Hlavní navigace

Dejte ostravskému studiu ČT nezávislost, žádají signatáři. Mimo jiné i Bělohradský

2. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

DOKUMENT UVNITŘ Nezávislosti studií v Brně a Ostravě by měla být zajištěna podle autorů petice také legislativně. Bylo by tak zajištěno nezávislé fungování jak personální, tak i programové.

Iniciativa „Nechceme studio na dálkové ovládání“ je dalším subjektem, který apeluje na situaci, jež vládne na Kavčích horách. Jejím cílem je konkrétně získat nezávislost pro ostravské studio tohoto veřejnoprávního média. Televizní studio Ostrava je nedílnou součástí kulturní a společenské identity regionu. Aby mohlo plnit svoje poslání, zpravodajským počínaje a uměleckým konče, potřebuje být v těsném a dlouhodobém kontaktu s lidmi, kteří v kraji žijí, a mít jejich důvěru, uvádí iniciativa, které se nelíbí, že byla zrušena mimo jiné místa regionálních šéfredaktorů zpravodajství a jmenován jeden šéf pro ostravskou i brněnskou redakci.

GLOSA: Quo vadis, Česká televize? aneb jak se pracuje ve veřejnoprávním médiu

Studio se podle signatářů, mezi nimiž nechybí například sociolog Jan Keller nebo filozof Václav Bělohradský, uzavřelo tvůrcům zvenku. Restrukturalizace, která v České televize probíhá, je podle iniciativy podezřelá a záhadná. Místa, která jednou restrukturalizací vznikají, po několika měsících zase zanikají, jiná místa, která zanikla, jsou po chvíli opět obnovena pod jiným názvem a obsazena – obvykle bez výběrového řízení – někým poslušnějším, píše se v dopise adresovaném kontrolnímu orgánu České televize. Vedení zpravodajství veřejnoprávního média je vyčítána také skutečnost, že ostravské studio opustili zkušení dramaturgové a novináři.

ČTĚTE TAKÉ: Šárka Bednářová z ostravské ČT dostala výpověď pro nadbytečnost. Odejde v lednu

BRAND24

Proč se ruší regionální pořady, které svým obsahem prokázaly svůj veřejnoprávní charakter – TEP24, Před půlnocí, Romaňi luma – Romský svět, Ta naše povaha česká, Pod pokličkou, Kultura.cz? ptají se signatáři iniciativy ve svém dopisu. Situací v regionálních studiích České televize by se měla zabývat nejen Rada ČT, ale také politici. Ti by měli: zodpovědně uvažovat nejen o postavení regionálních studií televize veřejné služby, ale i o přesnějším definování jejich statutu i tvorby v zákoně o České televizi. Legislativně by měla podle signatářů být zajištěna mimo jiné i nezávislá personální, editoriální a programové politika a jasně definovaný podíl regionální tvorby v rámci všech programů ČT.

Iniciativa-ČT Ostrava by Lukáš Lucky Polák

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).