující funkce řady služeb z kategorie Web 2.0. Google se rozhodl namixovat e-mail a chat, sdílení dokumentů a obrázků nebo online hraní her do jedné webové aplikace. Spíše by tedy s trochou nadsázky mělo jít o jakýsi webový operační systém pro…

Google na konferenci Google I/O v San Franciscu kromě možností HTML 5 ve vztahu k YouTube představil také připravovaný ambiciózní projekt jménem Google Wave. I ten mimochodem sází na možnosti HTML 5. V praxi půjde o zbrusu novou komunikační platformu kombinující funkce řady služeb z kategorie Web 2.0. Google se rozhodl namixovat e-mail a chat, sdílení dokumentů a obrázků nebo online hraní her do jedné webové aplikace. Spíše by tedy s trochou nadsázky mělo jít o jakýsi webový operační systém pro různé dílčí webové aplikace včetně her.

Díky otevřenému API budou moci do Google Wave přidávat vlastní aplikace i třetí strany. Uživatel s nimi pak bude moci pracovat v různých oknech a boxech v rámci svého prohlížeče, se kterými půjde manipulovat podobně jako s okny v klasickém operačním systému. Služba bude spuštěna ještě letos. Zájemci se mohou přihlásit ke sledování novinek. Celou prezentaci týkající Google Wave nabízí následující video:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).