Hlavní navigace

Názory k článku Grin, Beam a Mimblewimble jsou geniálním nápadem, Bitcoin ale neohrozí

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 1. 2019 12:05

    Ondřej Novák

    Skriptování v Bitcoinu bych nějak extra nevyzdvihoval. Pokud se máme bavit o nějakém programování coinů, tak v tuto chvíli jsou to jen trapné pokusy, než reálná záležitost.

    Ethereum - je asi nejdál, ale programovali to programátoři, kteří nemají zkušenosti s transakčními systémy. Takže vznikl totálně netransakční programovací jazyk, ve kterém hackeři využivají nedořešené chybové stavu ke kradení peněz... stačí si vzpomenou na DAO a co všechno musí dneska kód řešit aby se něčemu takovému předešlo.

    Bitcoin - má sice skripty, ale kromě vlastních omezení toho engine jsou omezovány úplně (vývojáři). Například výstupní skript nemůže být cokoliv, povoleny jsou jen asi čtyři skripty. Z možností které zbývají je pak víceméně P2SH, kde skript může být obsažen v vstupu a tam ... v zásadě může být jen multisig 2 ze 3, nebo nově tam jde narvat skript pro LN sítě. Ale že by si mohl uživatel vymyslet vlastní skript a nějak si ten bitcoin programovat, na to taky zapomeňte. Kdyby Bitcoin místo skriptu měl hardcoded funkce v klientovi a každá funkce měla ID v protokolu, tak by to udělalo stejnou službu. Bitcoin navíc ukazuje, že na skripty se občas úplně kašle. Tak například nové adresy Bech32 jak jsem se díval sice vypadají jako skript, ale interpretovat se nedají, protože ve skriptovacím jazyce nic neznamenají. A to není první případ nahackovaného skriptovacího jazyka. Úplně prvním případem byly P2SH adresy. Zápis jejich outputu přitom znamená něco jiného. Znamená jen: vem sigScript, udělej z něj hash(sha256+r­ipemd160) a porovnej to s dodanou adresou. Žádná autorizace, žádný podpis? Hmm, protože instrukce na hash se nahackovala tak, že kromě jiného vyhodnotí samotný sigScript a pokud ten skončí špatně, i samodná instrukce skončí špatně.

    Naproti tomu, MW už má i teoretickou část o tom, jak by se dalo skriptovat v tomto prostředí. Cesta vede přes podpisy v transactioins kernels. Ale zatím je to na začátku. Do té doby se mi zdá, než takovou hrůzu co nabízí Bitcoin nebo Ethereum je možná lepší soustředit se na základní funkci, tedy převod hodnoty od jednoho uživatele k druhému. A to dělat dobře...

  • 24. 1. 2019 12:28

    brble (neregistrovaný)

    To je tak, když někdo zná anglické slovo "alien" pouze v kontextu sci-fi, potažmo nemá tak velkou slovní zásobu, aby se v ní vyskytovalo např. slovo "cizorodý" ;)

    Oni časem budou psát úplně všecko anglicky. V češtině budou akorát spojky, číslovky a možná citoslovce. :P

  • 25. 1. 2019 21:22

    Nanya (neregistrovaný)

    Škálovatelnost řeší celá řada projektů od PASC k BIS a monero je asi takový jediný privacy coin jako tvoje absence střetu zájmů
    P.I.T.O.M.A

  • 5. 2. 2019 0:07

    50satoshi

    "Například výstupní skript nemůže být cokoliv, povoleny jsou jen asi čtyři skripty. Z možností které zbývají je pak víceméně P2SH, kde skript může být obsažen v vstupu a tam ... v zásadě může být jen multisig 2 ze 3, nebo nově tam jde narvat skript pro LN sítě. Ale že by si mohl uživatel vymyslet vlastní skript a nějak si ten bitcoin programovat, na to taky zapomeňte."

    Vstupem P2WSH a P2SH může být prakticky cokoliv. Omezení na multisig (max 3 ze 3) je také pouze na výstupní skript. Přesunutí složitých skriptů do vstupního skriptu v P2SH/P2WSH přenáší složitost konstrukce skriptu a poplatky za transakci na příjemce transakce. Další výhodou je, že nikdo neví jaký skript daný UTXO odemyká, dokud není utracen.

    "Tak například nové adresy Bech32 jak jsem se díval sice vypadají jako skript, ale interpretovat se nedají, protože ve skriptovacím jazyce nic neznamenají."

    Bech32 je jenom jiný formát adres pro segwitové transakční výstupní skripty, žádný význam ve skriptovacím jazyce nemá.

  • 24. 1. 2019 11:08

    Alexandr (neregistrovaný)

    To jsou teda fráze:
    "Celý koncept je tak revoluční a působí tak mimozemsky"

    Já bych řekl, že jsou i pozemské technologie, které jsem v tomto ohledu dál, tak bych zbytečně mimozemské technologie nezneužíval pro názvy těch pozemských. Takový SafeCoin od MaidSafe má zhruba vše teoreticky vyřešeno co je ve článku zmíněno a čeká se...také... na reálné testy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).