Hlavní navigace

Hangouts bez plug-inu? Jen slovní hříčka

30. 6. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V prohlížeči Google Chrome má brzy služba Hangouts fungovat bez stahování a instalace plug-inu. Neznamená to však, že plug-in ke svému provozu již nebude potřebovat.

Médii probleskla zpráva, že uživatelé prohlížeče Google Chrome brzy budou moci používat komunikační službu Hangouts, aniž by si museli stahovat plug-in. Informaci vypustila do světa Victoria Kirst, která pro Google pracuje jako softwarová inženýrka. Důležité ovšem je, co skutečně napsala na svůj profil na sociální síti.

Konkrétně tato pasáž je klíčová: „You'll now be able to launch Hangouts in Chrome without having to download and install a plug-in“. Neslibuje tedy dostupnost stále populárnější služby Hangouts zcela bez plug-inů. Uživatelé prohlížeče Google Chrome si jen nebudou muset stahovat a instalovat plug-in, což je zde případě rozdíl.

Victoria Kirst v diskusi pod svým původním příspěvkem objasňuje, v čem je háček. Google totiž nepoužil pouze čistě webovou technologii WebRTC, která umožňuje internetové volání a videohovory bez plug-inů. Zkombinoval ji s vlastní technologií Native Client, která umožňuje na webu používat nativní kód (C/C++).

Native Client však potřebuje stejnojmenný plug-in, který má Google Chrome předinstalovaný. Uživatelé si tak skutečně nebudou muset zvlášť pro Hangouts stahovat a instalovat plug-in, protože tak učinili již při stažení a instalaci prohlížeče. Zároveň je jasné, proč bude novinka dostupná pouze pro Google Chrome.

Pro Google je Native Client (NaCl) jen prvním krokem k užívání nativního kódu ve webových aplikacích. Další krok se jmenuje Portable Native Client (PNaCl), s nímž webové aplikace s kódem v C/C++ nepotřebují plug-in v prohlížeči. Jak naznačuje název technologie, vše potřebné si „ponesou s sebou“ do libovolného prohlížeče.

Portable Native Client však zřejmě ještě nedozrál natolik, aby jej Google použil pro Hangouts. Sám si přitom na sebe upletl bič, když oznámil, že na konci roku 2014 přestane Google Chrome podporovat veškeré plug-iny využívající stařičké Netscape Plug-in API (NPAPI). To se přitom dotýká (dotýkalo) i dvou služeb Googlu.

BRAND24

Konkrétně Google Earth a právě Hangouts. Mapová služba Google Earth již plug-in nepotřebuje, protože přešla na čistě webovou technologii WebGL, která je dnes podporovaná napříč prohlížeči. Proč si Hangouts nevystačí s WebRTC, zatím není jasné. Již existují služby, které používají čistě WebRTC. Takovou vyvíjí i Mozilla.

Každopádně faktem zůstává, že Google Chrome již pro žádnou službu, kterou provozuje Google, nebude potřebovat plug-in využívající NPAPI. Native Client využívá novější Pepper Plug-in API (PPAPI) stejně jako rovněž předinstalovaný Flash Player. Google tak má zameteno před vlastním prahem a nyní může tlačit na ostatní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).