Hlavní navigace

Názory k článku Hledáte set-top box pro české DVB-T2? Máme jich pro vás více než čtyřicet…

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2017 6:44

    bez přezdívky

    To nejpodstatnější co od STB vyžaduji, tedy krom solidního obrazu, je nekódvané nahrávání pořadů a s tím související schopnost pojmenovat nahrávku dle EPG, nikoli jen tupě číslo kanálu-datum jak to drtivá většina v minulosti dělala a stále asi dělá. Naštěstí někteří výrobci už pomalinku přišli na to, že tato primitivní funkce není zase tak těžká k zprovoznění, ale trvalo to fakt hódně dlouho. Tudíž až mamce budu měnit STB za T2 verzi, tak hlavní kritérium je jasné - cena a základní inteligence.

  • 5. 10. 2017 18:22

    Steve

    CCblue: Mé staré combo to umí ... zmáčknu znovu rec. a nastavím si manuál o kolik minut navíc nebo naopak méně :-)

    Naopak současná ALMA 2800 vychází z Evolvů, Optexů atd. kde se musí nastavit čas růčo ... defaultně tam naskočí že nahrává 2h - do čehož se většina programů vejde takže už se pak zmáčkne pouze STOP na konci. Jinak to jde taktéž MANUAL přidat či ubrat libovolný počet minut. Sice trošku neohrabaný, ale zvyknout se na to dá ... Problém že neumí nastavovat automaticky délku dle EPG - to je sice fajn funkcička, jenže když má Nova a jiní zpoždění až o 10min. tak se to stejně musí růčo upravovat - posouvat. Spíš by měla vyjít nějaká povinnost aby se TV řídili dle EPG nachlup a na vteřinu paralelně ... ovšem na to žádná páka jaksi není. Připadá mi to, že ty zpoždění dělají soukromé stanice NASCHVÁL! Protože je to tak dojebané pořád!

  • 6. 10. 2017 17:31

    Pamětník

    Určitě to není návod pro každého, ale nákup STB pro DVB-T2 se dá dělat i jinak, než rovnou "vypláznout" 4 tisíce. Vlastně dnes není nikdo nucen si pořizovat náhle nový STB, nebo nový TV, kvůli tomu, že bylo v jeho lokalitě vypnuto DVB-T a už se tam vysílá jen v DVB-T2. Proto je moudřejší sledovat akce, slevy, či jiné příležitosti, jak se dá nový STB pořídit za méně peněz. Já jsem musel "utratit" IBODy, aby mi nepropadly a využil jsem aktuální nabídku DATARTu, který měl na pultě STB EVOLVE0 pro T2 za 989.-Kč. Když jsem uplatnil body, zbývalo mi doplatit jen 191.-Kč. Můžete namítnout, že IBODy jsem mohl utratit za něco jiného, ale v té době jsem opravdu nic akutně nepotřeboval a utrácet za nějakou zbytečnost, by byla škoda. Ano, mé necelé 2 stovky za STB pro DVB-T2 nepředstavují standardní postup při získávání těchto aparátů, jen ilustrují, že skoro nikdo nemusí kupovat nic okamžitě a za plnou cenu.

    Jak se budou časem vyvíjet ceny STB? Nevím, ale kdo o nákupu přístroje pro příjem v DVB-T2 uvažuje, měl by sledovat vývoj a ve správný čas využít příležitost k výhodnému nákupu. Když si prohlédnete nabídku e-shopů, má jeden model mnoho různých cen, včetně těch nepochopitelně vysokých a ty zkrátka nebrat.

  • 5. 10. 2017 1:14

    Steve

    Ještě nám taky chybí nějaká PCI (PCI express x1) kartička do počítače ... nebylo by něco? Nebo budu mít s počítačovým koukáním totoál šlus? (max použít ten USB externí Aver, ale to přecijen není ono, interní provedení je mnohem lepší a stabilnější)

    Ví někdo o něčem co má i vyzkoušené?

  • 5. 10. 2017 11:31

    CCblue

    Jo, pojmenování podle EPG. Ale ono to dost často pojmenuje podle předcházejícího pořadu, takže je to skoro k ničemu.
    A navíc je problém, že většina přístrojů nemůže nahrávku podle EPG prodloužit, ovšem bez konce ani nemá cenu nahrávat.

    Podle mě by měla být možnost nastavit, o kolik minut déle se má nahrávat po tom, co by měl pořad podle EPG skončit.
    Mám ten dojem, že některé přístroje to dřív měly.

    A příklad z reality? Já si třeba nahrávám na své TV Samsung pořady z Prima Zoom v noci. Projdu si EPG a označím to, co chci během dalšího týdne nahrát.
    Jenže oni to mají v noci hodně posunuté. Takže nezbyde, než pak všechno ručně projít a přidat alespoň 10 minut navíc. A v nahrávkách to je často pod názvem toho pořadu, co byl předtím.

    A třeba u spousty stb, co znám, nejde změnit nahrávku vytvořenou v EPG.

  • 5. 10. 2017 17:23

    bez přezdívky

    Ano, tohle je problém zejména u komerčních stanic které mají zpoždění jaksi naplánované :-) Ostatně ono se to už poslední dobou týká i ČT bohužel.
    Pak opravdu nezbývá než nahrávku nastavit a pak vlézt ještě jednou ručně do časovače a prodloužit nahrávací čas. A začátek nahrávky nenastavovat dle času v programu, nýbrž s plánovaným zpožděním :-)
    Každopádně za tohle přístroj nemůže, ale když máte desítky nahrávek, pak kanál a datum moc nenapoví co se pod kterou skrývá. Proč to výrobci ne a ne pochopit fakt nechápu - primitivní funkce a asi 10 let starý STB Optibox tohle zvládá a navíc do maxima využívá 4GB FAT32 limit, žádné zbytečné kouskování nahrávky - tehdy byl asi jediný na trhu, bohužel jeho tuner stojí celkem za prd, je hodně citlivka na kvalitní signál a počasí (inverze).

  • 6. 10. 2017 8:02

    MonikaSh

    Poslední dva roky se prodávají jen"klíčenky". :-(
    A tenhle Aver je zatím jediný, co se tu dá koupit, s HEVC podporou.

  • 7. 10. 2017 0:55

    Steve

    No fajn, ovšem v té akci to jsou většinou šunky kterých se chce prodejce (prodejna) zbavit. Já bych teda křáp nebral, ba ani za tu výhodnější cenu. ;-) Lépe je probrat si ty dostupné STBoxy, podívat na recenze, poptat se v okolí či po diskuzích ... a brát až poté. Pouhá cena by neměla radši moc určovat výběr boxu ... Inu každýho problém.

    No a ty body co jsou po marketech, to je taky škoda slov ....

  • 5. 10. 2017 20:44

    CCblue

    Já na nahrávání s možností sestřihu v PC používám Evolve Scorpio, s tím jsem zhruba spokojen.
    Pokud bych chtěl na DVB-T2 jen PVR, tak bych podle obrázků řekl, že Evolveo Omega bude asi stejně funkční,

    Takže má EPG, ve kterém se dá vcelku ryvhle pohybovat po stránkách červeným a zeleným tlačítkem. Po stisknutí OK na pořadu se objeví menu na nahrávání, kde si můžu nastavit Denní/Týdenní a posunout konec nahrávky. Navíc je tam (asi) neomezený počet možností nahrávání. Jednou jsem jich tam měl skoro 25.
    Jméno z EPG tam není jen stanice-datum-čas, ale já čas od času ten disk strčím do PC a přesunu to do adresářů s názvem pořadu.
    Tady mluvím o nějakých seriálech nebo sitcomech. Ty si většinou nechávám někdy na později, když mám chuť a čas.

    Problém Eolveo - všechny přístroje mají stejné infra kódy na ovladači, takže nejde mít dva u sebe.
    Navíc ten ovladač je strašnej.
    Pak je tu problém s přehráváním, dost špatně se přeskakuje, což je dost nekoforní. Sice si pamatuje místo, kam jsem dokoukal, ale někdy taky ne :-)

    No ale vzhledem k tomu, že mám TV starou 3 roky, tak budu potřebovat stb, který bude plnohodnotný, takže i s HbbTV

  • 7. 10. 2017 9:48

    Pamětník

    Samozřejmě není cena to jedině správné kritérium, které by mělo určovat, co si pořídit za přístroj pro nastupující DVB-T2. Když se ale na věc podíváme z druhé strany, co vychází? Zní zadání na strojovnu se spoustou vymožeností, jako je připojení k internetu, UHD, počasí, internetová rádia, HbbTV a pod.? Ano, potom si musí takový náročný "divák" připlatit. Ale to zásadní, jako je příjem tuzemských stanic, s jejich obrazem, programovou skladbou a spoustou reklam, žádná z těchto nástaveb téměř neovlivní. A to neargumentuji tím, že i dražší a vybavenější STB bez slotu pro přístupovou kartu možná brzy omezí příjem našich komerčních stanic a budou to vyhozené "velké" peníze. Právě proto se mi zdá rozumnější kupovat dnes STB pro DVB-T2 jako "3 vejce do skla", než dlouze hledat to nejkvalitnější, s maximem přídavných nadstandardů. Na závěr ještě připomínku, že vzpomínaný EVOLVE0 rozhodně není šunka a již mi přinesl mnoho zkušeností s příjmem klasiky i experimentu v DVB-T2.

    Závěrečné Štěpánově větě nerozumím. IBOD je produkt platební karty a nesouvisí s markety.

  • 13. 10. 2017 14:43

    bez přezdívky

    Ten AVER TD310 také můžu doporučit i z toho důvodu, že ho programy vidí jako DVB-T a tedy není potřeba aktualizovat nic dalšího. Stačí nainstalovat příslušný ovladač a přidat ho v televizním sw do seznamu přijímačů. Tedy za předpokladu, že stávající sw si poradí h265 (ten můj si na to volá VLC, tedy je v pohodě).
    To že DVB-T2 přijímá jsem vyzkoušel v práci (dodávaná anténa z okna chytla signál v dostatečné kvalitě), doma zatím čekáme, ža nám zavedou signál do STA (tam opravdu není dobrý signál na podobné experimenty). Když jsem se před měsícem ptal domovníka, tvářil se, jako bych byl E.T. a tak tomu nechávám volný průchod. Já připravený jsem. Když tak vzpomínám někdy na přelomu let 2009 a 2010 tak také nám byl signál do STA vpuštěn až tři dny před vypnutím analogu, takže pro nás bude událostí spíš konec než začátek. Já vím, že zásahy do STA nejsou jednoduché a hlavně levné, čeká se tedy, až to bude definitivní.

    Také jsem používal a dosud používám televizní karty do PCI, PCI-Ex, ExpressCard (pro notebook), a taky mi vadí, že pro DVB-T2 nic podobného dostupné není. Ono už nějak neni ani DVB-T, prostě USB vládne světu. Na druhou stranu to USB je trochu praktičtější, není nutné rozebírat počítač (za to je alespoň v sw který používám nutné přihlašovat tv kartu pokaždé, když ji zasunu jinam). Navíc v počítači bych už těžko hledal nový slot, na USB se dá dát rozbočovač a tv karta s tím nemá problém.

  • 13. 10. 2017 15:02

    bez přezdívky

    Já jsem poslední dobou přešel na PC. Samozřejmě vystřídal jsem videorekordér klasický, set-top-box s rekordérem i multimediální centrum se všemi zde popsanými vlastnostmi. Má to řadu výhod a samozřejmě i nevýhod. Ale ta hlavní výhoda je, že si můžu třeba říct: "nahrávej vše, co má v názvu *večerníček* a vyluč to, co má v názvu stanice HD pokud je na začátku čt*...." (tyto filtry mohou být i poměrně komplikované a 90% možností jsem dosud nevyužil). Spousta věcí se dá nakonfigurovat, třeba jestli záznam EPG vzít jen ze začátku nebo z celého pořadu, s jakým předstihem začnout a s jakým zpožděním skončit, které datové proudy nahrát, jak soubor pojmenovat atd.
    Já používám DVScheduler, je to program ze širolé rodiny podobných (vylepšení poměrně chudého TV Scheduleru), ale určitě se najde spousta jiných dobře funkčních a možná i lepších programů.

    Jsem zvědavý, jak se mi podaří starší členy rodiny naučit pracovat s webovým rozhraním toho DV Scheduleru, pořád doufám, že to nebude nepřekonatelný skok, ostatně myslím, že nejsložitější bude, naučit je klikat myší (nakolik se to nám mladým zdá jako samozřejmé).

  • 5. 10. 2017 1:08

    Steve

    Používejte prosím v tabulce označení pouze "DVB-T2" místo toho - "DVB-T, DVB-T2 (HEVC)"

    Snad nejsme všichni jelita abychom nechápali že je to pro naše DVB-T2 s naším HEVC kodekem, že zde nenabízíte např. s H.264 ... Taky je snad automatické že DVB-T2 tuner je zpětně kompatibilní se současným T(1). Nebo je snad některý který není zpětně kompatibilní?

  • 5. 10. 2017 17:56

    Petr Svoboda

    Nezaškodilo by, trochu se seznámit, jak funguje EPG. Snad cokoli, ale určitě si nezaslouží přídomek primitivní funkce. (Jestli takové označení nevypovídá něco jiného). Jak bys řešil základní požadavek na EIT (každý zná rozdíl mezi EIT a EPG), a to časová návaznost? Hlavně s oprávněným uživatelským požadavkem na dřívější začátek/pozdější konec. Podle které tabulky Present-Following/Schedule by se mělo nahrávání synchronizovat a jak řešit velmi běžné kolize mezi nimi? A co teprve ExtraEvent (mimořádné události) s časovým překryvem? EPG je navrženo jako výkonný systém pro interaktivní práci diváka - nabízí mu hned několik informací současně a divák se okamžitě snadno rozhoduje. Když divák chybí, stroj se sám nerozhodne.
    Ona už doba teletextu a VPS je pryč, už dlouho je tu nové tisíciletí, pánové.
    A taky se nedá taková stavět pouze na přesnosti a propracovanosti EPG u ČT. To snad nedělá nikdo další (v evropském měřítku - a to vím, co říkám).

  • 6. 10. 2017 14:39

    Zdesel

    Když vidím ty ceny,tak jsem si vzpomněl na ty paňáčky,co nám v tv slibovali,že problém příjmu dvb-t2 můžeme levně vyřešit koupí nového set top boxu za několik stokorun.4000 kč je několik stokorun?40 stokorun je několik?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).